NAJNOVIJE
Zanimanje za cijepljenje protiv koronavirusa raste

Za cijepljenje se putem internet stranice cijepise.zdravlje.hr do jutros prijavilo 36.013 osoba, što pokazuje da su građani prepoznali cijepljenje kao nezaobilazni korak u borbi protiv epidemije koronavirusa, izjavio je u srijedu ministar zdravstva Vili Beroš, izvijestila je HINA. Najviše zainteresiranih prijavilo se u Zagrebu, više od 50 posto, a slijede Splitsko-dalmatinska i Primorsko-goranska županija. Također putem pozivnog centra 0800 0011 zabilježeno je 948 poziva zainteresiranih za cijepljenje, izvijestio je Beroš na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

-Moram naglasiti da prijava na više kanala neće značiti da će netko prije doći na red. Napravili smo sigurnosne algoritme koji ne dozvoljavaju dvostruke prijave- rekao je Beroš.

(Srijeda, 03 Ožujak 2021 19:31)
Posljednji ispraćaj Milana Bandića

Uz mnoštvo okupljenih, na zagrebačkom groblju Mirogoj u srijedu je održan posljednji ispraćaj dugogodišnjeg zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, koji je umro u nedjelju u 66. godini života od posljedica srčanog udara.

"Otišao je čovjek koji je imao toliko života, energije i ljubavi za sve, koji je toliko napravio za ovaj grad. Koji je postao dijelom njegova identiteta i sanjao velike snove o njegovoj budućnosti. Bio je jedinstven i neponovljiv. Živio je svoj grad i izgorio na njegovim ulicama. Nije hodio malen ispod zvijezda, dao je cijeloga sebe za sve nas", rekla je vršiteljica dužnosti gradonačelnice Jelena Pavičić Vukičević na ispraćaju.

Ustvrdila je kako će Bandić ostaviti neizbrisiv trag na sadašnjosti i budućnosti Zagreba, a danas za njim tuguju Zagreb, Hrvatska i rodna Hercegovina.

Uz obitelj, prijatelje i suradnike, pogrebu su prisustvovali i visoki dužnosnici - premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

(Srijeda, 03 Ožujak 2021 15:30)
Održan Europski odbor regija pod nazivom Političko predstavljanje RegHub 2.0

Putem mrežnih aplikacija održan je Europski odbor regija pod nazivom Političko predstavljanje RegHUb 2.0. Vukovarsko-srijemska županija od početka ove godine članica je RegHub 2.0. mreže regionalnih središta za preispitivanje provedbe politika Europske unije. 

Riječ je o platformi Europskog odbora regija putem koje lokalne i regionalne vlasti imaju izravniju ulogu u provedbi politika EU-a.Mreža regionalnih središta RegHub sastoji se od 46 europskih regija i gradova koji ocjenjuju provedbenu politiku EU. 

Hrvatska ima 5 članova RegHub-a među kojima je i Vukovarsko-srijemska županija. Sudionicima događaja uvodno su se obratili predsjednik Europskog odbora regija Apostolos Tzitzikostas te potpredsjednik Europske komisije za Međuinstitucionalne odnose i predviđanja Maroš Šefčovič.

(Srijeda, 03 Ožujak 2021 14:57)
Vukovarsko-srijemska županija priprema donaciju uzgojno vrijednih grla svinjogojcima na potresom pogođenom području

Nakon učestale komunikacije sa Stožerom civilne zaštite koji je zadužen za otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Zagrebačke županije, te dodijeljenih donacija stočne hrane, Vukovarsko-srijemska županija odazvala se zamolbi gradonačelnika Gline Stjepana Kostanjevića i započeti su dogovori o pomoći obnove svinjogojstva donacijom umatičenih grla.

Donacija će biti namijenjena obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima na širem području Gline. O tome su na sastanku Stožera za otklanjanje posljedica potresa, izvijestili državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije Andrija Matić.

O donaciji obiteljskim gospodarstvima koja se bave svinjogojstvom razgovaralo se i na radnom sastanku u Gradu Glini. Na sastanku su se gradonačelnik Kostanjević, pročelnik Matić i članovi Stožera suglasili o koracima koje valja poduzeti da se unaprijedi svinjogojska proizvodnja na širem glinskom području, a to je po stavovima stručnjaka najbolje učiniti s genetski vrijednim životinjama, kako zbog boljih proizvodnih rezultata, tako i zbog lakšega trženja i boljih cijena.

Upravo se definira uzgojni program za reprodukciju svinja na jednoj ili dvjema matičnim farmama kojima će se donirati 20 suprasnih nazimica u dva navrata po 10, i tako osigurati učestalost prasenja kako bi se u razdoblju od jedne i pol do dvije godine reprodukcijom dobilo 500-tinjak grla svinjskog podmlatka namijenjenog daljem rasplodu te oko 1.000 grla za tov. Povrh toga, donacija predviđa dodatnih 50-tak suprasnih nazimica za uzgoj tovnog reprodukcijskog materijala na gospodarstvima koja su posebno usredotočena na svinjogojstvo.

(Srijeda, 03 Ožujak 2021 14:34)
Ponovno raste broj zaraženih koronom

Imamo 747 novih slučajeva zaraze korona virusom u Hrvatskoj, a preminulo je sedam osoba, priopćeno je iz Nacionalnoga stožera civilne zaštite.  

(Srijeda, 03 Ožujak 2021 12:02)
Teže ozlijeđen biciklist u prometnoj nesreći koju je sam prouzročio

Vukovarsko-srijemska policija je izvijestila o dvije prometne nesreće u kojima su ukupno dvije osobe ozlijeđene.

(Srijeda, 03 Ožujak 2021 10:39)
U susjednoj županiji 33 nova slučaja korone

Od 379 uzoraka obrađenih u posljednja 24 sata u Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, 33 su pozitivna na koronavirus, priopćeno je iz tamošnjeg Stožera civilne zaštite.  Na području Osijeka novozaraženo je 11 osoba, po četiri u Našicama i Valopovu, po dvije u Belišću, Belom Manastiru i Đakovu te po jedna osoba u Čepinu, Dardi, Erdutu, Kneževim Vinogradima, Magadenovcu, Petrijevacima, Strizivojni i Vladislavcima.

(Srijeda, 03 Ožujak 2021 10:36)

Završila energetska obnova vinkovačkog Arhivskog sabirnog centra

Završila energetska obnova vinkovačkog Arhivskog sabirnog centra Arhiva HRV

Nakon što je 2018. godine iz Vojarske ulice premješten na novu lokaciju, Arhivni sabirni centar sada je kompletno uređen i obnovljen kroz projekt energetske obnove, jedan od brojnih koji se u posljednje dvije godine provode u našemu gradu. Povijest Vinkovaca tako će se čuvati u novim prostorijama i uvjetima, prilagođenim trajnom očuvanju kulturne baštine.

Nakon gotovo dvije godine, projekt „Energetska obnova javne zgrade - zgrade Arhiva, na adresi Duga ulica 2, Vinkovci“ uspješno je završen, pa su na medijskoj konferenciji predstavljeni konačni rezultati projekta te koliko oni znače za njegov rad i obavljanje arhivske djelatnosti u njemu.

- Energetskom obnovom zgrade Arhiva zamijenjeno je krovište, vanjska ovojnica, stolarija, zamijenjen je toplinski bojler koji donosi drugačije grijanje, stigla je i nova led rasvjeta te klima uređaji. Projektom smo napravili uštedu od 85 posto godišnje potrošnje, a 75 posto smanjenja CO2, za razliku od prijašnjih godina dok projekt nije proveden - pojasnio je voditelj projekta Domagoj Bubalo.

Projekt vrijedan 1.887.540,66 kuna sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Arhivni sabirni centar u Vinkovcima prošle je godine obilježio 30 godina rada i do 2018. godine bio je smješten u Vojarskoj ulici, u prostoru u kojemu nije bilo nimalo ugodno raditi. Iako su obavljeni određeni radovi na obnovi tadašnje zgrade, idealno rješenje bilo je preseljenje na novu lokaciju, onu u Dugoj ulici 2, u zgradu bivše gruntovnice. Nakon useljenja uslijedio je projekt energetske obnove.

- Dobili smo izuzetno kvalitetne uvjeti za čuvanje arhivskog gradiva koje se treba trajno čuvati, a koje je presudno i neizostavno u istraživanju povijesti Vinkovaca – počevši od kraja 18. stoljeća do današnjih dana. S obzirom na dosadašnje uvjete u kojima smo radili, nama je ovo dodatni motiv da se trudimo, da budemo što bolji i što više na usluzi građanstvu Vinkovaca i naše županije. Ova zgrada je sada funkcionalna u pravom smislu riječi, primjer je ostalim jedinicama lokalne samouprave kako treba odgovorno skrbiti za našu kulturnu baštinu - istaknuo je Petar Elez ravnatelj Državnog arhiva u Vukovaru.

Gotovo tisuću metara arhivskog gradiva čiji su stvaratelji u prošlosti djelovali na području grada Vinkovaca obuhvaća brojna područja – od školstva, zdravstva i sudstva do uprave i gospodarstva. Kako je na današnjoj konferenciji rekao gradonačelnik Ivan Bosančić, ondašnji uvjeti stvorili su želju da se upravo ta vrijedna  zbirka čuva na malo bolji način, način koji će Vinkovčanima u budućnosti donijeti puno toga.

-Ovakvi projekti i obnovljene zgrade pokazuju snagu svih onih koji su uključeni u ove projekte, spremni smo povući EU sredstva za bilo koji projekt na našem području. Danas imamo vjerojatno najbolju agenciju na području naše županije, ali i šire i možemo vidjeti koliki to ima značaj, osobito u ovim kriznim vremenima jer ovakvi projekti čuvaju radna mjesta, doprinose da se naše gospodarstvo diže, da u konačnici imamo ugodnije prostore i na kraju uštedu. Pred nama je još puno takvih projekata i vjerujem da ćemo i ostale objekte u gradu kroz nekoliko godina dovesti na jednu višu razinu - istaknuo je gradonačelnik Ivan Bosančić najavivši i skorašnji završetak radova na projektu energetske obnove zgrade Hrvatskog sokola.

Pročitano 122 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija