Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58
Ispiši ovu stranicu

Vukovarski Vodovod kreće u realizaciju projekta Energijom sunca do pitke vode

Vukovarski Vodovod kreće u realizaciju projekta Energijom sunca do pitke vode Foto: Vodovod grada Vukovara

S ciljem daljeg unaprjeđenja proizvodnje, smanjenja troškova ali i čišćeg i zdravijeg okoliša Vodovod grada Vukovara kreće u realizaciju još jednoga važnoga projekta, a riječ je o projektu izgradnje sunčane elektrane koja će biti ukupna snage 480 kW.

Po riječima Daria Tišova, direktora vukovarskog Vodovoda uskoro će biti donesena odluka o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja nakon čega se odmah započinje i s izvođenjem radova.

-Tijekom travnja Vodovod grada Vukovara (VGV) je objavio poziv za nadmetanje za izgradnju sunčane elektrane, natječaj je zatvoren te su pristigle tri ponude. Do kraja svibnja se očekuje i odluka o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja i početak izvođenja radova. Sunčana elektrana biti će ukupne snage 480 kW što će biti dostatno za 63 % potrebne električne energije za proizvodnju pitke vode. Ako se uzme u obzir da trošak električne energije koji se koristi za proizvodnju pitke vode iznosi gotovo 600.000,00 kn/g može se zaključiti da će VGV uštedjeti znatan iznos sredstava izgradnjom elektrane. Ušteđena sredstva se planiraju investirati u obnovu voznog parka kao i modernizaciju opreme koja je potrebna za kvalitetnije i točnije lociranje gubitaka koji s obzirom na prosjek RH (50%) iznose 19.6% što je VGV svrstalo među jedne od najboljih u RH – rekao je Tišov.

Procijenjena vrijednost nabave je 2.700.000 kuna.

Riječ je o projektu koji će u konačnici osigurati pitku vodu proizvedenu energijom sunca. Također ovim projektom želi se podići razina svijesti o dostupnosti i mogućoj primjeni zelene energije, a očekivani povrat investicije procjenjuje se na 5-6 godina, što ovisi o visini ponuda zainteresiranih ponuditelja.

- Cilj nam je u budućem razdoblju ulagati u obnovljive izvore energije kako bi poslovanje u što većoj mjeri prilagodili proizvodnji i potrošnji zelene energije. Postoje i drugi veliki potrošači električne energije kao što su crpne stanice i sami uređaj za pročišćavanje otpadnih voda koje također planiramo opremiti solarnim panelima kako bi veći dio energije dobivali iz prirode – zaključio je Tišov.

Pročitano 540 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI