Ispiši ovu stranicu

Beroš: Do kraja travnja trebalo bi stići oko 490 000 doza cjepiva

Beroš: Do kraja travnja trebalo bi stići oko 490 000 doza cjepiva Foto: Arhiv HRV-a

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je nakon video sastanka premijera Andreija Plenkovića s predstavnicima županija da se razgovaralo o epidemiološkim mjerama i procesu cijepljenja protiv covida-19, kako bi županije bile spremne na prihvaćanje većih količina cjepiva. Na video-sastanku su sudjelovali predstavnici županijskih stožera civilne zaštite, župani te ravnatelji županijskih zavoda za javno zdravstvo, prenosi HINA.

"U ovom tjednu će doći nešto manje od 100.000 doza cjepiva, a do kraja travnja oko 490.000 doza. Dakle, brojni su izazovi pred nama, pogotovo ako uzmemo u obzir ovo što se događa sa cjepivima pojedinih proizvođača. Na sve što je pred nama moramo odgovoriti na promišljeni način", izjavio je Beroš nakon sastanka.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kaže kako je za očekivati da ćemo do kraja lipnja, s dodatnim dozama cjepiva, postići procijepljenost stanovništva od 50 posto, što će biti približno kao u većini zemalja EU-a.

Što se tiče distribucije cjepiva, rekao je kako je  na sastanku je prikazana tablica koja sadrži broj doza koje će distribuirati po županijama u skladu s brojem stanovnika, osim u Sisačko-moslavačkoj županiji, gdje se i dalje dostavlja 20 posto više.

Nešto više cjepiva dosad je dostavljeno i u Dubrovačko-neretvansku i Primorsko-goransku županiju zbog loše epidemiološke situacije, no glavni princip i dalje ostaje distribucija prema broju stanovnika.

PRIČEKATI SLUŽBENI STAV EMA-e O VEZI ASTRAZENECE I TROMBOZA

Capak je rekao kako su neke županije pri kraju s drugom fazom cijepljenja pa će ranije krenuti s trećom, kao i da ne treba čekati završetak druge faze jer će trebati potrošiti količine cjepiva koje budu stizale.

Kad je riječ cijepljenju turističkih djelatnika i drugih prioritetnih skupina, najavljeno je da će o tome biti govora sutra na međuresornom sastanku nakon užeg kabineta Vlade.

Beroš i Capak smatraju kako treba pričekati službeni stav Europske agencije za lijekove (EMA) u odnosu na tvrdnju jednog od dužosnika EMA-e da "postoji veza" između AstraZenecina cjepiva i pojave tromboza kod nekih osoba koje su primile to cjepivo.

"Pratimo sve što se događa, ali prije bilo kakvih zaključaka moramo pričekati službeni stav EMA-e i njenih regulatornih tijela. Razgovarali smo i o tome, sve opcije su na stolu. Da bi postupali, moramo dobiti jasnu i neupitnu informaciju od EMA-e”, rekao je Beroš.

Capak je istog mišljenja te kaže kako samo onaj tko prikuplja svu dokumentaciju i prati nuspojave može dati ocjenu cjepiva.

“Vrlo teško da će se odlučiti za suspenziju, moguće da će se mijenjati nešto u preporukama i uputama za korištenje cjepiva. Ako se nešto takvo dogodi, to će biti preporuke za nekorištenje cjepiva u nekoj od dobi”, dodao je Capak. 

Pročitano 544 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar