NAJNOVIJE
Održan Dan nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije

U okviru 14. vukovarskog etno sajma na Trgu Republike Hrvatske predstavile su se  i nacionalne manjine svojom kulturnom baštinom na manifestaciji Dan nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije. Tim je povodom predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije, Svetislav Mikerević, izrazio zadovoljstvo suradnjom kako sa županijom tako i s Gradom Vukovarom.

-Suradnja s Vukovarsko-srijemskom županijom i Gradom Vukovarom do sada je bila jako dobra i očekujem kako će se takva suradnja i nastaviti- rekao je Mikerević ističući kako  je u Vukovarsko-srijemskoj županiji trenutno osam nacionalnih manjina koje su aktivne, a riječ je o Rusinima, Srbima, Bošnjacima, Mađarima, Ukrajincima, Slovacima, Nijemcima i Albancima.

Nacionalne manjine predstavile su svoje  tradicijske pjesme i plesove te svoje delicije.

Zamjenik Vukovarsko-srijemskog župana iz redova nacionalnih manjina Srđan Jeremić  naglasio je kako je u Vukovarsko-srijemskoj županiji 20 posto stanovnika pripadnika neke nacionalne manjine, a one djeluju kroz pet Županijskih vijeća nacionalnih manjina i tri predstavnika nacionalnih manjina, čiji rad kroz svoj proračun financira Vukovarsko-srijemska županija.

-Za županiju je to od velike važnosti, jer nije mala stvar ako je svaki peti stanovnik pripadnik neke nacionalne manjine, a ovaj je dan prilika da svaka nacionalna manjina ukaže na neku svoju posebnost. Istodobno, to je i prilika da nacionalne manjine predstave većinskom narodu svoju kulturu, jezik i običaje- rekao je Jeremić.

Ove godine domaćin manifestacije su Vijeće mađarske nacionalne manjine Vukovarsko-srijemske županije i Udruga Mađara grada Vukovara, čija  je predsjednica Rozalija Jakumetović.

-Željeli smo  prikazati većinskom narodu u Vukovaru što nacionalne manjine rade, kako bi se vidjelo gdje odlazi financijska pomoć koju manjine dobivaju za svoj rad- istaknula je Jakumetović.

Robert Janković, saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine  naglasio je kako je Vukovarsko-srijemska županija jedna od najmultikulturalnijih hrvatskih županija pa je i ova manifestacija bogatstvo kako Republike Hrvatske tako i  Vukovarsko-srijemske županije.

-Prava nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj  izvrsno su propisana, a postoje  i prava kojih u drugim zemljama nema.- rekao je Janković.

uzvanici

Nazočne je pozdravio gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

-Hvala vam na bogatstvu kulture, tradicija i običaja, kojima obogaćujete naš grad i  našu županiju. Do sada smo se trudili biti vam potpora i nadam se kako ćemo tako nastaviti činiti kroz obostranu suradnju- rekao je gradonačelnik Penava.

(Nedjelja, 26 Rujan 2021 17:51)
U Osijeku policiji predano 700 tableta s psihotropnim tvarima

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 68-godišnja hrvatska državljanka počinila kazneno djelo Neovlaštena proizvodnja i promet drogama.

U petak, 24. rujna u Osijeku, prilikom provjere identiteta, 68-godišnjakinja je policajcima predala PVC vrećicu s oko 700 komada različitih tableta koje sadrže psihotropne tvari.

Policajci su tablete oduzeli, a nadležnom državnom odvjetništvu podnijeli kaznenu prijavu.

(Nedjelja, 26 Rujan 2021 17:19)
16. Tradicionalno natjecanje iz zračne puške

U povodu Dana policije Republike Hrvatske i blagdana svetog Mihovila održano je 16. tradicionalno natjecanje iz zračne puške kojemu je ove godine nazočio zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara Filip Sušac.

Prije samog otvorenja natjecanja kod spomenika podignutog za 97 stradalih policajaca u Domovinskom ratu položen je zajednički aranžman i upaljene su svijeće.

(Nedjelja, 26 Rujan 2021 17:09)
U ponedjeljak kreće druga faza popisa stanovništva

U ponoć istječe rok za samopopisivanje stanovništva u Hrvatskoj, a već u ponedjeljak popisivači izlaze na teren i počinje popisivanje "od vrata do vrata".

(Nedjelja, 26 Rujan 2021 16:19)
Hrvatska uvezla tisuće nekvalificiranih radnika

Dok zapadne zemlje privlače obrazovane radnike, Hrvatska uvozi slabo obrazovanu radnu snagu te u državu dolaze uglavnom samci, muškarci koji s niskim plaćama ne mogu preživjeti s obitelji, prenosi HINA.

(Nedjelja, 26 Rujan 2021 13:57)
RH: 837 novih slučajeva u protekla 24 sata, utrošeno 3.410 doza cjepiva

U posljednja 24 sata u Republici Hrvatskoj zabilježeno je 837 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva danas ukupno 8.184.

(Nedjelja, 26 Rujan 2021 11:39)
VSŽ: novopozitivna 31 osoba na koronavirus, dvije preminule

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata 31 je novopozitivna osoba na COVID-19, potvrđena PCR testiranjem

(Nedjelja, 26 Rujan 2021 11:35)

Krv u Vukovaru darivalo 45 članova UHB Petrokemije Kutina

Krv u Vukovaru darivalo 45 članova UHB Petrokemije Kutina Foto: Marija Molnar/Grad Vukovar

U Gradskom društvu Crvenog križa Vukovar održano je 18.Memorijalno darivanje krvi Krajinović-Sović u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja (UHB) Petrokemije Kutina, a krv je darovalo 45 članova udruge.

Naime, tradicionalno od 2002.godine članovi ove udruge dolaze u Vukovar kako bi darivali krv, a 2004.godine su s vukovarskom bolnicom potpisali i Povelju o prijateljstvu i suradnji, pa se od tada ova akcija provodi pod nazivom Memorijalno darivanje krvi Krajinović – Sović.

Ivan Krajinović, nekadašnji radnik Petrokemije, heroj je Domovinskoga rata i vukovarski branitelj ubijen na Ovčari. Miljenko Sović pak bio je dugogodišnji predsjednik Dobrovoljnog društva darivatelja krvi Petrokemije koji je preminuo na svom radnom mjestu.

- Danas smo punoljetni, odnosno 18. put smo u Vukovaru na ovom memorijalnom darivanju krvi. Naši su članovi na ovaj način od 2002. godine Vukovaru dali preko 400 litara krvi i iznimno smo ponosni na njih. Puni smo emocija i nemamo riječi kojima bi se moglo opisati što nama znači dolazak u Vukovar. Sada smo posebno sretni i zbog činjenice da je Vukovarac Damir Martin osvojio broncu na Olimpijskim igrama u Tokiju - istaknuo je predsjednik udruge Stjepan Šalković.

Kutinjani krv2

U ime Grada Vukovara Kutinjane je pozdravio zamjenik gradonačelnika Filip Sušac koji se također pridružio akciji i darivao krv.

-Iznimno sam ponosan na činjenicu da su građani Kutine i radnici Petrokemije svojom krvlju branili Vukovar 1991.godine, a danas simbolično nastavljaju darivati krv Vukovaru i u miru. Zahvaljujem im se u ime Grada Vukovara na tome. Ujedno želim potaknuti što više ljudi na ovu plemenitu gestu darivanja krvi. Osobno mi je čast da se danas mogu priključiti ovoj ekipi i po 23. put darivati krv – istaknuo je Sušac.

 

Kutinjani krv Susac

 

Vlatko Glavaš, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Vukovar naglasio je da im je velika čast ugostiti branitelje iz Kutine.

-Ovo je njihov veliki humanitarni projekt i nadam se i da će ostati još dugo godina u tradiciji. Ovaj događaj ujedno osim darivanja krvi predstavlja i jedno veliko i lijepo druženje gdje se povezujemo kao gradovi - rekao je Glavaš.

Naglasio je i da je zadovoljan općenito odazivom građana na dobrovoljne akcije darivanja krvi, a da se broj zainteresiranih za sudjelovanjem u akcijama zadnje tri godine povećava.

- U tom smislu nadam se da ćemo biti u prilici organizirati što veći broj akcija kako bi svi oni koji to žele mogli doći na red da daruju krv – istaknuo je Glavaš.

 

 

 

Pročitano 106 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija