Ispiši ovu stranicu

Hrvatski suverenisti žele referendum oko uvođenja eura

Ilustracija Ilustracija Foto: novilist.hr

Hrvatski suverenisti najavili su u četvrtak da u listopadu počinju s prikupljanjem potpisa za raspisivanje referenduma za zaštitu nacionalne valute kune, jer smatraju da se o odricanju od monetarnog suvereniteta mora očitovati hrvatsku narod.

- Za ulazak u Europsku uniju imali smo referendum, kao i oko izlaska iz Jugoslavije, a kada se govori o odricanju od suvereniteta, što odricanje od nacionalne valute jest, smatramo da se hrvatski narod o tom pitanju mora izjasniti na referendumu - istaknuo je čelnik Hrvatskih suverenista Hrvoje Zekanović.

Po riječima saborskog zastupnika Marijana Pavličeka, uvođenje eura preko koljena i na brzinu plod je osobnih ambicija, a ne pomno osmišljene nacionalne strategije.

- Ne može nekolicina političara iz svojih ureda odlučivati o daljnjoj predaji suvereniteta – u ovom slučaju monetarnog suvereniteta. Brojne druge članice EU od Mađarske, Češke, Danske su i dalje zadržale svoju nacionalnu valutu, dok im je standard daleko viši od hrvatskog standarda. Stoga smatramo da se o ovom važnom pitanju, želi li Hrvatska kunu ili euro, treba očitovati narod – zaključio je Pavliček.

Hrvatski suverenisti pozvali su i ostale političke stranke, istaknute pojedince, stručnjake i aktiviste da im se pridruže kako bi uspješno proveli ovu inicijativu.

Pročitano 594 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac