Ispiši ovu stranicu

Napreduju radovi na izgradnji nove Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci

Napreduju radovi na izgradnji nove Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci Foto: Grad Vinkovci

U tijeku je izgradnja nove zgrade Gradske knjižnice i čitaonioce Vinkovci, vrijedne 48,5 milijuna kuna s PDV-om. Započela je u veljači prošle godine, a do kraja 2020. izvršeno je radova u vrijednosti 10 i pol milijuna kuna. Od toga iznosa Ministarstvo kulture i medija dalo je 9 milijuna kuna. Radove obavljaju vinkovačke tvrtke Watmont i Suhomont, Riječ je o projektu kojega provodi Grad Vinkovci, doznajemo od pročelnice za kulturu i turizam u vinkovačkoj gradskoj upravi Marije Liščić Drmić.

- Unatoč krizi izazvanoj pandemijom korona virusa, radovi su tekli neometano, trenutno se provode na drugome katu objekta i kroz 15-tak dana očekujemo izlijevanje ploče. Radovi bi trebali biti okončani do veljače 2023., a do kraja te godine zgrada i potpuno opremljena nakon čega bi se knjižnica preselila iz sadašnjih prostora u nove. Kao što je poznato, naša knjižnica trenutno koristi prostor kojega je 1991. godine dobila od Grada Vinkovaca jer je u Domovinskome ratu zgrada knjižnice potpuno uništena – istaknula je Liščić Drmić. 

Nova će se Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci prostirati na 4 i pol tisuće četvornih metara i dva kata, a osim prostora za pohranu i izdavanje knjižnične građe, predviđene su i prostorije za edukaciju, druženja i zabavu.

- U prizemlju će se nalaziti kafić i poslovni prostor, na prvome katu kutak za roditelje, prostorije za djecu, mlade, slijepe i slabovidne osobe, a na drugome prostor za administraciju i studijski rad kao i za održavanje radionica i različitih programa. Važno je istaknuti i da će zgrada biti prilagođena osobama s invaliditetom. Na svakoj će se etaži postaviti tzv.taktilna crta odnosno crta vođenja namijenjena usmjeravanju kretanja slijepih i slabovidnih osoba – naglasila je Liščić Drmić.

Inače vinkovačka je knjižnica jedina u Hrvatskoj ostala neobnovljena nakon Domovinskoga rata pa će ovim velebnim projektom Vinkovci konačno dobiti novi i moderan prostor za sve ljubitelje knjige i srodnih sadržaja.

 

 

 

 

Pročitano 618 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar