Ispiši ovu stranicu

Zasjedao Krizni stožer Grada Vukovara: Važno je zajedničko koordinirano djelovanje

Krizni stožer Grada Vukovara donio zaključke o zajedničkom djelovanju Krizni stožer Grada Vukovara donio zaključke o zajedničkom djelovanju Foto: R. Rac

U vukovarskoj gradskoj vijećnici zasjedao je Krizni stožer Grada Vukovara na kojemu su donesena tri zaključka o zajedničkom koordiniranom djelovanju građana, udruga, tvrtki, poduzetnika i svih zainteresiranih za pružanje pomoći nastradalim mještanima potresom pogođenih područja, prije svega Petrinje, Siska, Gline i okolnih mjesta.

Izražavajući sućut obiteljima nastradalih gradonačelnik Vukovara Ivan Penava izvijestio je o donesenim zaključcima. 

- Prvi zaključak je da sva pomoć iz grada Vukovar treba biti koncentrirana i ići s jednoga mjesta, a to je Gradsko društvo Crvenoga križa grada Vukovara. Drugi zaključak se odnosi na to da se svi volonteri i vlasnici radnih strojeva koji se stavljaju na raspolaganje trebaju javiti na broj za hitne situacije 112, gdje će dati svoje kontakt podatke, a potom će ih u slučaju potrebe Civilna zaštita kontaktirati i usmjeriti na koji način koordinirano djelovati. To je važno kako građani, volonteri  i ostali zainteresirani pojedinci ne bi djelovali individualno kako ne bi nastala pomutnja. Treći, ujedno posljednji zaključak je vezan uz prijevoz sredstava, odnosno opreme, gdje građani trebaju kontaktirati mjerodavne službe Grada Vukovara, odnosno pročelnika  Upravnoga odjela za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša Dražena Čuliga. kako bi se na što učinkovitiji način organizirali svi resursi koji će nam biti na raspolaganju - izvijestio je Penava.

Penava je rekao i kako su im se tijekom noći javili brojni građani, brojni vlasnici tvrtki te predstavnici udruga koji nude pomoć i stavljaju na raspolaganje svoje kombije, kamione, bagere i traže mogućnost kako pomoći.

KOORDINIRANO DJELOVANJE SLUŽBENIM KANALIMA

Načelnik Stožera civilne zaštite grada Vukovara i zamjenik vukovarskog gradonačelnika Marijan Pavliček zahvalio se svim građanima, tvrtkama i udrugama koji su od jučer navečer u kontinuitetu zvali kako bi ponudili svoju pomoć mještanima nastradalih područja u katastrofalnom potresu.
- Baš zato važno je zajedničko koordinirano djelovanje, kako ne bi došlo do stihije i dodatnih problema na terenu. Sve donacije u vidu prehrambenih i higijenskih artikala trebaju ići preko vukovarskog Crvenog križa, a pomoć u vidu volontera i mehanizacije preko službenog maila Centra 112 Vukovar ili jedinstvenoga broja za hitne slučajeve 112 - poručio je Pavliček.

Zahvalio se svim Vukovarkama i Vukovarcima koji su i u ovoj iznimno teškoj situaciji pokazali svoje veliko srce, baš kao što je to i ostatak Hrvatske učinio 1991. godine kada je Vukovar bio razoren, a njegovi stanovnici prognani.
Krizni stozer 2

VOLONTERI SE TREBAJU PRIJAVITI NA BROJ 112

Kada je riječ o pružanju pomoći u vidu volontiranja, voditelj Službe civilne zaštite Vukovara Stjepan Draganić jer rekao kako se sve zainteresirane pravne i fizičke osobe trebaju javiti na besplatni jedinstveni broj za hitne slučajeve 112 gdje će ostaviti svoje kontakt podatke, a u slučaju potrebe bit će povratno kontaktirani s točnim informacijama kako mogu djelovati, odnosno pružiti pomoć.

- Važno je da građani ne odlaze samoinicijativno na potresom pogođena područja, kako se situacija na terenu ne bi dodatno otežavala u vidu stvaranja pomutnje i prometnih gužvi i velikoga broja vozila na cestama, koje moraju ostati prohodne za hitne službe - rekao je Draganić.

Naglasio je i kako sve fizičke i pravne osobe koje nude pomoć u vidu radnih strojeva, šatora ili kamp kućica, građevinskog materijala ili nekakvih drugačijih značajnijih oblika pomoći trebaju se javiti putem jedinstvenoga e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  putem kojega trebaju pojasniti kakvu vrstu pomoći nude te navesti svoje kontakt podatke.
Draganic 1
Stjepan Draganić, voditelj Službe civilne zaštite Vukovar

 DONACIJE GRAĐANA VEĆ PRISTIŽU U CRVENI KRIŽ

Ravnatelj Gradskoga društva Crvenoga križa grada Vukovara Vlatko Glavaš izvijestio je kako su prve donacije u vidu prehrambenih i higijenskih artikala od ranoga jutra već počele pristizati u prostorije društva Crvenoga križa.

- Volontera za sada imamo dovoljno, podijeljeni su u tri tima. Građani svoje donacije mogu danas i sutra predati u terminu od 7 do 15 sati, a od ponedjeljka svakoga radnoga dana od 7 do 18 sati u prostorijama Gradskog društva Crvenoga križa Vukovar na adresi 204. vukovarske brigade 45 - rekao je Glavaš.

Komentirajući koje su namirnice najpotrebnije pojasnio je kako su detaljni popisi objavljeni na njihovoj službenoj internetskoj stranici te na njihovim društvenim mrežama, a uglavnom je riječ o konzerviranoj hrani, vodi te higijenskim potrepštinama i dječjim pelenama.

Pročitano 969 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac