NAJNOVIJE
U ovome tjednu 11,7 posto više zaraženih koronavirusom nego prethodni tjedan

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak istaknuo je z srijedu da u prva tri dana ovoga tjedna u odnosu na isto razdoblje prošloga tjedna bilježimo 11,7 posto više zaraženih koronavirusom. 

(Srijeda, 03 Ožujak 2021 19:33)
Zanimanje za cijepljenje protiv koronavirusa raste

Za cijepljenje se putem internet stranice cijepise.zdravlje.hr do jutros prijavilo 36.013 osoba, što pokazuje da su građani prepoznali cijepljenje kao nezaobilazni korak u borbi protiv epidemije koronavirusa, izjavio je u srijedu ministar zdravstva Vili Beroš, izvijestila je HINA. Najviše zainteresiranih prijavilo se u Zagrebu, više od 50 posto, a slijede Splitsko-dalmatinska i Primorsko-goranska županija. Također putem pozivnog centra 0800 0011 zabilježeno je 948 poziva zainteresiranih za cijepljenje, izvijestio je Beroš na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

-Moram naglasiti da prijava na više kanala neće značiti da će netko prije doći na red. Napravili smo sigurnosne algoritme koji ne dozvoljavaju dvostruke prijave- rekao je Beroš.

(Srijeda, 03 Ožujak 2021 19:31)
Posljednji ispraćaj Milana Bandića

Uz mnoštvo okupljenih, na zagrebačkom groblju Mirogoj u srijedu je održan posljednji ispraćaj dugogodišnjeg zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, koji je umro u nedjelju u 66. godini života od posljedica srčanog udara.

"Otišao je čovjek koji je imao toliko života, energije i ljubavi za sve, koji je toliko napravio za ovaj grad. Koji je postao dijelom njegova identiteta i sanjao velike snove o njegovoj budućnosti. Bio je jedinstven i neponovljiv. Živio je svoj grad i izgorio na njegovim ulicama. Nije hodio malen ispod zvijezda, dao je cijeloga sebe za sve nas", rekla je vršiteljica dužnosti gradonačelnice Jelena Pavičić Vukičević na ispraćaju.

Ustvrdila je kako će Bandić ostaviti neizbrisiv trag na sadašnjosti i budućnosti Zagreba, a danas za njim tuguju Zagreb, Hrvatska i rodna Hercegovina.

Uz obitelj, prijatelje i suradnike, pogrebu su prisustvovali i visoki dužnosnici - premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

(Srijeda, 03 Ožujak 2021 15:30)
Održan Europski odbor regija pod nazivom Političko predstavljanje RegHub 2.0

Putem mrežnih aplikacija održan je Europski odbor regija pod nazivom Političko predstavljanje RegHUb 2.0. Vukovarsko-srijemska županija od početka ove godine članica je RegHub 2.0. mreže regionalnih središta za preispitivanje provedbe politika Europske unije. 

Riječ je o platformi Europskog odbora regija putem koje lokalne i regionalne vlasti imaju izravniju ulogu u provedbi politika EU-a.Mreža regionalnih središta RegHub sastoji se od 46 europskih regija i gradova koji ocjenjuju provedbenu politiku EU. 

Hrvatska ima 5 članova RegHub-a među kojima je i Vukovarsko-srijemska županija. Sudionicima događaja uvodno su se obratili predsjednik Europskog odbora regija Apostolos Tzitzikostas te potpredsjednik Europske komisije za Međuinstitucionalne odnose i predviđanja Maroš Šefčovič.

(Srijeda, 03 Ožujak 2021 14:57)
Vukovarsko-srijemska županija priprema donaciju uzgojno vrijednih grla svinjogojcima na potresom pogođenom području

Nakon učestale komunikacije sa Stožerom civilne zaštite koji je zadužen za otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Zagrebačke županije, te dodijeljenih donacija stočne hrane, Vukovarsko-srijemska županija odazvala se zamolbi gradonačelnika Gline Stjepana Kostanjevića i započeti su dogovori o pomoći obnove svinjogojstva donacijom umatičenih grla.

Donacija će biti namijenjena obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima na širem području Gline. O tome su na sastanku Stožera za otklanjanje posljedica potresa, izvijestili državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije Andrija Matić.

O donaciji obiteljskim gospodarstvima koja se bave svinjogojstvom razgovaralo se i na radnom sastanku u Gradu Glini. Na sastanku su se gradonačelnik Kostanjević, pročelnik Matić i članovi Stožera suglasili o koracima koje valja poduzeti da se unaprijedi svinjogojska proizvodnja na širem glinskom području, a to je po stavovima stručnjaka najbolje učiniti s genetski vrijednim životinjama, kako zbog boljih proizvodnih rezultata, tako i zbog lakšega trženja i boljih cijena.

Upravo se definira uzgojni program za reprodukciju svinja na jednoj ili dvjema matičnim farmama kojima će se donirati 20 suprasnih nazimica u dva navrata po 10, i tako osigurati učestalost prasenja kako bi se u razdoblju od jedne i pol do dvije godine reprodukcijom dobilo 500-tinjak grla svinjskog podmlatka namijenjenog daljem rasplodu te oko 1.000 grla za tov. Povrh toga, donacija predviđa dodatnih 50-tak suprasnih nazimica za uzgoj tovnog reprodukcijskog materijala na gospodarstvima koja su posebno usredotočena na svinjogojstvo.

(Srijeda, 03 Ožujak 2021 14:34)
Ponovno raste broj zaraženih koronom

Imamo 747 novih slučajeva zaraze korona virusom u Hrvatskoj, a preminulo je sedam osoba, priopćeno je iz Nacionalnoga stožera civilne zaštite.  

(Srijeda, 03 Ožujak 2021 12:02)
Teže ozlijeđen biciklist u prometnoj nesreći koju je sam prouzročio

Vukovarsko-srijemska policija je izvijestila o dvije prometne nesreće u kojima su ukupno dvije osobe ozlijeđene.

(Srijeda, 03 Ožujak 2021 10:39)

Vlada uputila prijedlog nacionalnog programa zaštite potrošača do 2024. godine

Vlada uputila prijedlog nacionalnog programa zaštite potrošača do 2024. godine Arhiva HRV

Vlada je u saborsku proceduru uputila prijedlog nacionalnog programa zaštite potrošača za razdoblje od 2021. do 2024. godine, strateški dokument kojim se određuju ciljevi, mjere, prioritetna područja te aktivnosti u provođenju politike zaštite potrošača.

Prijedlog predstavljen na sjednici u četvrtak izradilo je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, a usmjeren je na učinkovitiji nadzor nad tržištem te bolju informiranost i educiranost potrošača kako bi ih se potaknulo da donose informirane odluke, razmišljaju o zdravlju i sigurnosti te na taj način potiču održivu potrošnju.

-Prijedlogom su previđene zakonodavne promjene na nacionalnoj razini, uzimajući u obzir iskustvo pandemije covid-19 te jačanje digitalnog tržišta u Hrvatskoj. Također, utvrđuju se i razrađuju cijevi međuresorne suradnje i prioritetna  područja koja je potrebno unaprijediti u nadolazećem razdoblju, kako bi se osnažio  položaj potrošača te povećalo njihovo povjerenje u tržište - rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoj Tomislav Ćorić.

Nekim od najznačajnijih prioriteta Programa, Ćorić ističe daljnji razvoj zakonodavstva  na nacionalnoj razini, jačanje nadzora nad tržištem u području zaštite prava potrošača, unaprjeđenje zaštite potrošača u digitalnom okruženju, poticanje politike održive potrošnje te energetske učinkovitosti, kao i zaštitu potrošača prilikom zamjene kune eurom.

Programom je predviđeno i informiranje potrošača o dostupnim alatima za rješavanje potrošačkih sporova, provedba projekata namijenjenih potrošačima u suradnji s udrugama za zaštitu potrošača te izrada alata za informiranje.

U razdoblju provedbe ovog Nacionalnog programa očekuje se prenošenje odredbi iz Direktive o modernizaciji pravila Europske unije o zaštiti potrošača u nacionalno zakonodavstvo Hrvatske čime će se osigurati snažnija zaštita potrošača u digitalnom okruženju, a uslijedit će i izmjene u uređenju nepoštene poslovne prakse i prekršajnih odredbi Zakona o zaštiti potrošača.

To usklađivanje, stoji u Programu, dovest će i do jasnijeg uređenja obveza trgovaca vezano za pravilno isticanje cijena prilikom posebnih oblika prodaje robe i usluga kako bi se ostvarila veća transparentnost poslovanja trgovaca i bolja obaviještenost potrošača. 

Trgovci će biti podložni strožim pravilima vezano za obavještavanje potrošača te će se urediti i dvojna kvalitete proizvoda.

Istraživanja su pokazala kako se određeni proizvodi koja se prodaju na području Hrvatske razlikuju, bilo sastavom bilo nekim drugim značajkama, od proizvoda koji se prodaju u drugim državama članicama, dok se pri oglašavanju kao i u prodaji navodi kako je zapravo riječ o identičnim proizvodima.

Izmjenama odredbi o nepoštenoj poslovnoj praksi, zabranit će se navedeno postupanje trgovaca i osigurat će se ravnopravnost hrvatskih potrošača s potrošačima drugih država članica.

Uredit će se i slučajevi nezatraženih posjeta trgovaca potrošačevu domu s ciljem promidžbe ili prodaje proizvoda, objava potrošačkih i određena druga postupanja trgovaca.

Proširit će se i tzv. crna lista, odnosno lista poslovne prakse koja se u svim okolnostima smatra nepoštenom, a donijet će se i pravila koja će osigurati jednostavnije ostvarenje prava potrošača na obeštećenje za štetu koja im je nastala zbog nepoštene poslovne prakse.

Tijekom pandemije covid-19 zabilježeni su brojni slučajevi zavaravajuće poslovne prakse u online okruženju, osobito vezano za zavaravanje o obilježjima proizvoda koji se nude, a pokazalo se da trenutno zapriječena visina novčane kazne nema dovoljan odvraćajući učinak.

Stoga će se, predviđeno je Programom, kako u EU, tako i u Hrvatskoj propisivati novčane kazne koje će se određivati u određenom postotku ukupnog godišnjeg prometa trgovca.

Pročitano 126 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija