Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 60
Ispiši ovu stranicu

Novi je poglavar Katoličke crkve sveti otac Franjo

Sveti otac Franjo Sveti otac Franjo Foto: HRV

Franjo I, isusovac i argentinski kardinal Jorge Mario Bergoglio novi je papa, objavio je u srijedu navečer kratko nakon 20 sati s balkona bazilike svetog Petra kardinal protođakon, Francuz Jean-Louis Tauran čuvenom izrekom "Habemus Papam" (imamo papu).

Ukupno 115 kardinala u srijedu predvečer izabralo je nasljednika Benedikta XVI. i 266. papu u povijesti Katoličke crkve dvotrećinskom potporom, odnosno, u ovom slučaju, s najmanje 77 glasova. Nakon što je prihvatio izbor, novi poglavar Katoličke crkve je upitan kojim će se imenom zvati a nedugo potom je otišao u "sobu suza", malenu prostoriju uz Sikstinsku kapelu, u kojoj se odjenuo u papinsku reverendu i pripremio se za izlazak na balkon bazilike svetog Petra.

 

Novi poglavar Katoličke crkve papa Franjo I. izašao je u srijedu u 20 sati i 20 minuta pred vjernike na balkon bazilike svetog Petra, zahvalio  kardinalima na izboru i pozvao vjernike da mu se prvo pridruže u molitvi za papu u miru Benedikta XVI.

-Sada ćemo započeti taj put biskupa i naroda, put ljubavi i povjerenja među nama, molimo za nas, molimo za cijeli svijet da ostvarimo bratstvo- rekao je novi Papa nakon molitve i zamolio vjernike da se pomole za njega. Papa je potom uputio svoj blagoslov Urbi et orbi, gradu i svijetu. 

Objavu izbora novog poglavara Katoličke crkve oko 40.000 vjernika okupljenih na Trgu svetog Petra popratilo je uzvicima "Živio Papa", a u očekivanju objave imena novog pape vjernici su u potpunosti ispunili trg. Izbor novog papa popraćen je zvonjavom crkvenih zvona i u Hrvatskoj.

Pročitano 3023 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI