Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58
Ispiši ovu stranicu

Vlada podupire pčelare sa tri milijuna kuna

Vlada je donijela program potpore pčelarima vrijedan ukupno tri milijuna kuna, namijenjenih pokriću gubitaka medonosnog potencijala zbog klimatski lošeg proljeća, zbog čega pčele nisu imale dobru pašu pa su njihove zajednice stradale, a pčelarima je to donijelo povećana financijska izdvajanja i gubitke.

Kako je priopćilo Ministarstvo poljoprivrede, pčelarima će se sufinancirati realizirana nabava šećera za prihranu pčela u razdoblju od 1. ožujka do 1. rujna ove godine.

Sufinanciranje nabave šećera za prihranu pčela predviđene programom proporcionalno će se raspodijeliti pčelarima u skladu s ukupnim prihvatljivim brojem zajednica, a najviše do 20 kuna po pčelinjoj zajednici.

Potpore se uvode jer je u proljetnim mjesecima Hrvatska bila pogođena vrlo nepovoljnim meteorološkim prilikama za vegetaciju koji su uzrokovali gubitak medonosnog potencijala.

Gubici medonosnog potencijala na razvojnim pašama (voćna, vrbova, industrijsko bilje i drugo) procjenjuju se do 80 posto, a na glavnim pašama (bagrem i kadulja u primorskom dijelu i na otocima) oko 100 posto.

Takvi gubici povećali su gubitke pčelinjih zajednica te se procjenjuje da se zimski gubici pčelinjih zajednica na nacionalnoj razini kreću do 40 posto.

Da bi se spriječilo ugibanje i širenje bolesti potrebno je prihranjivanje pčelinjih zajednica tijekom bespašnog perioda koji je iz godine u godinu sve duži i koje izaziva veliko financijsko opterećenje pčelarima.

Pročitano 677 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI