Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62
Ispiši ovu stranicu

U Vukovarsko-srijemskoj županiji gradit će se prvi Centar za preradu GMO free soje

U Poljoprivredno poduzetničkom inkubatoru u Drenovcima održan je sastanak s proizvođačima soje s područja Vukovarsko-srijemske županije s ciljem potpore u poslovanju i otkrivanjem kritičnih točki u procesu certificiranja.

Naime, Vukovarsko-srijemska županija nositelj je projekta "Izrada projektno tehničke dokumentacije Centra za preradu GMO free soje", dok je partner na projektu Općina Drenovci, a Razvojna agencija Vukovarsko-srijemske županije suradnik na projektu. Partner u projektu je  i Fakultet agrobiotehičkih znanosti iz Osijeka čiji dekan Prof. dr. sc. Krunoslav Zmaić naglašava važnost ovoga projekta za proizvođače GMO free soje.

-Kroz ovaj projekt želimo izgraditi jedan dio koji će biti izuzetno važan prvenstveno za proizvođače soje ali i za ostale proizvođače. U  dugoročnom razdoblju želimo osnovati proizvođačku organizaciju koja će svim poljoprivrednim proizvođačima omogućiti određenu zaštitu. Obzirom da se projekt bazira na proizvodnji GMO free soje, samim tim bazira se i na njenoj doradi kao i certificiranju i zaštiti takvoga proizvoda koji bi trebao završiti u Hrvatskoj ne samo kroz proizvode životinjskoga podrijetla  nego i  kroz proizvode od soje koji bi trebali koristiti ljudskoj prehrani, a  koji su na tržištu izuzetno traženi. To je izuzetna prilika da naši poljoprivredni proizvođači ostvare dodanu vrijednost i na taj način ostvare veći dohodak u svome gospodarstvu. -naglasio je Zmaić.

Projekt ukupne vrijednosti  oko 1,4 milijuna kuna sufinancira se bespovratnim sredstvima u iznosu 85% ukupnog iznosa, a doprinos korisnika projektu je oko 210 tisuća kuna. Ovim projektom izradit će se projektno-tehnička dokumentacija za izgradnju i opremanje prvog Centra za preradu GMO free soje u Republici Hrvatskoj koji je prepoznat kao strateški projekt regionalnoga razvoja Vukovarsko-srijemske županije, a doprinijet će rješavanju problema i ograničenja te razvoju i unaprjeđenju gospodarstva na području županije. Do sada je u sklopu projekta proveden dio aktivnosti koji se odnosi na promidžbu i vidljivost projekta za što je zadužena Općina Drenovci.

Pročitano 762 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI