Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62
Ispiši ovu stranicu

Župan Dekanić primio američkog vojnog veterana Charlesa O. Warnera III.

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić i  njegov zamjenik  Franjo Orešković susreli su se u Palači Srijem s predsjednicom Udruge „Veteranke Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije“ Ljiljanom Poje te socijalnim antropologom, američkim vojnim veteranom Charlesom O. Warnerom III. Teme razgovora bile su suvremena veteranska istraživanja u Jugoistočnoj Europi i osvrt na iskustva hrvatskih veteranki i dragovoljaca Domovinskog rata, priopćili su iz županije.

Dekanić je istaknuo  zadovoljstvo susretom sa Warnerom .

 - Kada uspoređujemo veterane američke vojske i hrvatske veterane Domovinskog rata važno je naglasiti da su naši veterani postali vojnicima iz nužde, kao civili, napuštajući svoje poslove, braneći svoj prag i svoje obiteljske kuće, dok su američki vojnici krenuli u borbe iz vojnih učilišta uz prethodnu vojnu obuku. Stoga je razdoblje nakon Domovinskog rata te vojnog angažmana, kao i posljedice s kojima se danas suočavaju naši branitelji, drugačije obzirom da se za to nisu profesionalno pripremali. U tom smislu su i njihovi problemi s kojima se u mirnodopsko vrijeme susreću na određeni način drugačiji. Naši veterani imaju potporu države, no uz to zavrjeđuju i našu potporu i poštovanje javnosti. Drago mi je da smo poseban naglasak stavili na braniteljice, koje su imale svoju ulogu tijekom Domovinskog rata. Nadam se kako će svaki novi razgovor na ovu temu otvoriti priče i sjećanja, koje će biti zabilježene kako bi generacije koje dolaze znale što se događalo, te bile spremne da se takvo nešto više ne ponovi.- rekao je Dekanić

Predsjednica Udruge Ljiljana Poje, rekla je kako se u Domovinski rat uključila kao teta iz vrtića, o čemu neumorno svjedoči novim generacijama.

- Imamo različite aktivnosti za veteranke i veterane kao što su psihosocijalne radionice, posjete obitelji stradalih žrtava, do raznih radionica izrade domaćih rukotvorina kao što su zlatovez i ostale tehnike ručnog rada, u koje se oni rado uključuju i provode svoje vrijeme. - istaknula je.

-Treninzi mogu profesionalne vojnike u određenoj mjeri pripremiti na ono što slijedi, ali sudjelovanje u vojnim aktivnostima je uglavnom individualni doživljaj svakog vojnika. U razdoblju nakon rata pokušavamo vojnike prilagoditi svakodnevnom životu, kroz posebne programe i djelovanje veteranskih udruga.-  istaknuo je Warner.

Pročitano 655 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI