NAJNOVIJE
Održan Dan nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije

U okviru 14. vukovarskog etno sajma na Trgu Republike Hrvatske predstavile su se  i nacionalne manjine svojom kulturnom baštinom na manifestaciji Dan nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije. Tim je povodom predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije, Svetislav Mikerević, izrazio zadovoljstvo suradnjom kako sa županijom tako i s Gradom Vukovarom.

-Suradnja s Vukovarsko-srijemskom županijom i Gradom Vukovarom do sada je bila jako dobra i očekujem kako će se takva suradnja i nastaviti- rekao je Mikerević ističući kako  je u Vukovarsko-srijemskoj županiji trenutno osam nacionalnih manjina koje su aktivne, a riječ je o Rusinima, Srbima, Bošnjacima, Mađarima, Ukrajincima, Slovacima, Nijemcima i Albancima.

Nacionalne manjine predstavile su svoje  tradicijske pjesme i plesove te svoje delicije.

Zamjenik Vukovarsko-srijemskog župana iz redova nacionalnih manjina Srđan Jeremić  naglasio je kako je u Vukovarsko-srijemskoj županiji 20 posto stanovnika pripadnika neke nacionalne manjine, a one djeluju kroz pet Županijskih vijeća nacionalnih manjina i tri predstavnika nacionalnih manjina, čiji rad kroz svoj proračun financira Vukovarsko-srijemska županija.

-Za županiju je to od velike važnosti, jer nije mala stvar ako je svaki peti stanovnik pripadnik neke nacionalne manjine, a ovaj je dan prilika da svaka nacionalna manjina ukaže na neku svoju posebnost. Istodobno, to je i prilika da nacionalne manjine predstave većinskom narodu svoju kulturu, jezik i običaje- rekao je Jeremić.

Ove godine domaćin manifestacije su Vijeće mađarske nacionalne manjine Vukovarsko-srijemske županije i Udruga Mađara grada Vukovara, čija  je predsjednica Rozalija Jakumetović.

-Željeli smo  prikazati većinskom narodu u Vukovaru što nacionalne manjine rade, kako bi se vidjelo gdje odlazi financijska pomoć koju manjine dobivaju za svoj rad- istaknula je Jakumetović.

Robert Janković, saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine  naglasio je kako je Vukovarsko-srijemska županija jedna od najmultikulturalnijih hrvatskih županija pa je i ova manifestacija bogatstvo kako Republike Hrvatske tako i  Vukovarsko-srijemske županije.

-Prava nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj  izvrsno su propisana, a postoje  i prava kojih u drugim zemljama nema.- rekao je Janković.

uzvanici

Nazočne je pozdravio gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

-Hvala vam na bogatstvu kulture, tradicija i običaja, kojima obogaćujete naš grad i  našu županiju. Do sada smo se trudili biti vam potpora i nadam se kako ćemo tako nastaviti činiti kroz obostranu suradnju- rekao je gradonačelnik Penava.

(Nedjelja, 26 Rujan 2021 17:51)
U Osijeku policiji predano 700 tableta s psihotropnim tvarima

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 68-godišnja hrvatska državljanka počinila kazneno djelo Neovlaštena proizvodnja i promet drogama.

U petak, 24. rujna u Osijeku, prilikom provjere identiteta, 68-godišnjakinja je policajcima predala PVC vrećicu s oko 700 komada različitih tableta koje sadrže psihotropne tvari.

Policajci su tablete oduzeli, a nadležnom državnom odvjetništvu podnijeli kaznenu prijavu.

(Nedjelja, 26 Rujan 2021 17:19)
16. Tradicionalno natjecanje iz zračne puške

U povodu Dana policije Republike Hrvatske i blagdana svetog Mihovila održano je 16. tradicionalno natjecanje iz zračne puške kojemu je ove godine nazočio zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara Filip Sušac.

Prije samog otvorenja natjecanja kod spomenika podignutog za 97 stradalih policajaca u Domovinskom ratu položen je zajednički aranžman i upaljene su svijeće.

(Nedjelja, 26 Rujan 2021 17:09)
U ponedjeljak kreće druga faza popisa stanovništva

U ponoć istječe rok za samopopisivanje stanovništva u Hrvatskoj, a već u ponedjeljak popisivači izlaze na teren i počinje popisivanje "od vrata do vrata".

(Nedjelja, 26 Rujan 2021 16:19)
Hrvatska uvezla tisuće nekvalificiranih radnika

Dok zapadne zemlje privlače obrazovane radnike, Hrvatska uvozi slabo obrazovanu radnu snagu te u državu dolaze uglavnom samci, muškarci koji s niskim plaćama ne mogu preživjeti s obitelji, prenosi HINA.

(Nedjelja, 26 Rujan 2021 13:57)
RH: 837 novih slučajeva u protekla 24 sata, utrošeno 3.410 doza cjepiva

U posljednja 24 sata u Republici Hrvatskoj zabilježeno je 837 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva danas ukupno 8.184.

(Nedjelja, 26 Rujan 2021 11:39)
VSŽ: novopozitivna 31 osoba na koronavirus, dvije preminule

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata 31 je novopozitivna osoba na COVID-19, potvrđena PCR testiranjem

(Nedjelja, 26 Rujan 2021 11:35)

Zbog brutalnog ubojstva supruge Zoran Buila nepravomoćno osuđen na 34 godine zatvora

Nožem izbo suprugu i njezino tijelo bacio u septičku jamu Nožem izbo suprugu i njezino tijelo bacio u septičku jamu Foto: Totalinfo.hr

Sudski je epilog dobilo jedno od najmučnijih ubojstava na našem području nakon Domovinskoga rata, zbog kojega je policija 2019.godine četiri mjeseca istraživala niz kontradiktornih informacija da bi na kraju pronašla tijelo žrtve bačeno u septičku jamu obiteljske kuće. Na Županijskome sudu u Vukovaru, za ubojstvo supruge Anice Buila, nepravomoćno je na 34 godine zatvora osuđen 52-godišnji Zoran Buila iz Petrovaca.

- Optuženik Zoran Buila je 16.srpnja 2021. godine nepravomoćnom presudom oglašen krivim zbog kaznenog djela Teško ubojstvo iz članka 111., točka 4. Kaznenoga zakona i osuđen na kaznu zatvora od 34 godine. U kaznu zatvora mu se uračunava vrijeme provedeno u pritvoru odnosno istražnome zatvoru od 6.studenoga 2019. godine s tim da mu je rješenjem istražni zatvor produljen i može trajati do upućivanja na izdržavanje kazne zatvora, a najdulje do isteka trajanja izrečene kazne – izjavio je za HRV Nikola Bešenski, predsjednik Županijskoga suda u Vukovaru.

Podsjetimo, krajem srpnja 2019.godine majka 46-godišnje Anice Buila prijavila je kćerkin nestanak, a policija je sve do 6.studenoga te godine velikim intenzitetom provodila potragu. Obavljen je niz razgovara s ukućanima, prijateljima i poznanicima, provjeren čitav niz informacija koje su kolale o njezinom nestanku kao i lošim obiteljskim odnosima, a nekoliko su puta provedene i rekonstrukcije mogućih scenarija nestanka i lokacija na kojima bi se mogla nalaziti. Dodatno su situaciju komplicirale SMS poruke koje su djeci ubijene i njezinim roditeljima stizale s njezinoga telefona. Mnoštvo indicija dovelo je na koncu do spoznaja o mogućem kaznenom djelu, uključeno je i poligrafsko istraživanje te pretraga obiteljske kuće i dvorišta, a na koncu i septičke jame u kojoj je tijelo nesretne žene i pronađeno.

DORH i stručnjaci Centra za forenzička istraživanja Ivan Vučetić iz Zagreba utvrdili su da je nakon verbalnog, a potom i fizičkog sukoba među supružnicima, Zoran Buila nožem  zadao više reznih rana od kojih je Anica preminula. Nakon toga je njezino mrtvo tijelo umotao u prekrivač i bacio u septičku jamu koju je osigurao kako se tijelo ne bi pronašlo.

 

 

 

 

 

Pročitano 453 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija