Ispiši ovu stranicu

Održani dopunski manjinski izbori

Ilustracija Ilustracija Foto: HRV arhiva

S obzirom da na redovitim lokalnim izborima u svibnju u nekim vijećima i skupštinama dijela općina, gradova i županija nije osigurana dovoljna zastupljenost pripadnika srpske, bošnjačke, ukrajinske, romske, mađarske i talijanske manjine, ali ni Hrvata koji su u manjini u nekim općinama, održani su dopunski manjinski izbori na kojima su 133.000 birača imala pravo birati 90 vijećnika u lokalna vijeća i skupštine 74 lokalne jedinice.

Od 90 izabranih vijećnika na nedjeljnim dopunskim manjinskim izborima, 68 je iz reda srpske manjine, devet iz romske, četiri iz talijanske, po tri iz bošnjačke i mađarske te iz reda hrvatskog naroda, a neki od vijećnika izabrani su sa samo tri, odnosno četiri glasa.

Odaziv na izbore bio je vrlo slab, samo 10, 6 posto, od 133.000 birača, glasovalo ih je 14. 200, pokazuju podaci Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

 U Vukovarsko-srijemskoj županiji izabrani su vijećnici u Skupštinu Vukovarsko-srijemske županije u kojoj su nedostajala tri vijećnika, a izabrani su vijećnici s liste SDSS-a Dejan Drakulić, Radmila Latas i Dušanka Maričić. U Općinsko vijeće Bogdanovaca izabran je Boris Grbić (SDSS), Borova Mirjana Čupić (SDSS), Gunje Selim Džomba (nezavisni), Nijemaca Aleksandar Popović (SDSS), Tompojevaca Branislav Mišljenović (SDSS), Tovarnika Jovanka Sedlić (SDSS) i Trpinje Krunoslav Brčić (nezavisni).

U dvije trećine jedinica, odnosno u njih 50-ak, za vijećničko se mjesto natjecala samo po jedna lista, a broj glasova s kojima su neki vijećnici izabrani u općinska vijeća više je nego skroman, radi se o tri, četiri, odnosno devet glasova, što je bio slučaj u općinama Međimurske, odnosno Vukovarsko-srijemske županije.

Bez uračunatih materijalnih troškova i naknade troškova izborne promidžbe, trošak dopunskih manjinskih izbora procjenjuje se na 10 milijuna kuna.

Izborne troškove pokrit će općine, gradovi i županije u kojima su dopunski izbori održani, izuzetak je trošak informatičke podrške od oko dva milijuna kuna koji će platiti DIP.

 

 

Pročitano 396 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić