Ispiši ovu stranicu

Tribina o prevenciji raka dojke i raka vrata maternice

Tribina o prevenciji raka dojke i raka vrata maternice Foto: Arhiva HRV

Obrazovanje, rad na sebi i sticanje novih znanja potiče se kroz Tjedan cjeloživotnog učenja koji se održava po petnaesti put. A u sklopu istoga, u četvrtak, 30. rujna 2021. održat će se tribina o prevenciji raka dojke i raka vrata materinice. 

Rutinski i preventivni pregledi u vrijeme pandemije možda nisu prva pomisao kad se radi o zdravlju. Kako bi se održala svijest o nekim od najčešćih zloćudnih tumora kod žena, Vu Life centar u suradnji s POU Vinkovci
organizirala je javnu tribinu na temu primarne prevencije raka dojke i raka vrata maternice .Mirjana Semenić Rutko, specijalist ginekologije i porodništva, voditeljica tribine, naglasila je kako je rak dojke najčešća maligna bolest kod žena.

-Nama kao liječnicima je bitno da na vrijeme dijagnosticiramo promjenu na dojci ili na vratu maternice. U Hrvatskoj postoji preventivni program za žene iznad 50 godina koje se pozivaju svake dvije godine na mamografiju- kazala je Semenić-Rutko.
Jedan od najvećih problem je taj  što se žene ne odazivaju na ovakve akcije, smatrajući kako je bitno odraditi prvi preventivni pregled, papa test i mamografija neće spriječiti nastanak bolesti, ali će otkriti promjenu u stadiju
kada je terapija i liječenje brzo i efikasno. Tribina će se održati u četvrtak, 30. rujna 2021. u školi stranih jezika Linguapax s početkom u 16 sati.

Pročitano 521 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI