Ispiši ovu stranicu

Kreće 5. po redu Street art festival pod nazivom VukovART

U Vukovaru se od 15. svibnja do 16. lipnja održava 5. po redu Street art festival pod nazivom VukovART.  Petu godinu za redom, Vukovar će ugostiti najveća imena svjetske street art scene.

Ovogodišnje izdanje street art festivala VukovART u Vukovar će donijeti 5 novih umjetničkih djela koja će krasiti vukovarske ulice. VukovART predstavlja jedinstveni koncept u kulturi i umjetnosti Vukovara, promovira Vukovar kao Luku umjetnosti, mijenja vizualni identitet grada i čini ga ljepšim mjestom za život. Time je Vukovar postao „galerija na otvorenom“ u kojoj, uz lokalnu zajednicu, uživaju i turisti. Ovogodišnji VukovART pod sloganom Uplovi u luku umjetnosti na konferenciji za novinare predstavili su gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, jedini hrvatski 3D street art umjetnik Filip Mrvelj i voditelj programa festivala Krešimir Herceg. Gradonačelnik Penava podsjetio je kako je prva anamorfna slika napravljena na mostu preko Vuke 2016. godine izazvala brojne pozitivne reakcije, a nakon nje je VukovART svake godine sve više rastao.
-U ovom trenutku imamo 23 street art djela u Vukovaru, a putem ovogodišnjeg VukovART-a imat ćemo novih 5 slika koje će na pročeljima oslikati street art umjetnici iz Španjolske, Švicarske, Latvije, Njemačke i Rusije. Putem Luke umjetnosti smo Vukovar predstavili u skroz drugačijem, urbanom svjetlu, što nas je na polju street art umjetnosti svrstalo uz bok mnogih većih i jačih svjetskih gradova - rekao je Penava te dodao kako je zahvaljujući VURA – Razvojnoj agenciji Vukovar za provedbu ovog prepoznatljivog projekta za 2 godine osigurano financiranje europskim sredstvima u 100%-tnom iznosu, vrijednosti 1.495.311,50 kuna.
-Također, kroz Panona net projekt osigurano je i dodatnih 5 murala koji će se ove godine u gradu oslikati te će po završetku festivala Vukovar krasiti 33 umjetnička djela – istaknuo je gradonačelnik.

Suorganizator VukovART-a Filip Mrvelj istaknuo je kako je street art scena u posljednjih godinu dana stala zbog pandemije koronavirusa te mnogi umjetnici koji ove godine dolaze u Vukovar cijelo to vrijeme ni nisu slikali te Vukovar svojim festivalom probija led. Mrvelj je dodao kako se ove godine osim murala na pročeljima, vraća i slikama na tlu.
-Ove godine slikama popunjavamo područje od Ulice Stjepana Radića sve do Borova naselja tako da i dalje imamo mogućnost disperzivnosti što je dobro za cijelu galeriju i mogućnost da turisti upoznaju Vukovar. I dalje se držimo kvalitete, različitih stilova i tehnika, a motivi su vezani uz Vukovar, ali s dozom umjetničke slobode. Vraćamo se i na šetnicu gdje smo prije pet godina počeli s 3D slikama kako bi zaokružili ovu lijepu priču – kaže Mrvelj.

Program ovogodišnjeg VukovART-a predstavio je Krešimir Herceg, rekavši kako s umjetničke strane nikad nije bio bogatiji.
-Popratni sadržaji koji su namijenjeni Vukovarcima zbog epidemioloških situacija su prebačeni na lipanj. Tijekom svibnja će se održati brojne panel diskusije i 3 putopisna predavanja  koje će održati Ribafish, Robert Knjaz i Dušan Bućan, a 29. svibnja nas očekuje 3. Vukovar Halfmarathon. Sutra dolaze prvi umjetnici i VukovART kreće - istaknuo je Herceg.

Program VukovART-a možete pronaći na www.vukovart.com/program/

Pročitano 863 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić