Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 109
Ispiši ovu stranicu

U Srbiji obilježen dan sjećanja, Vučić osudio Oluju

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić

Dok Hrvatska slavi dan pobjede u Domovinskom ratu s druge strane u Srbiji su obilježili Dan sjećanja na stradale i izbjegle Srbe u Hrvatskoj.

U Busijama kod Zemuna održan je skup kojim se obilježava dan sjećanja na hrvatsku vojno-redarstvenu akciju Oluja. U tom mjestu, naime, uglavnom žive izbjeglice iz Hrvatske.

Komemoraciji u izbjegličkom naselju Busije nadomak Beograda nazočio je srpski državni vrh, najviši dužnosnici Republike Srpske, patrijarh srpski Porfirije i svećenstvo SPC-a, te više od 10.000 ljudi, uz program u kojemu je na sceni simbolično prikazano stradanje Srba od Jasenovca u vrijeme NDH do akcije Oluja koja je prethodila okončanju ratnih sukoba u Hrvatskoj i Domovinskog rata.

- Danas, kada ponovo podsjećamo sebe, osmi put, na ono što se dogodilo kolovoza 1995. godine, na užasan pogrom, protjerivanje više od 250.000 Srba, na egzodus i etničko čišćenje, mi, istovremeno i konačno podsjećamo sebe na to tko smo, što smo, odakle smo i kuda idemo. Govorimo o našem identitetu u koji su zauvijek ugrađene kolone na traktorima, zbjegovi, ubojstva na Petrovačkoj cesti i nečija jasna namjera da Srba u Hrvatskoj više nema - rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Govorimo o onom identitetu u koji su ugrađeni, vječno, i Jasenovac, Jadovno, svaka jama, svaki malj i svaka kama, koji su bili posljedice iste te politike, istrebljenja Srba, nekih pedeset godina ranije - rekao je srpski predsjednik.

- Iseljeni su, prognani, otjerani, da ne pričamo o masovnom pokrštavanju i fizičkom istrebljenju tijekom Drugog svjetskog rata. Republika Hrvatska ovaj datum naziva i proslavlja kao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. Pobjede nad kim? Nad dobrim i skromnim ljudima, nad građanima Knina, Otočca, Gračaca, Korenice, Obrovca, Vojnića, Petrinje, Vrginmosta, Dvora, Plaškog i Slunja i nad čestitim domaćinima i zemljoradnicima u selima Like, Sjeverne Dalmacije, Banije i Korduna - rekao je srpski predsjednik.

Vučić je dodao da se, dok je predsjednik Srbije, neće ispričavati onima koji su ubijali stotine tisuća Srba.

- Neću gaziti po ubijenim Srbima, po krajišnicima koji su stradali samo zato što su Srbi - zaključio je.

Pročitano 514 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI