NAJNOVIJE
Kreće prikupljanje potpisa za referendum o euru

Počinje prikupljanje potpisa za referendumsku inicijativu pod nazivom ‘Zaštitimo hrvatsku kunu’, prenosi Media servis.

(Nedjelja, 24 Listopad 2021 10:17)
Općina Tordinci raspisala natječaj za dodjelu poticaja na prvu nekretninu

Općina Tordinci raspisala je javni natječaj za dodjelu poticaja za kupnju i izgradnju prve nekretnine na području općine. 

(Nedjelja, 24 Listopad 2021 10:09)
Održana javna vježba civilne zaštite - Sigurnost Đakovo 2021.

Vježba civilne zaštite - Sigurnost Đakovo 2021. održana je u subotu u središtu grada sa , stotinjak sudionika, a vježbi je prethodio prikaz rada opreme Ravnateljstva Civilne zaštite, nabavljene sredstvima EU u vrijednosti oko 10 milijuna kuna, prenosi HINA.

(Nedjelja, 24 Listopad 2021 10:00)
Božinović: Nema posebne najave oko covid potvrda

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je u subotu da u ovom trenutku ne može ništa posebno najavili u vezi s proširenjem upotrebe covid potvrda, naglasivši da je cijepljenje protiv koronavirusa nešto što je sada na razini svijeta najbolje rješenje za sve, prenosi HINA.

(Nedjelja, 24 Listopad 2021 09:57)
Na COVID-19 u županiji novopozitivne 74 osobe

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 74 novih pozitivnih osoba na COVID-19 potvrđenih PCR testiranjem ( 32 osobe iz Vinkovaca, po četiri osobe iz Babine Grede i Županje, po tri osobe iz Ivankova, Otoka i Vrbanje, po dvije osobe iz Andrijaševaca, Ćelija, Korođa, Nijemaca, Privlake, Starih Jankovaca, Vođinaca i Vukovara, te po jedna osoba iz Bršadina, Bošnjaka, Cerića, Gunje, Mirkovaca, Rokovaca, Starih Mikanovaca, Šiškovaca i Štitara ).

Nema preminulih osoba.

Od početka epidemije ukupan broj oboljelih osoba je 14700, od kojih je 13943 izliječenih, a ukupno je preminulo 277 osoba.

Trenutno su u županiji 43 osobe hospitalizirane zbog COVID-19 bolesti.

U protekla 24 sata testirano je 320 osoba, te je ukupno do sada testiranih osoba na području županije 98295.

U samoizolaciji se na području županije nalazi 879 osoba. 

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji, 19 je pozitivnih osoba iz sustava zdravstva (tri liječnika, devet med. sestara / tehničara, pet drugih zdravstvenih radnika i dva nezdravstvena radnika).

U samoizolaciji iz sustava zdravstva nalazi se jedan radnik (jedna med. sestra/tehničar).

Iz sustava obrazovanja ukupno je oboljelo 14 nastavnika i 103 učenika.

U samoizolaciji se nalazi pet nastavnika i 576 učenika.

(Nedjelja, 24 Listopad 2021 09:55)
U Hrvatskoj oko 310 tisuća oboljelih od šećerne bolesti

Stota je godišnjica otkrića inzulina- lijeka koji spašava milijune ljudi sa šećernom bolesti diljem svijeta, prenosi Media servis.

(Subota, 23 Listopad 2021 15:07)
U Županji obilježena 30. obljetnica osnutka 131. brigade HV-a

U Županji je u subotu obilježena 30. obljetnica osnutka 131. brigade Hrvatske vojske, koja je bila stožerna snaga obrane županjskog kraja od velikosrpske agresije tijekom Domovinskog rata, a svečanosti je nazočio i izaslanik predsjednika Vlade, ministar obrane Mario Banožić, prenosi HINA.

(Subota, 23 Listopad 2021 14:58)

U pripremi je novi korona protokol za škole

Četvrti val koronavirusa u našoj zemlji uzima maha, a koronabrojke su i dalje četeroznamenkaste, prenosi Media servis. Preminulo je 12 osoba. Među novozaraženima dominiraju djeca i mladi, na današnjeg 1291 novozaraženog, 260 ih je školske dobi. Upravo zato najavljen je novi koronaprotokol za škole. A za sedam dana bez Covid potvrda zdravstveni i socijalni radnici neće moći na svoje radno mjesto.

VIŠE OD 10 TISUĆA UČENIKA U SAMOIZOLACIJI

U posljednja 24 sata 20 posto novozaraženih je školske dobi. U posljednjih nekoliko mjeseci prosječna dob novooboljelih bila je 30-40 godina, a sada je 10-19 godina. Više od 10 tisuća učenika nalazi se u samoizolaciji jer je i dalje na snazi princip: jedan novozaraženi učenik, cijeli razred mora u samoizolaciju.

No, to će se uskoro promijeniti. Ravnatelj HZZJ Krunoslav Capak najavio je da je u pripremi novi dokument kojime će se regulirati odlazak učenika u samoizolaciju.

- U samoizolaciju će biti stavljeni samo učenici koji su sjedili u istoj klupi unutar metra i oni koji su putovali dulje od 15 minuta tako da su sjedili blizu ili stajali pokraj učenika koji je obolio' – rekao je Capak.

 Škole su sve veći izvori zaraze, pa smo upitali Capaka razmišlja li se o uvođenju Covid potvrda u škole?

- U ovom trenutku ne razmišljamo o tome i ne planiramo, ali dakako da je takva mogućnost uvijek otvorena' – naglasio je.

OD 1.LISTOPADA OBAVEZNE COVID POTVRDE U ZDRAVSTVU

Dok za uvođenje Covid potvrda u prosvjetu zasad nema govora, za zdravstvene djelatnike to je od 1.listopada obaveza. Što će biti s onim zdravstvenim djelatnicima koji se ne žele cijepiti ni testirati, odgovorio je ministar zdravstva Vili Beroš.

- Imamo lijek, imamo cjepivo i razumski je orijentirati se prema njemu. Ukoliko netko ne želi, morat će se to upisati u evidenciju radnog vremena koju po ovoj odluci zdravstvene ustanove moraju voditi i neće moći prisustvovati radu. Na taj način, oni koji se ne žele testirati, neće moći raditi i napravit će probleme i sustavu i sebi - izjavio je Beroš.

COVID POTVRDE ČEKAJU I RADNIKE U SUSTAVU SOCIJALNE SKRBI

Hoće li uvjetovanje Covid potvrda dovesti do masovnog odlaska radnika na bolovanja, pitanje je na koje još nemamo odgovor, ali mogli bismo ga uskoro saznati. Osim zdravstenih djelatnika, za sedam dana Covid potvrde čekaju i radnike u sustavu socijalne skrbi.

- Ukoliko bude onih koji ne žele biti cijepljeni i ne žele biti čak ni testirani, tada će poslodavci koji su u ovom slučaju razni centri za socijalnu skrb ili različite ustanove iz domene socijalne skrbi pristupiti prema reguliranju radno- pravnog statusa na način na koji to pripisuju pozitivni propisi, to jest, zakon o radu. Ne možemo reći da možemo tolerirati nekoga tko se ne želi cijepiti, a niti testirati o trošku države – rekao je ministar rada Josip Aladrović

Iako postoji mogućnost odabira testiranja koje bi se provodilo dva puta tjedno, Stožer napominje da su najslabije karike u Covid potvrdama upravo oni koji se testiraju.

- Oni u momentu kad im je uzet uzorak nemaju virus na sluznici i to vjerojatno vrijedi 48 ili 72 sata jer je toliko potrebno virusu za replikaciju do tog broja da se može uzrokovati bolest ili prenijeti na drugoga. Oni su osjetljivi, oni mogu oboljeti i mogu biti u inkubaciji ili u kontaktu prije sedam dana, ali još nisu oboljeli i nemaju virus na sluznici i zato su najslabija karika u tome - pojasnio je Capak.

Izvor: Media servis

 

Pročitano 94 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija