Ispiši ovu stranicu

Aktivnosti za mlade preselili u virtualni prostor

Aktivnosti za mlade preselili u virtualni prostor Foto: Arhiv HRV-a

U Europskome domu Vukovar bez obzira na pandemiju koronavirusa nisu prekinuli aktivnosti za mlade. Doduše, održavaju se on line. Tako su u proteklom razdoblju organizirali virtualne pričaonice za mlade. Riječ je o poznatoj aktivnosti pod nazivom Kava sa studentima koju ova udruga provodi unazad sedam godina, a koju su morali prilagoditi novonastaloj situaciji i održati je u virtualnome prostoru, doznajemo od voditeljice projektnih aktivnosti u Europskome domu Vukovar Maje Buljubašić.

-U razgovoru sa studentima doznali smo da su uglavnom zadovoljni izborom studija i načinom studiranja. Nekoliko sudionika pričaonice studira u inozemstvu pa smo razgovarali o sličnostima i razlikama studiranja u Hrvatskoj i vani i došli do zaključka da studiranje u inozemstvu pruža puno više prilika za praktični rad te se složili da bi takvo što trebalo primijeniti i kod nas – navela je Buljubašić, dodajući da će u okviru projekta Mreža mladih ujedinjenih u miru, iduće subote organizirati projekciju mirotvornih filmova.

Ono što je trenutno aktualno je sudjelovanje Europskoga doma Vukovar u projektu 4O – Otkrivanje, Osvještavanje, Osnaživanje i Organizacija za ljudska prava. Nositelj projekta je Inicijativa mladih za ljudska prava, zajedno s partnerima Projekt građanskih prava Sisak, Status M, Europski dom Vukovar i ARTERARIJ. Upravo je u tijeku istraživanje o stavovima i mišljenjima građana te prijedlozima rješenja za poboljšanje kvalitete života.

ŽELE  SMANJITI GOVOR MRŽNJE
- Želimo kroz ovaj projekt utjecati na smanjenje govora mržnje i zločina motiviranih mržnjom na razini lokalnih zajednica, potom na bolju  integraciju nacionalnih manjina u društvu,  na međuetničku suradnju među mladima u lokalnoj zajednici, podići svijest o važnosti ljudskih prava kod pripadnika manjina i mladih  te raditi na osnaživanju građana da se suprotstave diskriminaciji i ksenofobiji. Također, kroz projekt želimo postići i višu razinu društvene koheziji u lokalnoj zajednici  kroz jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za zagovaranje i promociju ljudskih prava. Trenutno pomoću upitnika koji se može pronaći na facebook i web stranici Europskoga doma Vukovar prikupljamo informacije izravno od građana kako bi temeljem tih saznanja djelovali kroz projekt. Upitnik je jednostavan za popuniti i ne oduzima previše vremena, a nakon analize  organizirat ćemo  radionice na teme koje se pokažu kao važne za našu zajednicu – navela je Buljubašić.

Za ljetno pred nama, iz Europskoga doma Vukovar najavljuju dva kampa za mlade koja će biti održana u našem gradu kroz program Erasmus+.

Pročitano 560 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar