Ispiši ovu stranicu

Psi se više ne moraju cijepiti jednom godišnje nego nakon isteka roka valjanosti cjepiva

Psi se više ne moraju cijepiti jednom godišnje nego nakon isteka roka valjanosti cjepiva Foto: Arhiv HRV-a

Ministarstvo poljoprivrede donijelo je novu Naredbu o mjerama zaštite zdravlja životinja od zaraznih i nametničkih bolesti i njihovom financiranju u 2021. godini.

"S obzirom na povoljnu epizootiološku situaciju po pitanju bjesnoće u Hrvatskoj te kontinuirane provedbe oralne vakcinacije lisica od 2011. godine, u skladu s prethodnim najavama, od ove godine se prvi put prilikom cijepljenja upisuje rok valjanosti cijepljenja prema uputi proizvođača cjepiva. To znači da se psi moraju ponovno cijepiti po isteku roka valjanosti cjepiva koji može, ovisno o primijenjenom cjepivu, biti duži od 365 dana", pojasnili su iz Ministarstva poljoprivrede. Naglašeno je i kako termin sljedećeg obveznog cijepljenja upisuju veterinari u putovnicu za kućnog ljubimca i aplikaciju Lysacan.

Ovu je odluku Ministarstva poljoprivrede poduprla i udruga Prijatelji životinja.

"Ovo je velika vijest za sve skrbnike pasa. Konačno imamo logičnu odredbu da je cijepljenje pasa protiv bjesnoće obavezno svake dvije, pa i tri godine, koliko većina cjepiva i osigurava imunost", ističe se u priopćenju udruge.

 

 

 

Pročitano 563 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar