NAJNOVIJE
U Hrvatskoj nema novozaraženih

U Hrvatskoj u posljednja 24 sata nema novozaraženih koronavirusom, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite, javlja Hina.

(Srijeda, 27 Svibanj 2020 14:52)
Ljetna liga kreće 3. lipnja

Atletski klub Maraton Vukovar nastavlja sa započetom Proljetnom ligom u okviru koje je 11. ožujka 2020. održano prvo kolo, no prekinuto je zbog pojave korona virusa. Kako su se stekli uvjeti za ponovno pokretanje lige, klub će 3. lipnja nastaviti s organiziranjem utrka na 5 km pod nazivom Ljetna liga.

Liga će se održavati na vukovarskoj šetnici od mosta na ušću Vuke u Dunav do Luke Vukovar (2 kruga) ukupne duljine od 5km. Ligu čini sedam kola (1 proljetno + 6 ljetnih) koja će se održavati svake ili svake druge srijede od 3.06.2020.

Na ligi mogu nastupiti rekreativci, sportaši, planinari, šetači i foteljaši (uključivši i kućne ljubimce s vlasnikom ili skrbnikom). Cilj je promovirati i potaknuti - popularizirati trčanje u najistočnijem kraku Republike Hrvatske. Start drugog kola je 3. lipnja 2020. u 19:00 sati ispred mosta na ušću Vuke u Dunav.

(Srijeda, 27 Svibanj 2020 12:32)
NAJAVLJUJEMO - U 13.00 sati u Gradskom satu aktualnu političku situaciju komentira zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić

Gošća Gradskog sata HRV-a u 13.00 sati je zamjenica gradonačelnika Vukovara Ivana Mujkić.

(Srijeda, 27 Svibanj 2020 11:53)
Završen projekt Zaželi Ilok koji je zapošljavao 40 žena

U Iloku su ovih dana predstavljeni rezultati projekta Zaželi – Grad Ilok koji je realiziran posljednje dvije godine, konkretno od prosinca 2017.

(Srijeda, 27 Svibanj 2020 11:30)
Krivotvorio diplomu o visokoškolskoj kvalifikaciji

Na temelju kaznenih prijava tri osnovne škole, provedeno je kriminalističko istraživanje nad 36-godišnjakom iz Osijeka zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela krivotvorenje isprave.

Naime, 36-godišnjak je, s ciljem zasnivanja radnog odnosa učitelja glazbene kulture, pribavio krivotvorenu inozemnu diplomu o navodno završenoj visokoškolskoj kvalifikaciji, upotrijebio ju prilikom provedbe javnih natječaja za popunu radnog mjesta učitelja glazbene kulture za koje je propisana visoka stručna sprema, sklopio ugovore o radu te od svibnja 2014. godine obavljao profesiju učitelja glazbene kulture u tri osnovne škole.

O utvrđenim činjenicama podneseno je posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.

(Srijeda, 27 Svibanj 2020 11:02)
U prometnoj nesreći teže ozlijeđen biciklist

Tijekom protekla 24 sata na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske evidentirane su tri prometne nesreće, od kojih dvije prometne nesreće u kojima je nastupila samo materijalna šteta (Slakovci, Vukovar) i jedna prometna nesreća u kojoj je jedna osoba teže ozlijeđena (Ludvinci).

(Srijeda, 27 Svibanj 2020 10:57)
Obilježen Dan Oružanih snaga RH i Dan Hrvatske kopnene vojske

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskoga rata obilježen je Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dan Hrvatske kopnene vojske.

(Srijeda, 27 Svibanj 2020 10:46)
Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 60

Novi je poglavar Katoličke crkve sveti otac Franjo

  • Četvrtak, Ožu 14 2013
  • Piše: 
Sveti otac Franjo Sveti otac Franjo Foto: HRV

Franjo I, isusovac i argentinski kardinal Jorge Mario Bergoglio novi je papa, objavio je u srijedu navečer kratko nakon 20 sati s balkona bazilike svetog Petra kardinal protođakon, Francuz Jean-Louis Tauran čuvenom izrekom "Habemus Papam" (imamo papu).

Ukupno 115 kardinala u srijedu predvečer izabralo je nasljednika Benedikta XVI. i 266. papu u povijesti Katoličke crkve dvotrećinskom potporom, odnosno, u ovom slučaju, s najmanje 77 glasova. Nakon što je prihvatio izbor, novi poglavar Katoličke crkve je upitan kojim će se imenom zvati a nedugo potom je otišao u "sobu suza", malenu prostoriju uz Sikstinsku kapelu, u kojoj se odjenuo u papinsku reverendu i pripremio se za izlazak na balkon bazilike svetog Petra.

 

Novi poglavar Katoličke crkve papa Franjo I. izašao je u srijedu u 20 sati i 20 minuta pred vjernike na balkon bazilike svetog Petra, zahvalio  kardinalima na izboru i pozvao vjernike da mu se prvo pridruže u molitvi za papu u miru Benedikta XVI.

-Sada ćemo započeti taj put biskupa i naroda, put ljubavi i povjerenja među nama, molimo za nas, molimo za cijeli svijet da ostvarimo bratstvo- rekao je novi Papa nakon molitve i zamolio vjernike da se pomole za njega. Papa je potom uputio svoj blagoslov Urbi et orbi, gradu i svijetu. 

Objavu izbora novog poglavara Katoličke crkve oko 40.000 vjernika okupljenih na Trgu svetog Petra popratilo je uzvicima "Živio Papa", a u očekivanju objave imena novog pape vjernici su u potpunosti ispunili trg. Izbor novog papa popraćen je zvonjavom crkvenih zvona i u Hrvatskoj.

Pročitano 2365 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija