NAJNOVIJE
Održan Europski odbor regija pod nazivom Političko predstavljanje RegHub 2.0

Putem mrežnih aplikacija održan je Europski odbor regija pod nazivom Političko predstavljanje RegHUb 2.0. Vukovarsko-srijemska županija od početka ove godine članica je RegHub 2.0. mreže regionalnih središta za preispitivanje provedbe politika Europske unije. 

Riječ je o platformi Europskog odbora regija putem koje lokalne i regionalne vlasti imaju izravniju ulogu u provedbi politika EU-a.Mreža regionalnih središta RegHub sastoji se od 46 europskih regija i gradova koji ocjenjuju provedbenu politiku EU. 

Hrvatska ima 5 članova RegHub-a među kojima je i Vukovarsko-srijemska županija. Sudionicima događaja uvodno su se obratili predsjednik Europskog odbora regija Apostolos Tzitzikostas te potpredsjednik Europske komisije za Međuinstitucionalne odnose i predviđanja Maroš Šefčovič.

(Srijeda, 03 Ožujak 2021 14:57)
Vukovarsko-srijemska županija priprema donaciju uzgojno vrijednih grla svinjogojcima na potresom pogođenom području

Nakon učestale komunikacije sa Stožerom civilne zaštite koji je zadužen za otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Zagrebačke županije, te dodijeljenih donacija stočne hrane, Vukovarsko-srijemska županija odazvala se zamolbi gradonačelnika Gline Stjepana Kostanjevića i započeti su dogovori o pomoći obnove svinjogojstva donacijom umatičenih grla.

Donacija će biti namijenjena obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima na širem području Gline. O tome su na sastanku Stožera za otklanjanje posljedica potresa, izvijestili državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije Andrija Matić.

O donaciji obiteljskim gospodarstvima koja se bave svinjogojstvom razgovaralo se i na radnom sastanku u Gradu Glini. Na sastanku su se gradonačelnik Kostanjević, pročelnik Matić i članovi Stožera suglasili o koracima koje valja poduzeti da se unaprijedi svinjogojska proizvodnja na širem glinskom području, a to je po stavovima stručnjaka najbolje učiniti s genetski vrijednim životinjama, kako zbog boljih proizvodnih rezultata, tako i zbog lakšega trženja i boljih cijena.

Upravo se definira uzgojni program za reprodukciju svinja na jednoj ili dvjema matičnim farmama kojima će se donirati 20 suprasnih nazimica u dva navrata po 10, i tako osigurati učestalost prasenja kako bi se u razdoblju od jedne i pol do dvije godine reprodukcijom dobilo 500-tinjak grla svinjskog podmlatka namijenjenog daljem rasplodu te oko 1.000 grla za tov. Povrh toga, donacija predviđa dodatnih 50-tak suprasnih nazimica za uzgoj tovnog reprodukcijskog materijala na gospodarstvima koja su posebno usredotočena na svinjogojstvo.

(Srijeda, 03 Ožujak 2021 14:34)
Ponovno raste broj zaraženih koronom

Imamo 747 novih slučajeva zaraze korona virusom u Hrvatskoj, a preminulo je sedam osoba, priopćeno je iz Nacionalnoga stožera civilne zaštite.  

(Srijeda, 03 Ožujak 2021 12:02)
Teže ozlijeđen biciklist u prometnoj nesreći koju je sam prouzročio

Vukovarsko-srijemska policija je izvijestila o dvije prometne nesreće u kojima su ukupno dvije osobe ozlijeđene.

(Srijeda, 03 Ožujak 2021 10:39)
U susjednoj županiji 33 nova slučaja korone

Od 379 uzoraka obrađenih u posljednja 24 sata u Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, 33 su pozitivna na koronavirus, priopćeno je iz tamošnjeg Stožera civilne zaštite.  Na području Osijeka novozaraženo je 11 osoba, po četiri u Našicama i Valopovu, po dvije u Belišću, Belom Manastiru i Đakovu te po jedna osoba u Čepinu, Dardi, Erdutu, Kneževim Vinogradima, Magadenovcu, Petrijevacima, Strizivojni i Vladislavcima.

(Srijeda, 03 Ožujak 2021 10:36)
Preminula je jedna osoba, imamo 24 nova slučaja korone, u Vukovaru sedam

Prema podatcima pristiglima jutros do 8 sati, na području naše županije evidentirana su 24 nova slučaja zaraze korona virusom, priopćeno je iz Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije.  U Vukovaru je sedam slučajeva, u Vinkovcima četiri, po tri u Jarmini i Ceriću, dva u Nijemcima te po jedan u Županji, Borovu, Iloku, Opatovcu i Starim Jankovcima.  Na PCR testiranju bile su pozitivne 23 osobe, a jedna na antigenskom testu.  Preminula je jedna osoba.

(Srijeda, 03 Ožujak 2021 10:25)
Vratio brojčanik na vodomjeru kako bi umanjio račun za vodu

U protekla 24 sata na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske evidentirana je jedna teška krađa provaljivanjem i dvije krađe.

(Srijeda, 03 Ožujak 2021 10:24)

Rast broja zaposlenih u Vukovaru nastavljen i u 2020.godini

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa zamjenicom  Ivanom Mujkić i pročelnicom Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i međunarodnu suradnju Marijanom Grubišić održao je konferenciju za medije na kojoj su predstavljeni podatci o povećanju broja radnih mjesta na području grada Vukovara. 

S obzirom na sezonski karakter zapošljavanja u turizmu, ali i građevini, zbog kojih je najveći broj zaposlenih izražen u ljetnim mjesecima, predstavili su podatke za mjesec prosinac jer je riječ ne samo o kraju godine, nego i o mjesecima kada sezonsko zapošljavanje nema utjecaja na podatke.

-Od 2014. godine kada smo preuzeli dužnosti u gradu Vukovaru, odmah smou fokus interesa stavili gospodarstvo, što je kroz suradnju s poduzetnicima s područja grada Vukovara rezultiralo povećanjem broja zaposlenih. U periodu od 2014. godine  do zadnjeg dana 2020. godine plasirali smo 46 milijuna kuna izravno vukovarskim poduzetnicima. Upravni odjel za gospodarstvo uz pomoć Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje svake godine radi analitiku i prati kretanje broja radnih mjesta u našem gradu. Prema analizi u Vukovaru je u prosincu 2020. godine bilo zaposleno 10.234 osobe, dok je u prosincu prethodne godine bilo zaposleno 9.991 osoba što je 243 radih mjesta više i na tragu je kontinuiranog porasta radnih mjesta. Kada je riječ o zaposlenim Vukovarcima u Vukovaru u prosincu 2016. godini bilo je 4.708, a u prosincu 2020. godini bilo 5.731 što znači kako je u 5 godina broj zaposlenih Vukovaraca narastao za 1.023, što je jasan pokazatelj koliko je vukovarsko gospodarstvo otišlo gore – rekao je gradonačelnik Penava.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i međunarodnu suradnju Marijana Grubišić pojasnila je što je doprinijelo povećanju broja zaposlenih u 2020. godini.

- U prošloj godini otvorili smo pet javnih poziva i unutar tih javnih poziva osigurano je bilo nešto više od 6 milijuna kuna. Sufinancirali smo poljoprivrednicima dio troškova nabave mehanizacije, opreme, plastenika, staklenika, nasada i stoke, nabavu višegodišnjih biljaka, pčelarske opreme, edukaciju i stručno osposobljavanje poljoprivrednika, pripremu projekata za financiranje iz fondova EU, opremanje gospodarskih objekata i slično. Uslijed pandemije uzrokovane koronavirusom otvorili smo mogućnost poduzetnicima da im sufinanciramo 80% troškova zakupa i režijskih troškova, kako bi očuvali radna mjesta. Programom poticanja poduzetnika kroz 9 različitih mjera sufinancirali smo troškove tvrtkama za izvršena ulaganja tijekom 2019. i 2020. godine. Potpisano je 155 ugovora za što je iskorišteno 3 milijuna kuna kojima je direktno sufinancirano otvaranje 32 nova obrta ili društava (2019/2020g.), a poduzetnici kojima je odobreno sufinanciranje ukupno zapošljavaju 648 ljudi  – rekla je Grubišić te dodala kako su kroz mjere za uslužne  djelatnosti pokušali maksimalno obuhvatiti uslužne djelatnosti koje su bile u poteškoćama uslijed epidemije.  Riječ je o čitavom nizu djelatnosti kao što su frizerski i kozmetički saloni, trgovina na malo odjećom i obućom, fotografske radnje i dr.

Zamjenica gradonačelnika Vukovara Ivana Mujkić izrazila je zadovoljstvo rezultatima u 2020. te pojasnila  kako takav trend Grad planira nastaviti i u 2021. godini.

-Ovih dana tvrtki Enikon Aerospace izdana je uporabna dozvola što znači da kreću s radom na području Vukovara te planiraju nova zapošljavanja, a uskoro u Vukovaru s radom započinje i jedan njemački investitor koji se bavi proizvodnjom oplata za strojeve.  Zanimanje za otvaranje tvrtke na području Grada izrazila je i jedna talijanska tvrtka koja se bavi reciklažom. Kroz EU projekte koje je izradila Razvojna agencija Vukovar zaposleno je oko 300 ljudi, a u najavi su i novi projekti koji će osigurati nova zapošljavanja. Ono što je važno za istaknuti je i to da je Gospodarska zona prije 5-6 godina bila gotovo prazna i zapuštena, a danas je njena popunjenost preko 90 posto – rekla je Mujkić.

Na konferenciji je istaknuto i kako je grad Vukovar prvi grad u Republici Hrvatskoj koji je u prvome valu pandemije koronavirusa izradio paket mjera pomoći gospodarstvenicima koji su bili najviše pogođeni krizom i lockdownom te ih oslobodio obveze plaćanja komunalne naknade i obveze plaćanja zakupnine za zakup nekretnina u vlasništvu Grada Vukovara i naknade za čišćenje zajedničkih dijelova zgrade, a za tu namjenu do sada je utrošeno oko 350.000 kuna. 

Pročitano 197 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija