NAJNOVIJE
Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović ustvrdio je danas da predsjednik Zoran Milanović ne može biti kandidat za mandatara za sastav vlade, ali ni premijer, ističući da svako drukčije tumačenje ugrožava višestranački parlamentarni demokratski ustavni poredak i vladavinu prava.

(Petak, 19 Travanj 2024 16:58)
HGK Županijska komora Vukovar organizirala seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi"

HGK Županijska komora Vukovar organizirala je u suradnji s HZZ PU Vukovar seminar "Kako zaposliti stranog radnika - procedure i izazovi".

(Petak, 19 Travanj 2024 13:56)
Vukovarka Barbara Kalauz predstavlja svoju treću zbirku pjesama

U Gradskoj knjižnici Vukovar večeras će, s početkom u 18 sati, Vukovarka Barbara Kalauz predstaviti svoju zbirku pjesama „Tragovi pjesnika“.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:46)
51 – godišnjak iz Trpinje uhićen jer je oštetio dva automobila

Policijski službenici Policijske postaje Vukovar dovršili su kriminalističko istraživanje nad 51-godišnjakom iz Trpinje zbog sumnje da je u Vukovaru oštetio dva osobna automobila. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrdili su sumnju kako je osobne automobile oštetio predmetom, pri čemu je vlasnicima osobnih automobila pričinjena materijalna šteta u iznosu od nekoliko tisuća eura. Osumnjičenik je uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Oštećenje tuđe stvari predan pritvorskom nadzorniku

(Petak, 19 Travanj 2024 11:38)
Uhićen 31 godišnjak u nezakonitom posjedovanju droge

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske su, prilikom obavljanja poslova na suzbijanju zlouporabe droga, zatekli 31-godišnjaka u nezakonitom posjedovanju droge.
Prilikom policijskog postupanja, kod 31-godišnjaka iz Ivankova je pronađeno i oduzeto 201,8 grama speeda te 100 grama kreatina, odnosno smjese za povećanje mase droge, precizna digitalna vaga, mobitel i drugi predmeti za koje se sumnja da potječu od kaznenog djela. Nad 31-godišnjakom je provedeno kriminalističko istraživanje kojim je utvrđena sumnja kako je navedena droga bila namijenjena daljnjoj neovlaštenoj prodaji. Osumnjičenik je, 18. travnja, uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama predan pritvorskom nadzorniku.

(Petak, 19 Travanj 2024 11:36)
U Vinkovcima znanstveni skup o gospodarenju šumama

Povodom obilježavanja 150 godina znanstvenog i organiziranog pristupa šumarstvu jugoistočne Slavonije i djelovanja Brodske imovne općine u Vinkovcima se održava dvodnevni znanstveni skup Gospodarenje šumama hrasta lužnjaka u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

(Petak, 19 Travanj 2024 09:31)
Šest novih zastupnika iz pete izborne jedinice

U petoj izbornoj jedinici izabrano je šest zastupnika koji do sada nisu imali mandat ili bili članovi vlade.

(Petak, 19 Travanj 2024 08:24)

Nacionalni je dan borbe protiv nasilja nad ženama

Nacionalni je dan borbe protiv nasilja nad ženama Foto: Arhiv HRV-a

Danas obilježavamo Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, u spomen na trostruko ubojstvo 22.rujna 1999.godine kada je na Općinskome sudu u Zagrebu, tijekom brakorazvodne parnice, Mato Oreškić usmrtio svoju suprugu Gordanu, njezinu odvjetnicu Hairu Prohić te sutkinju Ljiljanu Hvalec, a ranio zapisničarku Stanku Cvetković. Ovaj je dan minutom šutnje obilježen i u Hrvatskom saboru.

-Nasilje je prisutno u cijelome svijetu, a najbitnije je prepoznati i prijaviti nasilje. Obilježavanjem ovog dana želimo dodatno senzibilizirati javnost i ukazati na ovaj društveni problem te poslati jasnu poruku o nultoj stopi tolerancije prema nasilju te važnosti zaštite žrtava i sankcioniranju nasilnika, istaknuo je predsjednik Sabora Gordan Jandroković, a prenosi Media servis.

SUDBINU TRIJU ŽENA UBIJENIH NA SUDU DIJELE MNOGE ŽENE U HRVATSKOJ
Saborska zastupnica HDZ-a Ljubica Maksimčuk naglasila je da se nasilje u obitelji u našoj zemlji najčešće događa upravo u obitelji, a da je nasilje među ženama i djevojkama jedno od najraširenijih kršenja ljudskih prava u današnjem svijetu koje većinom ostane nekažnjeno i neprijavljeno, što zbog srama, stigme i tišine ili zbog onoga što će reći okolina.

SDP-ova Ivana Posavec Krivec podsjetila je na tri žene koje su izgubile živote na Općinskome sudu u Zagrebu, poručivši da su to žene čiju sudbinu u Hrvatskoj, nažalost, dijele mnoge druge žene, a možda imena tih žena ne znamo.

- Nemojmo zaboraviti da se obiteljsko nasilje javlja u svim društvenim slojevima i dobima. Ne ovisi o stupnju obrazovanja žena, ali niti nasilnika – poručila je Posavec Krivec.

Za MOST-ovog Marina Miletića problem je nizak broj prijava nasilja koje uzrokuju strah od počinitelja, dugi sudski procesi i niske kazne za počinitelja.

NEMA NI JEDNOG RAZLOGA U SVEMIRU KOJI OPRAVDAVA NASILJE MUŠKARCA NAD ŽENOM
- Sada želim progovoriti nešto kao muškarac - nema ništa jadnije na ovom svijetu nego kada muškarac digne ruku na ženu, nema ništa jadnije od muškarca koji izvrši bilo koju vrstu nasilja nad ženom, nema niti jedan jedini razlog u ovom svemiru koji bi opravdao bilo kakvo nasilje muškarca nad ženom – naglasio je Miletić.

Problem nasilja nad ženama za zastupnika Hrvatskih suverenista Hrvoja Zekanovića morao se riješiti hrvatskim zakonima pa je u tom smislu prozvao premijera Andreja Plenkovića da je lagao kada je uvjeravao da će se Istanbulskom konvencijom smanjiti nasilje u obitelji i nad ženama.

- Međutim, lagao je, nije se smanjilo, čak se povećalo. Dakle, nasilja nad ženama i u obitelji ima više. To je laž – izjavio je Zekanović.

Da se treba fokusirati na sadržaj, a ne formu koja je donesena usvajanjem Istanbulske konvencije, poručila je u ime zastupnica Centra i GLAS-a Anka Mrak Taritaš

- Svi zajedno si trebamo postaviti pitanja - koliko smo puta u životu vidjeli fizičko i verbalno nasilje nad ženama, jesmo li regirali ili okrenuli glavu? Svaki put kada okrenemo glavu od takve činjenice, svaki put kada na to zažmirimo, svaki put kada čujemo da je u stanu do nas buka, trebamo se pitati što trebamo učiniti da mijenjamo društvo. Nitko od nas nema čarobni štapić – rekla je Mrak Taritaš.

U OVOJ JE GODINI VEĆ  1153 ŽRTAVA NASILJA U OBITELJI
Predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova MOST-ova Marija Selak Raspudić pak upozorila je na velik porast nasilja u obitelji u vrijeme pandemije naglasivši da u ovoj godini imamo 1153 žrtve kaznenog nasilja u obitelji.

- Ako je ta procjena točna, ponovno govorimo o povećanju od devet posto. Preliminarna procjena ukazuje na to da je riječ o daljnjem porastu kaznenog djela nasilja u obitelji – izjavila je Selak Raspudić.

ŽENE ŽRTVE NASILJA TREBAJU NAŠU ZAŠTITU, POŠTOVANJE I POVJERENJE ZA SEBE I SVOJU DJECU
Ministarstvo rada,mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike organiziralo je povodom Nacionalnoga dana borbe protiv nasilja nad ženama konferenciju pod nazivom Integrirani pristup zaštiti od nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Pravobraniteljica za ravnopravost spolova Višnja Ljubičić na tom je događaju rekla kako je Hrvatska u posljednjih 20 godina napravila puno toga po pitanju rodno uvjetovanog nasilja, no i da uvijek ima prostora za napredak. Također je rekla da institucija pravobraniteljice na svakodnevnoj razini zaprima pritužbe građana, a posebice građanki. Nadzire sustav policije i sustav centara za socijalnu skrb te posredno prati i ima uvid u pojedine sudske presude gdje se, kako je rekla, uočavaju manjkavosti dionika koji se bave problematikom nasilja u obitelji.

Konferenciji su nazočili premijer Andrej Plenković i ministri Davor Božinović, Josip Aladrović i Ivan Malenica.

- Želimo na ovaj način, putem ove konferencije dodatno društveno podignuti temu nasilja nad ženama i u obitelji. Smatramo to izrazito ključnom temom razvoja našeg društva. Smatramo da na ovaj način možemo učiniti jako puno – izjavio je Aladrović.

Ministar Malenica pak osvrnuo se na činjenicu da bi postupci pred hrvatskim sudovima, svakako mogli biti brži, a kazne adekvatnije.

- Moraju pružiti zaštitu žrtvama u okviru tih sudskih postupaka, ne da se dodatno viktimiziraju i traumatiziraju žrtve kroz te dugotrajne postupke, već da te kazne budu adekvatne, da odvraćaju počinitelja od počinjenja kaznenih djela ili ponavljanja – naglasio je Malenica.

Koordinatorica organizacije Ženska soba Maja Mamula istaknula je da joj je drago da su se najviše instance uključile u obilježavanje ovog dana i da je važno koristiti svaku priliku da se ukaže na problematiku nasilja nad ženama, pohvale pozitivne promjene uključujući promjene zakonodavstva, promjene na razini nacionalnih politika i konkretne promjene koje radimo.

- Ključna je stvar da žene koje su preživjele nasilje trebaju našu zaštitu, poštovanje te povjerenje za sebe i za svoju djecu – poručila je Mamula.

 

Pročitano 562 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija