Ispiši ovu stranicu

Nagrađivani film Adam svoju je premijeru imao u Vukovaru

Nagrađivani film Adam svoju je premijeru imao u Vukovaru Foto: Marija Molnar

Prvi cjelovečernji slavonski igrani film Adam u kojemu su svi angažirani glumci i filmski djelatnici iz Slavonije kao i sva tehnička i logistička potpora, dobitnik je brojnih nagrada od trenutka kada se pojavio na međunarodnim filmskim festivalima. Tako je na festivalu New York MovieAwards  Adam  dobio nagradu za najbolji film u mjesečnom izboru u studenom, a istu je nagradu za studeni i prosinac dobio na nezavisnom  festivalu u Montrealu – Montreal Independent Film Festival. Na festivalu Dumbo u New Yorku, ušao je u polufinale, a redatelj filma  Mario Šulina je na međunarodnom festivalu Venice Film Awards dobio nagradu za najboljeg redatelja. Adam je prikazan i u Beču na Austria International Film Festival, a iduće godine publika će ga vidjeti i u Barceloni na  Barciff Barcelona IndieFilmmakers Fest te Pragu na Prague International Monthly Film Festival.

Adam,  čija je radnja smještena u Slavoniju, problematizira  život branitelja nakon Domovinskog rata, progovara o socijalnoj dimenziji postratnoga vremena života branitelja, stradanju djece u ratovima te općenito nasilju nad djecom. Cilj je filma osvijestiti  i senzibilizirati javnost o ovim problemima u našem društvu. Scenarij filma temeljen je na knjizi Zdravka Carevida, hrvatskoga branitelja, pripadnika 3. gardijske brigade iz Đakova pod nazivom Ovim su šorom prolazili svati. Kako film promiče  vrijednosti i istinu o Domovinskom ratu, uvršten je i u službeni program Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 2019.godine odnosno tada je imao premijeru.

Redatelja Šulinu i glavnoga glumca u filmu Zdravka Šinjorija u svome je uredu danas primio gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa suradnicima.

- Htjeli smo ovim prijemom podržati i pozdraviti  film, upoznati javnost s ovim filmskim ostvarenjem, pohvaliti cijelu ekipu te ih potaknuti i ohrabriti da uđu i u druge slične projekte. Trebaju nam ovakve priče, umjetnost i filmska ostvarenja koja će obrađivati našu prošlost, sadašnjost i budućnost – istaknuo je gradonačelnik Penava, ne krijući ponos činjenicom da je Grad Vukovar među prvima podržao ovaj film, uvrstivši ga u službeni program Dana sjećanja na žrtvu Vukovara.

Redatelj Šulina smatra da je uspjeh filma na međunarodnoj sceni rezultat srčanoga rada cijele ekipe  i to mahom volonterskoga, a cijeli je film realiziran s proračunom od 10-tak tisuća dolara.

-Ovakav je uspjeh za mene veliko iznenađenje, no mislim da publika i ljudi koji su žirirali film, vide pozitivnu poruku koju Adam šalje, usmjerenu na prevenciju nasilja nad djecom – rekao je Šulina.  

Većinu glumaca u ovome filmu čine glumci amateri kazališta iz Retkovaca.

- Za mene je ovaj film veliki ponos kao i za cijelu glumačku družinu iz Retkovaca – naglasio je glavni glumac u filmu Šinjori.

Redatelj Šulina najavljuje i novi projekt, ovaj put u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom.   

Pročitano 498 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar