Ispiši ovu stranicu

Vukovarska bolnica uspjela platiti veledrogerijama najstarija dugovanja

Vukovarska bolnica uspjela platiti veledrogerijama najstarija dugovanja Foto: Arhiv HRV-a

Dug bolnica prema veledrogerijama veliki je problem zbog kojega su veledrogerije i najavile obustavu lijekova kao i ovrhe. I dok ministri zdravstva i financija Vili Beroš i Zdravko Marić nastoje iznaći rješenje u idućih desetak dana za ovu situaciju, provjerili smo kakvo je stanje u vukovarskoj i vinkovačkoj bolnici.

Ravnateljica Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar dr.Vesna Bosanac naglašava da su imali problema do prije nekoliko dana, međutim podmirili su najstarije dugove veledrogerijama i očekuje da ubuduće neće imati problem sa snabdijevanjem lijekovima.

-Unazad nekoliko dana,  točnije 2.travnja dobili smo uplatu od 28 milijuna kuna i svim našim dobavljačima uspjeli platiti najstarije dugove. I do sada nismo imali nekih posebnih problema jer smo morali svakodnevno avansno plaćati ono što naručujemo. Uglavnom,  najstariji su dugovi podmireni i vjerujem da ni ubuduće nećemo imati problem sa snabdijevanjem – izjavila je dr.Bosanac.

Značajno lošija situacija je u Općoj županijskoj bolnici Vinkovci, rekao je ravnatelj te bolnice dr.Krunoslav Šporčić

- Imamo zalihe lijekova za tjedan dana. Pokušavamo nešto platiti, međutim kriteriji dobavljača su sve stroži i teško ih je ispuniti. Vjerojatno ćemo zbog ove situcije biti prisiljeni zaustaviti elektivne operativne zahvate i smanjiti pogon na najnužnije. U ovom trenutku naša dosjpela dugovanja iznose oko 37 milijuna kuna. Cijene lijekova formira Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, no problem je u tome što su cijene naših usluga u bolnicama niske. Ako imate realne troškove koji su složeni od lijekova, potrošnog materijala, režijskih i troškova zaposlenika, osoblja i svega ostaloga i usporedite ih s cijenom koju imamo i koja se niz godina nije mijenjala, vidite da tu nema mogućnosti nekakve zarade i mi smo ti koji generiramo dugove. Ako vam 90 posto prihoda ode samo na plaće zaposlenika onda znate da ne možete funkcionirati normalno – pojasnio je situaciju dr.Šporčić.

Inače, ovoga utorka su ministri Beroš i Marić održali sastanak s predstavnicima veledrogerija, a koji nije rezultirao konkretnim financijskim rješenjem za smanjenje dugova za lijekove. Vlada planira s time izaći pred veledrogerije za 10-ak dana.

Pročitano 461 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar