Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 112
Ispiši ovu stranicu

Predstavljene nove osobne iskaznice

Predstavljene nove osobne iskaznice Foto: Arhiva HRV

Predstavljene su nove osobne iskaznice druge generacije za koje se od ponedjeljka primaju zahtjevi. Nova osobna iskaznica ima funkcionalnost putovnice i zdravstvene iskaznice, a moći će se koristiti i na mobitelima putem aplikacije e-osobna.

Na predstavljanju nove iskaznice druge generacije, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je kako su biometrijski čipovi rezultat preuzimanja nove uredbe Europske Unije primarno radi povećanja sigurnosti građana. Iskaznica je izjednačena sa putnim ispravama, a povezana je i sa sustavom zdravstvenog osiguranja.
- To znači da će svi nositelji nove osobne i boravišne iskaznice brže i lakše prolaziti provjere na granicama i zračnim lukama EU. Nove osobne omogućavaju korištenje na mobitelima i laptopima te olakšavaju primjenu elektroničkog potpisa. Nove osobne imaju funkcionalnost zdravstvene iskaznice - rekao je Božinović te je istaknuo kako uvođenjem novih osobnih iskaznica ne prestaju važiti stare iskaznice do datuma otisnutoga na njima. Također postoje i stare osobne iskaznice s neograničenim rokom važenja dok će na novima maksimalni rok, za starije od 70, biti 40 godina. Naveo je i krajnji rok prelaska građana na nove iskaznice koji će biti do trećega kolovoza 2031. godine.

Državna tajnica u Ministarstvu demografije Željka Josić istaknula je kako se omogućuje besplatno izdavanje prve i redovne iskaznice za djecu i mlade do 18 godina bez da roditelji i skrbnici snose trošak.

Kako saznajemo od glasnogovornika Policijske uprave Vukovarsko-srijemske Dragoslava Živkovića, redovi za izdavanje novih iskaznica bili su golemi. U Vukovarsko-srijemskoj županiji zaprimljeno je 349 podnesenih zahtijeva od čega u Vukovaru 37 zahtijeva, Vinkovcima 114, Otoku 26, Županji 73, Iloku 35, Vrbanji 27, i Tovarniku 37 zahtijeva.

Cijena u redovnom postupku iznosi 100 kuna, a za osobe s navršenih 70 godina ako ne sadrže certifikate, 70 kuna. Za ubrzani i žurni postupak izdavanja cijena se ne mijenja.

Pročitano 558 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI