Ispiši ovu stranicu

Lažni oglasi o tzv. ljekovitim proizvodima

Lažni lijekovi obično se reklamiraju kao potpuno prirodni proizvodi biljnoga podrijetla Lažni lijekovi obično se reklamiraju kao potpuno prirodni proizvodi biljnoga podrijetla HRV

Hrvatska liječnička komora i Hrvatska ljekarnička komora upozorile su a sve češću pojavu lažnih i netočnih oglasa o tzv. ljekovitim proizvodima, pripravcima i metodama te su pozvale građane da ne nasjedaju na takve oglase.

Također su pozvale nadležne institucije da žurno postupe u skladu sa svojim ovlastima. Navode kako se u oglasima i tekstovima o lažnim pripravcima često pojavljuju izmišljene izjave ili intervjui stvarnih ili lažnih liječnika i ljekarnika.

Upozoravaju građane na opasnost da proizvodi, koji se tako oglašavaju, sadržavaju toksične tvari koje mogu ozbiljno narušiti zdravlje, pa i uzrokovati smrt.

Nazivanje takvih proizvoda lijekovima zakonom je zabranjeno, budući da takvi proizvodi nisu i ne mogu biti registrirani kao lijekovi, niti im se mogu pripisivati svojstva koja imaju isključivo lijekovi, navodi se u priopćenju.

 „Zavaravajuće oglašavanje nekih proizvoda, kojim se zaobilaze zakonski propisi, a građani namjerno dovode u zabludu, predstavlja izravnu ugrozu zdravlja naših građana i ugrozu javnog zdravlja u Hrvatskoj“, rekla je Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.

Pozvala je pacijente da kupuju samo proizvode koji su registrirani za promet u Republici Hrvatskoj te su prošli sve potrebne registracijske procese i provjere kvalitete.

Pročitano 532 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun