NAJNOVIJE
Održan Europski odbor regija pod nazivom Političko predstavljanje RegHub 2.0

Putem mrežnih aplikacija održan je Europski odbor regija pod nazivom Političko predstavljanje RegHUb 2.0. Vukovarsko-srijemska županija od početka ove godine članica je RegHub 2.0. mreže regionalnih središta za preispitivanje provedbe politika Europske unije. 

Riječ je o platformi Europskog odbora regija putem koje lokalne i regionalne vlasti imaju izravniju ulogu u provedbi politika EU-a.Mreža regionalnih središta RegHub sastoji se od 46 europskih regija i gradova koji ocjenjuju provedbenu politiku EU. 

Hrvatska ima 5 članova RegHub-a među kojima je i Vukovarsko-srijemska županija. Sudionicima događaja uvodno su se obratili predsjednik Europskog odbora regija Apostolos Tzitzikostas te potpredsjednik Europske komisije za Međuinstitucionalne odnose i predviđanja Maroš Šefčovič.

(Srijeda, 03 Ožujak 2021 14:57)
Vukovarsko-srijemska županija priprema donaciju uzgojno vrijednih grla svinjogojcima na potresom pogođenom području

Nakon učestale komunikacije sa Stožerom civilne zaštite koji je zadužen za otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Zagrebačke županije, te dodijeljenih donacija stočne hrane, Vukovarsko-srijemska županija odazvala se zamolbi gradonačelnika Gline Stjepana Kostanjevića i započeti su dogovori o pomoći obnove svinjogojstva donacijom umatičenih grla.

Donacija će biti namijenjena obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima na širem području Gline. O tome su na sastanku Stožera za otklanjanje posljedica potresa, izvijestili državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije Andrija Matić.

O donaciji obiteljskim gospodarstvima koja se bave svinjogojstvom razgovaralo se i na radnom sastanku u Gradu Glini. Na sastanku su se gradonačelnik Kostanjević, pročelnik Matić i članovi Stožera suglasili o koracima koje valja poduzeti da se unaprijedi svinjogojska proizvodnja na širem glinskom području, a to je po stavovima stručnjaka najbolje učiniti s genetski vrijednim životinjama, kako zbog boljih proizvodnih rezultata, tako i zbog lakšega trženja i boljih cijena.

Upravo se definira uzgojni program za reprodukciju svinja na jednoj ili dvjema matičnim farmama kojima će se donirati 20 suprasnih nazimica u dva navrata po 10, i tako osigurati učestalost prasenja kako bi se u razdoblju od jedne i pol do dvije godine reprodukcijom dobilo 500-tinjak grla svinjskog podmlatka namijenjenog daljem rasplodu te oko 1.000 grla za tov. Povrh toga, donacija predviđa dodatnih 50-tak suprasnih nazimica za uzgoj tovnog reprodukcijskog materijala na gospodarstvima koja su posebno usredotočena na svinjogojstvo.

(Srijeda, 03 Ožujak 2021 14:34)
Ponovno raste broj zaraženih koronom

Imamo 747 novih slučajeva zaraze korona virusom u Hrvatskoj, a preminulo je sedam osoba, priopćeno je iz Nacionalnoga stožera civilne zaštite.  

(Srijeda, 03 Ožujak 2021 12:02)
Teže ozlijeđen biciklist u prometnoj nesreći koju je sam prouzročio

Vukovarsko-srijemska policija je izvijestila o dvije prometne nesreće u kojima su ukupno dvije osobe ozlijeđene.

(Srijeda, 03 Ožujak 2021 10:39)
U susjednoj županiji 33 nova slučaja korone

Od 379 uzoraka obrađenih u posljednja 24 sata u Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, 33 su pozitivna na koronavirus, priopćeno je iz tamošnjeg Stožera civilne zaštite.  Na području Osijeka novozaraženo je 11 osoba, po četiri u Našicama i Valopovu, po dvije u Belišću, Belom Manastiru i Đakovu te po jedna osoba u Čepinu, Dardi, Erdutu, Kneževim Vinogradima, Magadenovcu, Petrijevacima, Strizivojni i Vladislavcima.

(Srijeda, 03 Ožujak 2021 10:36)
Preminula je jedna osoba, imamo 24 nova slučaja korone, u Vukovaru sedam

Prema podatcima pristiglima jutros do 8 sati, na području naše županije evidentirana su 24 nova slučaja zaraze korona virusom, priopćeno je iz Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije.  U Vukovaru je sedam slučajeva, u Vinkovcima četiri, po tri u Jarmini i Ceriću, dva u Nijemcima te po jedan u Županji, Borovu, Iloku, Opatovcu i Starim Jankovcima.  Na PCR testiranju bile su pozitivne 23 osobe, a jedna na antigenskom testu.  Preminula je jedna osoba.

(Srijeda, 03 Ožujak 2021 10:25)
Vratio brojčanik na vodomjeru kako bi umanjio račun za vodu

U protekla 24 sata na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske evidentirana je jedna teška krađa provaljivanjem i dvije krađe.

(Srijeda, 03 Ožujak 2021 10:24)

Završno predstavljanje projekta o poslijeporodnoj depresiji

Sudionici edukacije Doma zdravlja Vukovar Sudionici edukacije Doma zdravlja Vukovar Foto: J. Vrdoljak

U Vukovaru je održano završno predstavljanje dvogodišnjeg projekta pod nazivom  „Povećanje stručnih znanja i IT vještina zdravstvenih djelatnika radi prevencije, te povećane dostupnosti ranog otkrivanja i intervencije kod poslijeporodne depresije“ u kojem su sudjelovale i tri patronažne sestre Doma zdravlja Vukovar, Nadalina Popović, Vesna Miljević i Marina Mlađen koje su postale edukatorice, a stečeno znanje će prenijeti svojim kolegicama s područja Slavonije.

Po riječima koordinatorice projekta i glavne sestre Doma zdravlja Vukovar, Ahnetke Stjepanović, cilj projekta je  povećanje vještina patronažnih sestara i senzibiliziranje okoline za probleme koje prouzrokuje poslijeporodna depresija. Osim patronažnih sestara u edukaciju su bili djelomično uključeni i obiteljski liječnici, pedijatri i ginekolozi.

- Edukacija će najviše koristiti patronažnim sestrama koje će smatram, puno lakše i bolje kod žene prepoznavati znakove i simptome koji upućuju da je riječ o poslijeporodnoj depresiji. Zato je tu patronažna služba koja je prošla edukaciju i koja će reagirati i uputi ženu i obitelj kome da se obrati. Mislim da se edukacijom određeno znanje dobilo, a sada je samo pitanje organizacije na našem području. Na žalost, na našem području nemamo profesionalce odnosno nekoga tko je usko specijaliziran ili usko posvećen ovoj problematici, ali postoje specijalisti psihijatri i psiholozi koji mogu pružiti pomoć, ne samo ženi već i cijeloj obitelji – kaže Stjepanović.  

Ovom  edukacijom patronažne sestre su naučile kako prepoznati simptome bolesti, kako postupiti u slučaju simptoma, te kako postepeno senzibilizirati okolinu o izazovima majčinstva te kako prenositi rodiljama poruku da ne osjećaju sramotu za svoje poteškoće, kao i gdje se obratiti ukoliko ih imaju. Patronažna sestra Marina Mlađen koja je uspješno završila edukaciju, kaže kako žene često osjećaju depresiju i tjeskobu tijekom babinja, odnosno neposredno nakon poroda i to se stanje naziva poslijeporodna tuga koja može biti dobar pokazatelj da se tu može razviti poslijeporodna depresija.

- Simptomi poslijeporodne depresije mogu biti razni. Od bilo kakvog somatskog sustava, glavobolje, bola u prsištu, pretjerano spavanje, nesanica….. Ono što je najvažnije je da kod majke koja je u poslijeporodnoj depresiji ne postoji adekvatna briga za svoje dijete i to su dva ključna simptoma depresije. Ako  reagiramo na vrijeme, depresija se uspješno liječi. Depresija nije samo problem majke već i cijele obitelji –pojasnila je Mlađen.

Mlađen je također rekla kako prema statističkim podatcima broj žena sa  poslijeporodnom depresijom na području koje pokriva Dom zdravlja Vukovar za prošlu 2020. godinu iznosi 36 odnosno 10 posto.

Projekt, čiji je nositelj Dom zdravlja Zagreb – Zapad, a partneri su Dom zdravlja Korčula, Dom zdravlja Krapinsko zagorske županije i Dom zdravlja Vukovar, financiran je sredstvima Europskog socijalnog fonda, a vrijedan je gotovo 806 tisuća kuna.

Pročitano 315 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija