Ispiši ovu stranicu

Uručeni ugovori za 214 učeničkih i studentskih stipendija

Uručeni ugovori za 214 učeničkih i studentskih stipendija Foto: Marija Molnar

I ove godine Grad Vukovar dodijeljuje stipendije studentima i učenicima s prebivalištem u Vukovaru. U Ružičkinoj kući tim je povodom organizirana svečana dodjela Ugovora o stipendiranju za 214 stipendija u akademskoj i školskoj 2020./2021. godini. Riječ je o 80 stipendija za studente svih godina studija deficitarnih zvanja u iznosu od 1000 kuna mjesečno, 93 stipendije za studente svih godina studija ostalih zvanja u iznosu od 500 kuna mjesečno te 41 stipendiji za učenike srednjih škola, prve i viših godina školovanja za deficitarna zanimanja u iznosu od 400 kuna mjesečno. Stipendije se dodjeljuju tijekom 10 mjeseci.

- U odnosu na prošlu, ove akademske godine stipendiramo 50-tak studenata više i to je podatak kojim se možemo pohvaliti. Ukupno Grad Vukovar pokriva 243 studenta odnosno učenika, a u toj je brojci i 41 učenik deficitarnih zanimanja. Ostalo su studenti od kojih 80 dobiva stipendije od tisuću kuna jer studiraju deficitarna zanimanja. Što je deficitarno procjenjujemo temeljem podataka HZZ-a. U suradnji s gradovima i općinama sponzorima, na ovaj način iz godine u godinu pružamo sigurnost studiranja i obrazovanja studentima i učenicima ulažući tako u perspektivu grada. Nadamo se da će ti učenici i studenti pronaći ovdje i svoja radna mjesta te sve potrebne preduvjete za njihove profesionalne karijere i osnivanje obitelji. To nam je cilj. Treba reći i da je od ukupnoga broja prijavljenih za stipendiranje, njih 29 osiguralo svoje stipendije iz drugih izvora, što državnih što iz raznih tvrtki. Naši stipendisti više nisu vezani ugovorom o obvezi rada u Vukovaru nakon što završe školovanje. Cilj nam je osvijestiti da je uvijek dobro vratiti se u zajednicu iz koje su krenuli, a naš je zadatak osigurati preduvjete za kvalitetan život. U konačnici oni su slobodni ljudi i odabir je na njima - istaknuo je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava tijekom svečanosti uručenja ugovora o stipendiranju. Rekao je i da trenutno 10-tak gradova i općina sudjeluju u stipendiranju vukovarskih studenata i srednjoškolaca.

 

Penava stipendije3

Razgovarali smo s nekima od njih i doznali koliko im znače ove stipendije u školovanju kao i o njihovim planovima za budućnost.

Matej Burčak učenik je završne godine Zdravstveno-veterinarske škole Dr.Andrija Štampar u Vinkovcima, smjer medicinski tehničar opće njege.

- Stipendija od 400 kuna mjesečno definitivno pomaže kućnom proračunu. Planiram dalje studirati sestrinstvo i zaposliti se u Vukovaru ili negdje drugdje, ovisno o tome gdje nađem posao. Ako me život natjera da idem van, otići ću, ali želio bih ostati ovdje – rekao je Burčak.

Kristina Kovačić, studentica je pete godine psihologije na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu i njezina je ambicija ostati nakon studija u Vukovaru ili barem u Hrvatskoj. 

- Toplo preporučam svim mladima da ostanu ovdje koliko god je to moguće. Kako je psihologija deficitarno zanimanje u našoj županiji, mjesečno primam tisuću kuna stipendije što mi osobno puno znači posebice sada kada je teško naći studentske poslove – naglasila je Kovačić.

Student prve godine Građevinskoga fakulteta u Osijeku Filip Nikolić također prima stipendiju od tisuću kuna zbog deficitarne struke.

- Puno mi znači ova stipendija tijekom školovanja, a nakon završetka studija planiram se zaposliti ovdje u Vukovaru, u obiteljskoj tvrtki koja se bavi građevinarstvom – istaknuo je Nikolić.

 

Pročitano 573 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar