Ispiši ovu stranicu

Obilježen Dan kada je Tovarnik plakao

Obilježen Dan kada je Tovarnik plakao Foto: Općina Tovarnik

Povodom  23. obljetnice ukopa posmrtnih ostataka 43 tovarničkih Hrvata, žrtava srpske agresije koji su 1991. godine ubijeni i pokopani u masovnoj grobnici, 31. siječnja obilježen je Dan kada je Tovarnik plakao.

ako su danima prije i mjesecima poslije obavljani zajednički i pojedinačni pokopi ekshumiranih posmrtnih ostataka na prostoru tovarničke općine taj je zadnji dan mjeseca siječnja simbolično sjedinio sve njih u Dan plača.

-Tužna povorka krenula je, nakon polaganja cvijeća i paljenja svijeća ispred spomenika svim ubijenima, poginulima i nestalima u Domovinskome ratu u središtu Tovarnika prema groblju Svetog Križa gdje su podno spomen obilježja također položeni vijenci i upaljene svijeće, a potom je sveta misa za sve ubijene, poginule i nestale održana u crkvi svetog Mateja apostola i evanđelista -  rekla je načelnica Općine Tovarnik Ruža Veselčić-Šijaković dodajući kako je iz masovne grobnice na groblju ekshumirano 48  posmrtnih ostataka sumještana koji su ubijeni  tijekom agresije u Domovinskome ratu, a toga 31.siječnja 1998. godine sahranjeno je njih 43.

Toga 31. siječnja 1998. godine pokopani su i posmrtni ostaci dugogodišnjega tovarničkog župnika, vlč. Ivana Burika, jedinog svećenika ubijenog u Domovinskome ratu koji je podijelio sudbinu svojih župljana.
- Nadamo se da će zločinci koji su na takav svirep način poubijali nevine i nedužne ljude doći pred lice pravde - kaže Veselčić-Šijaković.

U Tovarniku je ubijeno 75 mještana, a 5 ih se još uvijek vodi nestalima.

Pročitano 621 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić