Ispiši ovu stranicu

Rast broja zaposlenih u Vukovaru nastavljen i u 2020.godini

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa zamjenicom  Ivanom Mujkić i pročelnicom Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i međunarodnu suradnju Marijanom Grubišić održao je konferenciju za medije na kojoj su predstavljeni podatci o povećanju broja radnih mjesta na području grada Vukovara. 

S obzirom na sezonski karakter zapošljavanja u turizmu, ali i građevini, zbog kojih je najveći broj zaposlenih izražen u ljetnim mjesecima, predstavili su podatke za mjesec prosinac jer je riječ ne samo o kraju godine, nego i o mjesecima kada sezonsko zapošljavanje nema utjecaja na podatke.

-Od 2014. godine kada smo preuzeli dužnosti u gradu Vukovaru, odmah smou fokus interesa stavili gospodarstvo, što je kroz suradnju s poduzetnicima s područja grada Vukovara rezultiralo povećanjem broja zaposlenih. U periodu od 2014. godine  do zadnjeg dana 2020. godine plasirali smo 46 milijuna kuna izravno vukovarskim poduzetnicima. Upravni odjel za gospodarstvo uz pomoć Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje svake godine radi analitiku i prati kretanje broja radnih mjesta u našem gradu. Prema analizi u Vukovaru je u prosincu 2020. godine bilo zaposleno 10.234 osobe, dok je u prosincu prethodne godine bilo zaposleno 9.991 osoba što je 243 radih mjesta više i na tragu je kontinuiranog porasta radnih mjesta. Kada je riječ o zaposlenim Vukovarcima u Vukovaru u prosincu 2016. godini bilo je 4.708, a u prosincu 2020. godini bilo 5.731 što znači kako je u 5 godina broj zaposlenih Vukovaraca narastao za 1.023, što je jasan pokazatelj koliko je vukovarsko gospodarstvo otišlo gore – rekao je gradonačelnik Penava.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i međunarodnu suradnju Marijana Grubišić pojasnila je što je doprinijelo povećanju broja zaposlenih u 2020. godini.

- U prošloj godini otvorili smo pet javnih poziva i unutar tih javnih poziva osigurano je bilo nešto više od 6 milijuna kuna. Sufinancirali smo poljoprivrednicima dio troškova nabave mehanizacije, opreme, plastenika, staklenika, nasada i stoke, nabavu višegodišnjih biljaka, pčelarske opreme, edukaciju i stručno osposobljavanje poljoprivrednika, pripremu projekata za financiranje iz fondova EU, opremanje gospodarskih objekata i slično. Uslijed pandemije uzrokovane koronavirusom otvorili smo mogućnost poduzetnicima da im sufinanciramo 80% troškova zakupa i režijskih troškova, kako bi očuvali radna mjesta. Programom poticanja poduzetnika kroz 9 različitih mjera sufinancirali smo troškove tvrtkama za izvršena ulaganja tijekom 2019. i 2020. godine. Potpisano je 155 ugovora za što je iskorišteno 3 milijuna kuna kojima je direktno sufinancirano otvaranje 32 nova obrta ili društava (2019/2020g.), a poduzetnici kojima je odobreno sufinanciranje ukupno zapošljavaju 648 ljudi  – rekla je Grubišić te dodala kako su kroz mjere za uslužne  djelatnosti pokušali maksimalno obuhvatiti uslužne djelatnosti koje su bile u poteškoćama uslijed epidemije.  Riječ je o čitavom nizu djelatnosti kao što su frizerski i kozmetički saloni, trgovina na malo odjećom i obućom, fotografske radnje i dr.

Zamjenica gradonačelnika Vukovara Ivana Mujkić izrazila je zadovoljstvo rezultatima u 2020. te pojasnila  kako takav trend Grad planira nastaviti i u 2021. godini.

-Ovih dana tvrtki Enikon Aerospace izdana je uporabna dozvola što znači da kreću s radom na području Vukovara te planiraju nova zapošljavanja, a uskoro u Vukovaru s radom započinje i jedan njemački investitor koji se bavi proizvodnjom oplata za strojeve.  Zanimanje za otvaranje tvrtke na području Grada izrazila je i jedna talijanska tvrtka koja se bavi reciklažom. Kroz EU projekte koje je izradila Razvojna agencija Vukovar zaposleno je oko 300 ljudi, a u najavi su i novi projekti koji će osigurati nova zapošljavanja. Ono što je važno za istaknuti je i to da je Gospodarska zona prije 5-6 godina bila gotovo prazna i zapuštena, a danas je njena popunjenost preko 90 posto – rekla je Mujkić.

Na konferenciji je istaknuto i kako je grad Vukovar prvi grad u Republici Hrvatskoj koji je u prvome valu pandemije koronavirusa izradio paket mjera pomoći gospodarstvenicima koji su bili najviše pogođeni krizom i lockdownom te ih oslobodio obveze plaćanja komunalne naknade i obveze plaćanja zakupnine za zakup nekretnina u vlasništvu Grada Vukovara i naknade za čišćenje zajedničkih dijelova zgrade, a za tu namjenu do sada je utrošeno oko 350.000 kuna. 

Pročitano 662 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI