Ispiši ovu stranicu

Obilježava se trideseta godišnjica ustroja 3. gardijske brigade “Kune“

lustracija lustracija

Trideseta obljetnica ustroja  3. gardijske brigade “Kune”obilježava se svečanom akademijom u Gradskom kazalištu Joza Ivakić u Vinkovcima, polaganjem vijenaca kod križa poginulim hrvatskim braniteljima na Gradskom groblju i  svetom misom u crkvi svetih Euzebija i Poliona, a u 11.30 minuta program će održati akrobatska grupa Krila Oluje. 

Brigada je za područje Slavonije osnovana u Vinkovcima 29. travnja 1991. godine po zapovijedi ministra obrane RH iz specijalnih postrojbi MUP-a, a bila je jedna od četiri elitne brigade HV, koja je dala nemjerljiv doprinos u obrani Domovine i oslobađanju privremeno okupiranih dijelova Republike Hrvatske. Pripadnici i dijelovi 3. gardijske brigade u obrani Domovine prošli su gotovo sva ratišta od obrane Vukovara, proboja za Vukovar, Vinkovaca, Osijeka, preko zapadne Slavonije, Posavine, do završnih operacija Bljesak i Oluja, pojašnjava brigadir Damir Dujić, predsjednik Udruge ratnih veterana 3. A brigade ZNG-a „Kune“ Vinkovci koja je organizator obljetnice.

Prema tadašnjem ustroju, brigada se sastojala od četiri pješačke bojne, jedne postrojbe potpore i jedne pristožerne postrojbe. Prva bojna djelovala je u Osijeku, 2. bojna pod zapovjedništvom brigadira Damira Dujića djelovala je na području Vinkovaca, Nuštra i Županje, 3. u Slavonskom. Brodu, dok je četvrta bojna djelovala u Vukovaru.
Kroz brigadu je prošlo oko 10 000 pripadnika: njih 369 je poginulo, 1088 ih je ranjeno, a 17 ih se još uvijek smatra nestalima. Godine 2005. ugašene su 3.  i 5. gardijska brigada i nastala je Gardijska oklopno-mehanizirana brigada u Vinkovcima.

Pročitano 564 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić