Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62
Ispiši ovu stranicu

Vukovarsko-srijemska županija priprema donaciju uzgojno vrijednih grla svinjogojcima na potresom pogođenom području

Nakon učestale komunikacije sa Stožerom civilne zaštite koji je zadužen za otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Zagrebačke županije, te dodijeljenih donacija stočne hrane, Vukovarsko-srijemska županija odazvala se zamolbi gradonačelnika Gline Stjepana Kostanjevića i započeti su dogovori o pomoći obnove svinjogojstva donacijom umatičenih grla.

Donacija će biti namijenjena obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima na širem području Gline. O tome su na sastanku Stožera za otklanjanje posljedica potresa, izvijestili državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije Andrija Matić.

O donaciji obiteljskim gospodarstvima koja se bave svinjogojstvom razgovaralo se i na radnom sastanku u Gradu Glini. Na sastanku su se gradonačelnik Kostanjević, pročelnik Matić i članovi Stožera suglasili o koracima koje valja poduzeti da se unaprijedi svinjogojska proizvodnja na širem glinskom području, a to je po stavovima stručnjaka najbolje učiniti s genetski vrijednim životinjama, kako zbog boljih proizvodnih rezultata, tako i zbog lakšega trženja i boljih cijena.

Upravo se definira uzgojni program za reprodukciju svinja na jednoj ili dvjema matičnim farmama kojima će se donirati 20 suprasnih nazimica u dva navrata po 10, i tako osigurati učestalost prasenja kako bi se u razdoblju od jedne i pol do dvije godine reprodukcijom dobilo 500-tinjak grla svinjskog podmlatka namijenjenog daljem rasplodu te oko 1.000 grla za tov. Povrh toga, donacija predviđa dodatnih 50-tak suprasnih nazimica za uzgoj tovnog reprodukcijskog materijala na gospodarstvima koja su posebno usredotočena na svinjogojstvo.

Pročitano 528 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI