NAJNOVIJE
Stradalnička udruga zaposlila 10 žena i brine o 70 starih i nemoćnih korisnika

Udruga obitelji poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata provodi Zaželi program zapošljavanja žena – faza II pod nazivom Nikad nije kasno. Vrijedan je nešto više od 928 tisuća kuna i zapošljava 10 žena koje pomažu 70 starijih i nemoćnih korisnika i korisnica s području Vukovara.

(Ponedjeljak, 27 Rujan 2021 17:07)
Podjela paketa hrane za korisnike zajamčene minimalne naknade s područja Općine Bogdanovci

Općina Bogdanovci u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Vukovar započela je s trećom podjelom humanitarne pomoći iz EU-projekta „Humanitarni paket za Slavoniju i Pounje 2“.

(Ponedjeljak, 27 Rujan 2021 16:51)
Predstavljena knjiga Totem straha 2

U Vinkovcima je održan 3. festival dječje knjige na kome je predstavljena nova knjiga Vladimira Bakarića Totem straha 2 Božićna pustolovina.

(Ponedjeljak, 27 Rujan 2021 16:36)
Razvojna agencija Vukovarsko-srijemske županije kao uzor

Razvojna agencija Vukovarsko-srijemske županije sudjelovala je na ovogodišnjoj Konferenciji županija održanoj virtualno u organizaciji Hrvatske zajednice županija.

(Ponedjeljak, 27 Rujan 2021 16:34)
Suverenisti 24. listopada počinju prikupljati potpise za referendum o euru

Hrvatski suverenisti prije dva mjeseca krenuli su s inicijativom Zaštitimo hrvatsku kunu, kojoj su se u međuvremenu priključili Hrvatska stranka prava, Neovisni za Hrvatsku, Generacija obnove i istaknuti pojedinci.

Suverenisti smatraju kako se o odricanju monetarnog suvereniteta mora očitovati hrvatski narod stoga 24. listopada počinju s dvotjednim prikupljanjem potpisa za raspisivanje referenduma o ulasku u eurozonu.

Saborski zastupnik Marijan Pavliček ponovio je neslaganje s tezom vladajućih kako su hrvatski građani o ulasku u eurozonu odlučili ulaskom u EU. Najavio je štandove na 250 lokacija, uvjeren kako će se prikupiti dovoljan broj potpisa.

- Nitko nije znao koji su sve uvjeti ulaska u EU, niti se tada postavljalo pitanje ulaska u eurozonu – rekao je Pavliček.

Izabrani predsjednik organizacijskog odbora Referendumske inicijative, saborski zastupnik Marko Milanović Litre pojasnio je kako će referendumsko pitanje glasiti.

- Jeste li za to da se u Ustav Republike Hrvatske unese odredba koja glasi: Novčana jedinica Republike Hrvatske jest kuna, koja se dijeli na stotinu lipa. Odluku o promjeni novčane jedinice u Republici Hrvatskoj donose birači na referendumu. Ovo pitanje usmjereno je na vraćanje demokracije u Hrvatsku, na vraćanje povjerenja građana u politiku. Želimo zajedno s građanima stvarati budućnost Hrvatske, da građani budu uključeni u sve procese bitne za budućnost države - poručio je Milanović Litre.

Potporu inicijativi došli su dati Nikica Augustinović i Frano Čirko, predsjednici Hrvatske stranke prava i Generacije obnove.

Frano Čirko pozvao je sve kojima je pitanje uvođenja eura važno da im se prijave kao volonteri, posebno mlade koji, kaže, najviše i pristupaju toj inicijativi.

(Ponedjeljak, 27 Rujan 2021 16:10)
U Hrvatskoj oko 20 posto neoznačenih i necijepljenih pasa

Povodom Svjetskog dana borbe protiv bjesnoće, koji se obilježava 28. rujna, udruga Prijatelji životinja upozorava da velik broj pasa nikada nije cijepljen, iako je cijepljenje protiv bjesnoće obavezno kao i označavanje mikročipom.

Njihova peticija urodila je plodom i od ove godine psi se više ne moraju cijepiti svakih godinu dana, nego u skladu s uputom proizvođača cjepiva.

- Savjesni skrbnici pasa trebaju sada samo prva dva puta cijepiti psa svake godine, a nakon toga onoliko koliko navode proizvođači cjepiva, koji jamče imunost najmanje dvije, pa i tri godine. Dakle, više ne postoji isprika za skrbnike koji nikada nisu niti odveli psa veterinaru na cijepljenje čineći tako veliku štetu i ljudima i životinjama - navode Prijatelji životinja.

Pritom ističu da je cijepljenje povezano s označavanjem psa mikročipom jer je svaki nemikročipirani pas ujedno i necijepljen protiv bjesnoće.

Naime, Zakonom o zaštiti životinja iz 2017. godine propisano je da gradovi i općine moraju organizirati i provesti kontrolu mikročipiranja pasa na svojem području, odnosno obići sva kućanstva i provjeriti jesu li svi psi označeni mikročipom.

- Prema dostupnim podacima Mreže za zaštitu životinja, čiji rad koordiniramo, 44 % jedinica lokalne samouprave još uvijek nije provelo kontrolu mikročipiranja pasa, koja je preduvjet za kontrolu cijepljenja skrbničkih pasa. Procjenjuje se da je u Hrvatskoj još uvijek i do 20 posto neoznačenih i necijepljenih pasa, što je poražavajuće - upozorili su. 

Dodaju da se godinama zalažu da veterinari, veterinarska inspekcija, komunalni redari i lokalne zajednice provode sustavnu kontrolu cijepljenja i mikročipiranja pasa koja bi obuhvatila sve pse u Hrvatskoj.

- Nažalost, u praksi takva kontrola izostaje. Jedan dio građana potpuno izbjegava cijepljenje i mikročipiranje pasa, i upravo je njihova neodgovornost i kršenje zakona uzrok porasta broja napuštenih životinja. Stoga smatramo i da se mikročipiranje štenaca ne bi trebalo vezati uz prvo cijepljenje protiv bjesnoće kada navrše 90 dana, kao što je to sada, već apeliramo na Ministarstvo poljoprivrede da učini daljnji pozitivni korak i propiše da psi moraju biti označeni mikročipom najkasnije 45 dana od dana rođenja, dakle, prije prvog cijepljenja - predložili su Prijatelji životinja.

Tvrde da nije problem samo sa skrbničkim psima, već u Hrvatskoj nema obaveze sustavne kontrole ni lovačkih pasa, iako je to vrlo opasno s obzirom na to da ti psi mogu lako doći u izravan doticaj s divljim životinjama. Ne vrši se provjera svih pasa koji odlaze u lovišta i često lovci na jednog mikročipiranog i cijepljenog psa imaju još jednog ili više njih koji nisu u evidenciji niti zaštićeni protiv bjesnoće.

Neprovođenje kontrole mikročipiranosti i procijepljenosti pasa od strane komunalnih redara i veterinarskih inspektora ne samo da ugrožava cijelu zajednicu već i izravno utječe na priljev novih napuštenih životinja, svakodnevnu patnju pasa i mačaka i veliko opterećenje za lokalne zajednice, udruge za zaštitu životinja i pojedince koji ih nastoje zbrinuti i udomiti.

(Ponedjeljak, 27 Rujan 2021 15:48)
Otvoren Sajam cjeloživotnog učenja

Tjedan cjeloživotnog učenja koje na nacionalnoj razini organizira Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih u našem gradu započeo je u ponedjeljak, 27. rujna, otvorenjem Sajma cjeloživotnog učenja na Gradskom trgu. U narednim danima građane očekuje preko trideset događanja u organizaciji brojnih pojedinaca i organizacija u našoj županiji.

 

PRONI SAJAM

(Ponedjeljak, 27 Rujan 2021 15:45)

Vijećnici o popisu stanovništva, kadroviranju, komunalnim temama...

Vijećnici o popisu stanovništva, kadroviranju, komunalnim temama... Marija Molnar

Popis stanovništva, pravilnik o unutarnjem redu gradske uprave te brojna pitanja iz područja komunalne infrastrukture obilježili su aktualni sat protekle sjednice Gradskoga vijeća Vukovara.

Nedavne izjave  gradonačelnika Vukovara Ivana Penave da je posljednji popis iz 2011. godine netočan, da i dan danas izaziva tenzije u Vukovaru te da postoji bojazan kako će se i sada manipulirati brojkama kada je Vukovar u pitanju, bila je jedna od glavnih tema aktualnoga sata Gradskoga vijeća Vukovara. Ipak i vladajući i opozicija iz redova srpske nacionalne manjine složili su se da svatko u RH ima pravo izjasniti se na popisu kako želi te da je cilj doći do točnih podataka.

- Svima nam je u interesu da se konačno napravi popis u kojega nitko neće sumnjati – istaknuo je na ovu temu predsjednik Gradskoga vijeća Vukovara Željko Sabo.

Vijećnik SDSS-a Dejan Drakulić naglasio je da se konstantno spominje kako popis iz 2011. nije točan i objektivan, no smatra da bi trebalo provjeriti i popis iz 2001.godine kada je u Vukovaru po njihovim izvorima "bilo 40 posto pripadnika srpske zajednice, a koji tada nisu mogli ostvariti određena prava".

Srđan Milaković iz DSS-a osvrnuo se na podršku gradonačelnika Penave građanskoj inicijativi koja je nedavno najavila da će obaviti kontrolni popis stanovništva u Vukovaru kako bi se došlo do točnih podataka koliko ljudi živi u Vukovaru te izrazio bojazan da bi takve najave mogle kod nekih pripadnika srpske zajednice izazvati strah da se izjasne kao Srbi na ovom popisu.

Penava je izjavio da svaki građanin RH mora imati pravo i slobodu izjasniti se kako god želi po bilo kojem pitanju u okviru zakonskih mogućnosti te da je cilj popisa stanovništva saznati koliko nas ima te ponovio da ima indikacije kako popis iz 2011.godine nije točan.

S druge pak strane, predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a Nikola Mažar prozvao je vladajuće za kadroviranje unutar gradske uprave i novi pravilnik o unutarnjem redu u okviru kojeg će, tvrdi Mažar "neki djelatnici ostati neraspoređeni jer su na prošlim lokalnim izborima glasali za HDZ".

 Na aktualnome satu ukupno je postavljeno 13 vijećničkih pitanja, uglavnom iz područja komunalne infrastukture, pa se tako moglo doznati da su u planu semafor i pješačka staza kod Veterinarske stanice na Mitnici, postupna zamjena starih odvodnih azbestnih cijevi u okviru redovnog održavanja vodovodne infrastrukture po cijelome gradu, sadnja drveća u dvorištu dječjeg vrtića na Mitnici, novi pješački prijelazi u Sotinu, novo zrcalo za bolju preglednost križanja ulica G.Ninskog i Hrvatske nezavisnosti kao i ležeći policajci na tom mjestu, uklanjanje rampe s parkinga na gradskoj tržnici, uklanjanje pristupnih kosina s cesta koje si građani samoinicijativno prave kako bi si olakšali pristup do svojih nekretnina i dr.

Bilo je riječi i o školskim odborima u vukovarskim osnovnim školama koji su formirani, a zbog čega su vijećnici SDSS-a iskazali nezadovoljstvo, jer kako tvrde, pripadnici srpske zajednice nisu konzultirani oko toga.

Također, istaknuto je i da je Grad Vukovar, sukladno istzraživanju koje je proveo portal gradonačelnik.hr, među prvih šest u Hrvatskoj po izdvajanjima za radne materijale za osnovne škole te među najtransparentnijim gradovima u državi kada su u pitanju javne financije.

Pročitano 250 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija