Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58
Ispiši ovu stranicu

Mirni prosvjed djelatnika socijalne skrbi u Vinkovcima

Šutnjom prosvjedovali pola sata Šutnjom prosvjedovali pola sata Foto: Novosti.hr

Zaposlenici u sustavu socijalne skrbi diljem Hrvatske danas su održali polusatni prosvjed u tišini ispred svojih ustanova, prosvjedovali su i zaposlenici Centra za socijalnu skrb Vinkovci, njih desetak, ostali kolege nisu im se pridružili.

 Povod za ovaj prosvjed su učestali napadi i prijetnje radnicima u sustavu socijalne skrbi te, kako kažu, izostanak pravodobne reakcije odgovornih na govor mržnje i poziva na linč radnika u sustavu socijalne skrbi.

- Svjedoci smo da su se napadi s vremenom intenzivirali i postali sve učestaliji, što je dovelo do toga da je porastao pritisak na ionako preopterećen sustav, te da je posljedično gotovo nemoguće obavljati ovaj izuzetno human, težak, kompleksan, zahtjevan i odgovoran posao. Dodatnu štetu nanijeli su nekorektni, maliciozni, ali prije svega nestručni istupi nekoliko tzv. javnih osoba, što je pojačalo atmosferu pritiska i straha, a to zasigurno ne doprinosi kvaliteti profesionalnog rada zaposlenika u sustavu socijalne skrbi i kvaliteti pružanja usluga – pojasnila je Martina Jurković, sindikalna povjerenica u SZDSSH – podružnica Centra za socijalnu skrb Vinkovci.

Daljnji problemi su, naglašava, kontinuirani izostanak zaštite zaposlenika socijalne skrbi od strane nadležnih institucija koje su upoznate s ovim problemima, nekvalitetni radni uvjeti, ovlasti, pretjerano administriranje, te niz drugih nedostataka na koje se višekratno ukazivalo.

- Zbog dobrobiti zaposlenika, ali i korisnika u sustavu socijalne skrbi, uvjereni smo da bi promjene koje tražimo doprinijele poboljšanju uvjeta rada i smanjenju tragičnih događaja. Do sada smo više puta upozoravali, ali su reakcije nadležnih institucija izostale. Zato im sada odgovaramo na isti način – ŠUTNJOM, kao odgovorom na višegodišnje zanemarivanje i ignoriranje. Nadamo se da će ova simbolična akcija biti poticaj za početak promjena u sustavu socijalne skrbi - poručuje Martina Jurković.

Ukoliko se ništa ne promijeni, upozoravaju, mirni prosvjedi pretvorit će se u štrajk jer i na taj korak su spremni u ovakvoj situaciji. Da njihov posao nije ni malo lagan i ugodan svjedoči činjenica kako, konkretno u vinkovačkom Centru, jedan socijalni radnik radi s 500 do 550 osoba.

Pročitano 523 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI