Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62
Ispiši ovu stranicu

Grad Vukovar obnavlja sakralne spomenike

Grad Vukovar provodi projekt sanacije javnih raspela na području Vukovara. Tim povodom gradonačelnik  Vukovara Ivan Penava obišao  je rekonstruirano raspelo na Katoličkome groblju i kapelicu Majke Božje u Ulici bana Josipa Jelačića.

-Sakralna baština je dio kulturne baštine Vukovara i do nje nam je  iznimno stalo. Krenuli smo u projekt obnove sakralne baštine na području grada Vukovara prije dvije godine. Prvotno smo obnovili Bećarski križ i Pravoslavni križ u ulici Vladimira Nazora, a sada smo obnovili središnji kameni križ na Starom katoličkom groblju te Kapelicu Majke Božje. Kako obnavljamo sve elemente života u Vukovaru tako smo pažnju posvetili i vjerskome kako bi svi naši sugrađani mogli  slobodno prakticirati svoju vjeru.- rekao je gradonačelnik Penava najavljujući nastavak ovoga projekta koji broji ukupno 14 javnih raspela i kapelica.

Središnji križ na Starom katoličkome groblju izgrađen je 1898. godine. u Domovinskome ratu znatno je oštećen,ali očuvan u svome izvornome obliku i ostati će na groblju.  Radove na obnovi izvršila je tvrtka D.K.B. d.o.o. pod stručnim nadzorom  vukovarske tvrtke Stari grad d.o.o.

Obnovljena Kapelica Majke Božje nalazi  se u ulici Bana Josipa Jelačića, preko puta Vodotornja. Posvećena je Blaženoj Djevici Mariji te je sadržavala i zavjetnu sliku koja je s vremenom nestala. Sagrađena je u ruralnom stilu i kao i druge kapelice sličnog tipa, unutar ograde od kovanog željeza. Obnovljena je 2008. godine, a  je sada rekonstruirano postolje tj. postavljeni su novi kameni rubnjaci.

Ukupna cijena ovih radova iznosi  oko 300.000 tisuća kuna.  

-Uskoro kreću radovi i na sanaciji i obnovi križa na križanju ulice Sajmište i Trga Matije Gupca te sanacija i obnova križa na križanju Bogdanovačke ulice i ulice Eugena Kvaternika, a čija vrijednost radova iznosi  približno 280.000 kuna bez PDV-a. – najavio je Dražen Čulig, pročelnik gradskoga Odjela za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša. ČUlig je naglasio kako  Grad Vukovar ima u planu obnoviti i ostale neobnovljene križeve i kapelice kako bismo upotpunili i zaokružili sliku našega grada, pridonijeli važnosti simbola kršćanstva te sačuvali našu kulturnu i sakralnu baštinu.

Pročitano 929 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI