Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62
Ispiši ovu stranicu

Obilježen Međunarodni dan nestalih osoba

U povodu  Međunarodnog dana nestalih osoba koji se obilježava 30. kolovoza, Grad Vukovar je s Udrugom „Vukovarske majke“ podno spomen obilježja nestalim osobama u Borovu naselju, položio vijenac i upalio svijeću. Već trideset godina obitelji nestalih osoba u Domovinskome ratu tragaju za istinom o svojim najmilijima, u želji da pronađu njihova grobišta o saznaju istinu o njihovoj sudbini. Sve te godine oni žive život  nade o istini. Potvrdila  je to i Manda Patko, predsjednica Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja Vukovarske majke.

-Mi živimo, nažalost, još uvijek u 1991. godini i nadamo se  kako će se sudbine nekih osoba ipak rasvijetliti. Istina je da se stalno vrše izvidi i probna iskapanja, ali, nažalost, sa slabim rezultatima. Naši susjedi znaju istinu, ali ne znam zašto nam ne žele reći gdje su grobišta i grobnice koje su izmjestili. Svi dosadašnji razgovori na tu temu sa srpskim institucijama pa i predsjednikom Republike Srbije nisu nam pomogli niti su dali neke konkretne rezultate. Nažalost, samo su potaknuli nadu-rekla je Manda Patko.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava tvrdi kako Republika Srbija sigurno ima podatke koji bi rasvijetlili mnoge sudbine.

-S protekom 30 godina jasno vidimo kako se od strane Republike Srbije vodila politika skrivanja, a naša država nije učinila dovoljno kako bi mnogi od ovih slučajeva bili dovedeni pred lice pravde.

Rekao je Penava te naglasio kako sve dosadašnje vlade snose odgovornost za nerješavanje ove problematike.

-Niti jedna Vlada Republike Hrvatske do danas nije riješila problem nestalih, što je dodatan uteg koji Vukovar i obitelji nestalih nose na svojim leđima. Očigledno je da ćemo mi u Vukovaru o 1991. pričati i za  trideset i za pedeset godina upravo zbog ove neraščišćene prošlosti. Očigledno je kako će taj jaz između ostatka Hrvatske i ratom pogođenih i traumatiziranih područja kao što je Vukovar, biti sve veći jer ćemo se sve manje razumjeti  i očigledno je da ćemo mi  u ratom pogođenim područjima za ostatak Hrvatske uvijek biti retrogradni. No, pitam se koliko je u glavama tih ljudi, tih politika i političara sazrjela svijest da su oni krivci što je tome tako.- rekao je Penava.

Vukovar još uvijek traži 321 osobu nestalu u Domovinskome ratu i 61 osobu za koju se znaju okolnosti smrti. ali nema posmrtnih ostataka.

Pročitano 626 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI