NAJNOVIJE
Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović ustvrdio je danas da predsjednik Zoran Milanović ne može biti kandidat za mandatara za sastav vlade, ali ni premijer, ističući da svako drukčije tumačenje ugrožava višestranački parlamentarni demokratski ustavni poredak i vladavinu prava.

(Petak, 19 Travanj 2024 16:58)
HGK Županijska komora Vukovar organizirala seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi"

HGK Županijska komora Vukovar organizirala je u suradnji s HZZ PU Vukovar seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi".

(Petak, 19 Travanj 2024 13:56)
Vukovarka Barbara Kalauz predstavlja svoju treću zbirku pjesama

U Gradskoj knjižnici Vukovar večeras će, s početkom u 18 sati, Vukovarka Barbara Kalauz predstaviti svoju zbirku pjesama „Tragovi pjesnika“.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:46)
51 – godišnjak iz Trpinje uhićen jer je oštetio dva automobila

Policijski službenici Policijske postaje Vukovar dovršili su kriminalističko istraživanje nad 51-godišnjakom iz Trpinje zbog sumnje da je u Vukovaru oštetio dva osobna automobila. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrdili su sumnju kako je osobne automobile oštetio predmetom, pri čemu je vlasnicima osobnih automobila pričinjena materijalna šteta u iznosu od nekoliko tisuća eura. Osumnjičenik je uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Oštećenje tuđe stvari predan pritvorskom nadzorniku

(Petak, 19 Travanj 2024 11:38)
Uhićen 31 godišnjak u nezakonitom posjedovanju droge

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske su, prilikom obavljanja poslova na suzbijanju zlouporabe droga, zatekli 31-godišnjaka u nezakonitom posjedovanju droge.
Prilikom policijskog postupanja, kod 31-godišnjaka iz Ivankova je pronađeno i oduzeto 201,8 grama speeda te 100 grama kreatina, odnosno smjese za povećanje mase droge, precizna digitalna vaga, mobitel i drugi predmeti za koje se sumnja da potječu od kaznenog djela. Nad 31-godišnjakom je provedeno kriminalističko istraživanje kojim je utvrđena sumnja kako je navedena droga bila namijenjena daljnjoj neovlaštenoj prodaji. Osumnjičenik je, 18. travnja, uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama predan pritvorskom nadzorniku.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:36)
U Vinkovcima znanstveni skup o gospodarenju šumama

Povodom obilježavanja 150 godina znanstvenog i organiziranog pristupa šumarstvu jugoistočne Slavonije i djelovanja Brodske imovne općine u Vinkovcima se održava dvodnevni znanstveni skup Gospodarenje šumama hrasta lužnjaka u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

(Petak, 19 Travanj 2024 09:31)
Šest novih zastupnika iz pete izborne jedinice

U petoj izbornoj jedinici izabrano je šest zastupnika koji do sada nisu imali mandat ili bili članovi vlade.

(Petak, 19 Travanj 2024 08:24)

Hrvatska od danas u viznom režimu Europske unije

Ilustracija Ilustracija Arhivska fotografija

Prihvaćanjem viznog režima EU-a i slijedom Uredbe hrvatske Vlade, od 1. travnja ove godine u Hrvatskoj se i prema svim turistima iz zemalja nečlanica EU-a počinje provoditi klasični vizni režim te će im za ulazak u Hrvatsku biti potrebna viza, čime se prema najavama iz turističkog sektora može pojaviti problem dolazaka turista iz pojedinih zemalja, posebno Rusije, Ukrajine i Turske iz kojih je u zadnjih nekoliko godina zabilježeno povećanje turističkog prometa.

Kako bi se umanjio taj problem i omogućio nastavak dobrog prometa iz tih zemalja, Ministarstvo turizma je zadnjih nekoliko mjeseci u suradnji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova (MVEP) te ostalim institucijama i strukovnim udrugama radilo na iznalaženju mogućnosti za pojednostavljenje dobivanja viza.

Ministar turizma Darko Lorencin najavio je kako će se natječajem izabrati agencije koje će na tim tržištima prikupljati potrebne dokumente za izdavanje hrvatskih viza te na taj način ubrzati procedure, kao i da je MVEP već uputilo više osoba u te zemlje zbog pripreme.

Komentirajući kako je važno uskladiti se s viznim režimom EU-a, ministar je kazao i da 'vizne' novosti kriju malo neizvjesnosti, ali i da vjeruje da će to biti riješeno na najbolji mogući način.

Među svim tržištima, čijim će turistima trebati vize za Hrvatsku, rusko je jedno od važnijih za hrvatski turizam s obzirom na broj dolazaka i noćenja njihovih turista, pa je za to tržište još ranije najavljeno da će se vize za Hrvatsku izdavati u najviše pet dana od primitka zahtjeva, uz mogućnost višekratnih viza, a pristojba za vizu iznosit će 35 eura.

Ruskih je turista, po podacima Državnog zavoda za statistiku, u Hrvatsku prošle godine došlo gotovo 200 tisuća ili 8 posto više, a s oko 1,6 milijuna noćenja bili su u plusu od 5,3 posto u odnosu na 2011. Time su se 'popeli' na 10. mjesto među najvažnijim tržištima za hrvatski turizam, a izuzetno su važni gosti hotelima, posebno onima s četiri i pet zvjezdica, kao i agencijama i touroperatorima u čijoj organizaciji najviše i dolaze.

Ruski će državljani vizu za ulazak u Hrvatsku uz podnošenje zahtjeva u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Moskvi moći ishoditi i posredstvom akreditiranih turističkih agencija, ali i posredstvom vanjskih pružatelja usluga, tzv. viznih centara koji će posredovati u zaprimanju zahtjeva.

Slično će se raditi i u Ukrajini i Turskoj iz kojih također svake godine u Hrvatsku dolazi sve više turista pa je tako prošle godine iz Ukrajine stiglo njih čak 25 posto više, a isti su porast u odnosu na 2011. ostvarili i u noćenjima, dok je iz Turske došlo 10 posto više turista.

Iz MVEP-a su u petak izvijestili da od 1. travnja ove godine i hrvatski državljani moraju imati vizu za ulazak u Tursku koja se može ishoditi na graničnom prijelazu ili u diplomatsko konzularnim uredima Republike Turske, što je također donekle zabrinulo turističke agencije s obzirom da u zadnje dvije-tri godine bilježe povećan broj odlazaka hrvatskih turista u tu zemlju, posebno u Istanbul za kojeg su i za ove uskrsne blagdane 'rasprodali' programe.

(Hina)

Pročitano 2011 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija