Ispiši ovu stranicu

Kriza vlasti u Gunji, mogući i novi izbori

Kriza vlasti u Gunji, mogući i novi izbori Foto: HRV arhiva

Načelnik Općine Gunja i vijećnici s njegove liste napustili su prvu radnu sjednicu Općinskog vijeća pa je u Gunji sve izvjesnija kriza vlasti, koja bi u konačnici mogla dovesti i do novih izbora za članove Općinskog vijeća.

Naime, izvršna i zakonodavna vlast u Gunji nisu iz iste političke opcije pa su se na suprotnim političkim stranama našli nezavisni načelnik Anto Gutić i šest vijećnika s njegove liste te šest vijećnika HDZ-a kojima se priklonio i jedan vijećnik s Nezavisne liste Edite Smailović koji su tako dobili većinu. Nakon prve točke dnevnoga reda prve radne sjednice Općinskog vijeća i neusvajanja izvješća o izvršenju proračuna za 2020. godinu sjednicu su napustili načelnik Anto Gutić i vijećnici s njegove liste rekavši kako je vidljivo da između njih neće biti suradnje.

-Već je i na konstituirajućoj sjednici bilo jasno da neće biti suradnje jer su svi članovi komisija i odbora bili njihov izbor, a vrhunac je bio neusvajanje izvješća o izvršenju proračuna za 2020. godinu iako već tri godine za te dokumente dobivamo najviše ocjene od Instituta za javne financije. Uistinu je bilo iznenađenje da se jedan takav dokument ne izglasa – rekao je Gutić dodajući da je to samo jedan od razloga zbog kojih nema suradnje i zbog kojih neće više dolaziti na sjednice Vijeća, niti će nazočiti svečanoj sjednici Vijeća u povodu proslave Dana općine, a kao općinski načelnik neće potpisati ni javna priznanja koja će biti dodijeljena, jer je odluka o dobitnicima, ustvrdio je, donesena jednostrano, bez ikakvog dogovora i objedinjavanja prijedloga. Naglasio je kako misli da bi za Općinu bilo najbolje da što prije uslijede ponovljeni izbori, jer, kako je rekao, očigledno je da će se njegov rad kočiti i opstruirati.

Predsjednik Općinskog vijeća Antonio Marković kaže da Gutić priželjkuje nove izbore kako bi uspio osigurati većinu u Općinskom vijeću.

-Ne bih rekao da je ovdje riječ o političkoj krizi s obzirom da je sjednica održana od početka do kraja kako je i planirano. Čak i nakon što su načelnik i vijećnici otišli, većina njihovih prijedloga je usvojena. Mislim da je do ove situacije došlo jer nisu navikli na kompromise, ali vjerujem da ćemo ipak surađivati i raditi, a ne trošiti vrijeme i novac na nove izbore – poručio je Marković.

 

Pročitano 684 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić