NAJNOVIJE
Zanimanje za cijepljenje protiv koronavirusa raste

Za cijepljenje se putem internet stranice cijepise.zdravlje.hr do jutros prijavilo 36.013 osoba, što pokazuje da su građani prepoznali cijepljenje kao nezaobilazni korak u borbi protiv epidemije koronavirusa, izjavio je u srijedu ministar zdravstva Vili Beroš, izvijestila je HINA. Najviše zainteresiranih prijavilo se u Zagrebu, više od 50 posto, a slijede Splitsko-dalmatinska i Primorsko-goranska županija. Također putem pozivnog centra 0800 0011 zabilježeno je 948 poziva zainteresiranih za cijepljenje, izvijestio je Beroš na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

-Moram naglasiti da prijava na više kanala neće značiti da će netko prije doći na red. Napravili smo sigurnosne algoritme koji ne dozvoljavaju dvostruke prijave- rekao je Beroš.

(Srijeda, 03 Ožujak 2021 19:31)
Posljednji ispraćaj Milana Bandića

Uz mnoštvo okupljenih, na zagrebačkom groblju Mirogoj u srijedu je održan posljednji ispraćaj dugogodišnjeg zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, koji je umro u nedjelju u 66. godini života od posljedica srčanog udara.

"Otišao je čovjek koji je imao toliko života, energije i ljubavi za sve, koji je toliko napravio za ovaj grad. Koji je postao dijelom njegova identiteta i sanjao velike snove o njegovoj budućnosti. Bio je jedinstven i neponovljiv. Živio je svoj grad i izgorio na njegovim ulicama. Nije hodio malen ispod zvijezda, dao je cijeloga sebe za sve nas", rekla je vršiteljica dužnosti gradonačelnice Jelena Pavičić Vukičević na ispraćaju.

Ustvrdila je kako će Bandić ostaviti neizbrisiv trag na sadašnjosti i budućnosti Zagreba, a danas za njim tuguju Zagreb, Hrvatska i rodna Hercegovina.

Uz obitelj, prijatelje i suradnike, pogrebu su prisustvovali i visoki dužnosnici - premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

(Srijeda, 03 Ožujak 2021 15:30)
Održan Europski odbor regija pod nazivom Političko predstavljanje RegHub 2.0

Putem mrežnih aplikacija održan je Europski odbor regija pod nazivom Političko predstavljanje RegHUb 2.0. Vukovarsko-srijemska županija od početka ove godine članica je RegHub 2.0. mreže regionalnih središta za preispitivanje provedbe politika Europske unije. 

Riječ je o platformi Europskog odbora regija putem koje lokalne i regionalne vlasti imaju izravniju ulogu u provedbi politika EU-a.Mreža regionalnih središta RegHub sastoji se od 46 europskih regija i gradova koji ocjenjuju provedbenu politiku EU. 

Hrvatska ima 5 članova RegHub-a među kojima je i Vukovarsko-srijemska županija. Sudionicima događaja uvodno su se obratili predsjednik Europskog odbora regija Apostolos Tzitzikostas te potpredsjednik Europske komisije za Međuinstitucionalne odnose i predviđanja Maroš Šefčovič.

(Srijeda, 03 Ožujak 2021 14:57)
Vukovarsko-srijemska županija priprema donaciju uzgojno vrijednih grla svinjogojcima na potresom pogođenom području

Nakon učestale komunikacije sa Stožerom civilne zaštite koji je zadužen za otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Zagrebačke županije, te dodijeljenih donacija stočne hrane, Vukovarsko-srijemska županija odazvala se zamolbi gradonačelnika Gline Stjepana Kostanjevića i započeti su dogovori o pomoći obnove svinjogojstva donacijom umatičenih grla.

Donacija će biti namijenjena obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima na širem području Gline. O tome su na sastanku Stožera za otklanjanje posljedica potresa, izvijestili državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije Andrija Matić.

O donaciji obiteljskim gospodarstvima koja se bave svinjogojstvom razgovaralo se i na radnom sastanku u Gradu Glini. Na sastanku su se gradonačelnik Kostanjević, pročelnik Matić i članovi Stožera suglasili o koracima koje valja poduzeti da se unaprijedi svinjogojska proizvodnja na širem glinskom području, a to je po stavovima stručnjaka najbolje učiniti s genetski vrijednim životinjama, kako zbog boljih proizvodnih rezultata, tako i zbog lakšega trženja i boljih cijena.

Upravo se definira uzgojni program za reprodukciju svinja na jednoj ili dvjema matičnim farmama kojima će se donirati 20 suprasnih nazimica u dva navrata po 10, i tako osigurati učestalost prasenja kako bi se u razdoblju od jedne i pol do dvije godine reprodukcijom dobilo 500-tinjak grla svinjskog podmlatka namijenjenog daljem rasplodu te oko 1.000 grla za tov. Povrh toga, donacija predviđa dodatnih 50-tak suprasnih nazimica za uzgoj tovnog reprodukcijskog materijala na gospodarstvima koja su posebno usredotočena na svinjogojstvo.

(Srijeda, 03 Ožujak 2021 14:34)
Ponovno raste broj zaraženih koronom

Imamo 747 novih slučajeva zaraze korona virusom u Hrvatskoj, a preminulo je sedam osoba, priopćeno je iz Nacionalnoga stožera civilne zaštite.  

(Srijeda, 03 Ožujak 2021 12:02)
Teže ozlijeđen biciklist u prometnoj nesreći koju je sam prouzročio

Vukovarsko-srijemska policija je izvijestila o dvije prometne nesreće u kojima su ukupno dvije osobe ozlijeđene.

(Srijeda, 03 Ožujak 2021 10:39)
U susjednoj županiji 33 nova slučaja korone

Od 379 uzoraka obrađenih u posljednja 24 sata u Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, 33 su pozitivna na koronavirus, priopćeno je iz tamošnjeg Stožera civilne zaštite.  Na području Osijeka novozaraženo je 11 osoba, po četiri u Našicama i Valopovu, po dvije u Belišću, Belom Manastiru i Đakovu te po jedna osoba u Čepinu, Dardi, Erdutu, Kneževim Vinogradima, Magadenovcu, Petrijevacima, Strizivojni i Vladislavcima.

(Srijeda, 03 Ožujak 2021 10:36)

Početkom travnja otvara se novo parkiralište u gradskoj četvrti Borovo naselje

Radovi završavaju početkom travnja Radovi završavaju početkom travnja Foto: Grad Vukovar

Početkom travnja gradska četvrt Borovo naselje postat će bogatija za novo parkiralište sa 66 parkirnih mjesta, od kojih je 8 rezervirano za osobe smanjene pokretljivosti i za osobe s invaliditetom.

PARKIRALIŠTE KAO UKRAS GRADA

- Planirana intervencija sastoji se od izgradnje parkirališta, prije svega za potrebe sportskih objekata Vukovar, s obzirom da se parkiralište nalazi u neposrednoj blizini sportske dvorane i gradskog plivališta, a projektom je predviđeno i uređenje zelene površine te zelenih otoka koji će se implementirati u parkiralište - ispričao je pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša Dražen Čulig. Vrijednost ugovorenih radova je 1.077.247,13 kuna s PDV-om, dok je rok završetka radova bio dva mjeseca od uvođenja izvođača u posao. Međutim, kako doznajemo, zbog loše epidemiološke situacije i problema oko otežane nabavke materija, rok završetka radova je pomjeren s prvotno planiranoga kraja veljače na početak travnja.

- Parkiralište će biti opremljeno s uličnom rasvjetom kao i vertikalnom te horizontalnom signalizacijom. Uz parkiralište obnavlja se i postojeća pješačka staza s novim asfaltom u dužini 140 i širini 2 metra. Planira se i sadnja niskog, srednjeg i visokog raslinja, uz maksimalno zadržavanje postojećeg hortikulturnog stanja - kaže Čulig, pojašnjavajući kako će ovo parkiralište uz svoju primarnu namjenu služiti i kao svojevrsni ukras ovoga dijela grada.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava izrazio je zadovoljstvo realizacijom ovoga projekta, komentirajući kako se na najprimjereniji način rješava gorući problem manjka parkirališnih mjesta u neposrednoj blizini sportske dvorane, gradskog plivališta, teniskih terena i nogometnog stadiona u Borovu naselju.

- Riječ je o gradskim sadržajima koji zbog svoje frekventnosti i velikoga broja posjetitelja zahtijevaju veći broj parkirališnih mjesta - kaže Penava, dodajući kako mještani Borova naselja vrlo brzo mogu očekivati i početak radova na izgradnji nove šetnice uz obalu Dunava od Doma tehnike do Općine Borovo. Pojasnio je kako je riječ o hvalevrijednom projektu kojim će se dodatno uljepšati obala Dunava, a nova šetnica bit će obogaćena svim pratećim sadržajima po uzoru na postojeće šetnice u središtu grada uz obale rijeka Vuke i Dunava.   

Parkiraliste BN 1

BROJNI INFRASTRUKTURNI PROJEKTI
Da je podizanje kvalitete života svih građana Vukovara u fokusu ove gradske vlasti svjedoči i čitavi niz infrastrukturnih projekata koji su u planu ili čija se realizacija očekuje u nadolazećem vremenu. Tako, pročelnik Čulig najavljuje za početak ožujka i izgradnju novoga parkirališta s hortikulturnim uređenjem na križanju ulica Bana Josipa Jelačića i Hrvatske nezavisnosti kako bi se povećali parkirališni kapaciteti u blizini spomen obilježja vukovarskog Vodotornja. Najavio je i izgradnju nove biciklističke staze od Vodotornja do Novoga groblja, zamjenu postojeće gradske rasvjete novom led rasvjetom na svim frekventnijim gradskim prometnicama, što bi trebalo rezultirati, kako navodi, ljepšim izgledom grada, ali i još važnije, uštedama u potrošnji električne energije i to do 50 posto.

- Uz navedeno parkiralište izgradit će se i stajalište za bicikliste koji su na proputovanju kroz naš grad, jer tom dionicom prolazi i Dunavska biciklistička ruta - pojasnio je Čulig, ističući kako ubrzo započinju i radovi na sanaciji odnosno izgradnji novog dvokrakog stubišta u Ulici Stjepana Radića koje vodi do crkve sv. Filipa i Jakova te do vukovarske Gimnazije. Zbog nepostojeće cestovne odvodnje, ubrzo započinju i radovi u Ulici Vladimira Nazora u prigradskom naselju Sotin, gdje mještani imaju velike poteškoće uslijed padalina, najavljuje resorni pročelnik.

- Završavaju se radovi i na Trgu drvena pijaca, koji će činiti cjelinu sa završetkom radova u Bogdanovačkoj ulici. Do kraja kolovoza planiramo početak radova u Preradovićevoj ulici čija se sanacija ne bi radila asfaltnim slojem, nego novim popločavanjem granitnim kockama - najavio je Čulig.

Parkiraliste BN 2

NOVO DJEČJE IGRALIŠTE NA MITNICI
 
Prema njegovim riječima i stanovnici gradske četvrti Mitnica imaju razloga za veselje, posebice oni najmlađi, budući je Grad Vukovar u fazi nabave igračaka za novo dječje igralište koje će se nalaziti u neposrednoj blizini Osnovne škole Mitnica, a koje će, kako kaže, parirati dječjim igralištima koja se nalaze na Olajnici i Trgu Dražena Petrovića.

- Sve spomenuto neki su od glavnih infrastrukturnih projekata koji iziskuju velike napore u realizaciji, kao i značajna financijska sredstva, no procjena je kako je sve navedeno od značajne važnosti za sve sugrađane - kaže Čulig, jer konačni je cilj maksimalno ujednačen razvoj svih vukovarskih gradskih četvrti i njihovo dodatno uljepšavanje. 

Pročitano 147 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija