NAJNOVIJE
Održan Europski odbor regija pod nazivom Političko predstavljanje RegHub 2.0

Putem mrežnih aplikacija održan je Europski odbor regija pod nazivom Političko predstavljanje RegHUb 2.0. Vukovarsko-srijemska županija od početka ove godine članica je RegHub 2.0. mreže regionalnih središta za preispitivanje provedbe politika Europske unije. 

Riječ je o platformi Europskog odbora regija putem koje lokalne i regionalne vlasti imaju izravniju ulogu u provedbi politika EU-a.Mreža regionalnih središta RegHub sastoji se od 46 europskih regija i gradova koji ocjenjuju provedbenu politiku EU. 

Hrvatska ima 5 članova RegHub-a među kojima je i Vukovarsko-srijemska županija. Sudionicima događaja uvodno su se obratili predsjednik Europskog odbora regija Apostolos Tzitzikostas te potpredsjednik Europske komisije za Međuinstitucionalne odnose i predviđanja Maroš Šefčovič.

(Srijeda, 03 Ožujak 2021 14:57)
Vukovarsko-srijemska županija priprema donaciju uzgojno vrijednih grla svinjogojcima na potresom pogođenom području

Nakon učestale komunikacije sa Stožerom civilne zaštite koji je zadužen za otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Zagrebačke županije, te dodijeljenih donacija stočne hrane, Vukovarsko-srijemska županija odazvala se zamolbi gradonačelnika Gline Stjepana Kostanjevića i započeti su dogovori o pomoći obnove svinjogojstva donacijom umatičenih grla.

Donacija će biti namijenjena obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima na širem području Gline. O tome su na sastanku Stožera za otklanjanje posljedica potresa, izvijestili državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije Andrija Matić.

O donaciji obiteljskim gospodarstvima koja se bave svinjogojstvom razgovaralo se i na radnom sastanku u Gradu Glini. Na sastanku su se gradonačelnik Kostanjević, pročelnik Matić i članovi Stožera suglasili o koracima koje valja poduzeti da se unaprijedi svinjogojska proizvodnja na širem glinskom području, a to je po stavovima stručnjaka najbolje učiniti s genetski vrijednim životinjama, kako zbog boljih proizvodnih rezultata, tako i zbog lakšega trženja i boljih cijena.

Upravo se definira uzgojni program za reprodukciju svinja na jednoj ili dvjema matičnim farmama kojima će se donirati 20 suprasnih nazimica u dva navrata po 10, i tako osigurati učestalost prasenja kako bi se u razdoblju od jedne i pol do dvije godine reprodukcijom dobilo 500-tinjak grla svinjskog podmlatka namijenjenog daljem rasplodu te oko 1.000 grla za tov. Povrh toga, donacija predviđa dodatnih 50-tak suprasnih nazimica za uzgoj tovnog reprodukcijskog materijala na gospodarstvima koja su posebno usredotočena na svinjogojstvo.

(Srijeda, 03 Ožujak 2021 14:34)
Ponovno raste broj zaraženih koronom

Imamo 747 novih slučajeva zaraze korona virusom u Hrvatskoj, a preminulo je sedam osoba, priopćeno je iz Nacionalnoga stožera civilne zaštite.  

(Srijeda, 03 Ožujak 2021 12:02)
Teže ozlijeđen biciklist u prometnoj nesreći koju je sam prouzročio

Vukovarsko-srijemska policija je izvijestila o dvije prometne nesreće u kojima su ukupno dvije osobe ozlijeđene.

(Srijeda, 03 Ožujak 2021 10:39)
U susjednoj županiji 33 nova slučaja korone

Od 379 uzoraka obrađenih u posljednja 24 sata u Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, 33 su pozitivna na koronavirus, priopćeno je iz tamošnjeg Stožera civilne zaštite.  Na području Osijeka novozaraženo je 11 osoba, po četiri u Našicama i Valopovu, po dvije u Belišću, Belom Manastiru i Đakovu te po jedna osoba u Čepinu, Dardi, Erdutu, Kneževim Vinogradima, Magadenovcu, Petrijevacima, Strizivojni i Vladislavcima.

(Srijeda, 03 Ožujak 2021 10:36)
Preminula je jedna osoba, imamo 24 nova slučaja korone, u Vukovaru sedam

Prema podatcima pristiglima jutros do 8 sati, na području naše županije evidentirana su 24 nova slučaja zaraze korona virusom, priopćeno je iz Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije.  U Vukovaru je sedam slučajeva, u Vinkovcima četiri, po tri u Jarmini i Ceriću, dva u Nijemcima te po jedan u Županji, Borovu, Iloku, Opatovcu i Starim Jankovcima.  Na PCR testiranju bile su pozitivne 23 osobe, a jedna na antigenskom testu.  Preminula je jedna osoba.

(Srijeda, 03 Ožujak 2021 10:25)
Vratio brojčanik na vodomjeru kako bi umanjio račun za vodu

U protekla 24 sata na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske evidentirana je jedna teška krađa provaljivanjem i dvije krađe.

(Srijeda, 03 Ožujak 2021 10:24)

Zasjedao Krizni stožer Grada Vukovara: Važno je zajedničko koordinirano djelovanje

Krizni stožer Grada Vukovara donio zaključke o zajedničkom djelovanju Krizni stožer Grada Vukovara donio zaključke o zajedničkom djelovanju Foto: R. Rac

U vukovarskoj gradskoj vijećnici zasjedao je Krizni stožer Grada Vukovara na kojemu su donesena tri zaključka o zajedničkom koordiniranom djelovanju građana, udruga, tvrtki, poduzetnika i svih zainteresiranih za pružanje pomoći nastradalim mještanima potresom pogođenih područja, prije svega Petrinje, Siska, Gline i okolnih mjesta.

Izražavajući sućut obiteljima nastradalih gradonačelnik Vukovara Ivan Penava izvijestio je o donesenim zaključcima. 

- Prvi zaključak je da sva pomoć iz grada Vukovar treba biti koncentrirana i ići s jednoga mjesta, a to je Gradsko društvo Crvenoga križa grada Vukovara. Drugi zaključak se odnosi na to da se svi volonteri i vlasnici radnih strojeva koji se stavljaju na raspolaganje trebaju javiti na broj za hitne situacije 112, gdje će dati svoje kontakt podatke, a potom će ih u slučaju potrebe Civilna zaštita kontaktirati i usmjeriti na koji način koordinirano djelovati. To je važno kako građani, volonteri  i ostali zainteresirani pojedinci ne bi djelovali individualno kako ne bi nastala pomutnja. Treći, ujedno posljednji zaključak je vezan uz prijevoz sredstava, odnosno opreme, gdje građani trebaju kontaktirati mjerodavne službe Grada Vukovara, odnosno pročelnika  Upravnoga odjela za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša Dražena Čuliga. kako bi se na što učinkovitiji način organizirali svi resursi koji će nam biti na raspolaganju - izvijestio je Penava.

Penava je rekao i kako su im se tijekom noći javili brojni građani, brojni vlasnici tvrtki te predstavnici udruga koji nude pomoć i stavljaju na raspolaganje svoje kombije, kamione, bagere i traže mogućnost kako pomoći.

KOORDINIRANO DJELOVANJE SLUŽBENIM KANALIMA

Načelnik Stožera civilne zaštite grada Vukovara i zamjenik vukovarskog gradonačelnika Marijan Pavliček zahvalio se svim građanima, tvrtkama i udrugama koji su od jučer navečer u kontinuitetu zvali kako bi ponudili svoju pomoć mještanima nastradalih područja u katastrofalnom potresu.
- Baš zato važno je zajedničko koordinirano djelovanje, kako ne bi došlo do stihije i dodatnih problema na terenu. Sve donacije u vidu prehrambenih i higijenskih artikala trebaju ići preko vukovarskog Crvenog križa, a pomoć u vidu volontera i mehanizacije preko službenog maila Centra 112 Vukovar ili jedinstvenoga broja za hitne slučajeve 112 - poručio je Pavliček.

Zahvalio se svim Vukovarkama i Vukovarcima koji su i u ovoj iznimno teškoj situaciji pokazali svoje veliko srce, baš kao što je to i ostatak Hrvatske učinio 1991. godine kada je Vukovar bio razoren, a njegovi stanovnici prognani.
Krizni stozer 2

VOLONTERI SE TREBAJU PRIJAVITI NA BROJ 112

Kada je riječ o pružanju pomoći u vidu volontiranja, voditelj Službe civilne zaštite Vukovara Stjepan Draganić jer rekao kako se sve zainteresirane pravne i fizičke osobe trebaju javiti na besplatni jedinstveni broj za hitne slučajeve 112 gdje će ostaviti svoje kontakt podatke, a u slučaju potrebe bit će povratno kontaktirani s točnim informacijama kako mogu djelovati, odnosno pružiti pomoć.

- Važno je da građani ne odlaze samoinicijativno na potresom pogođena područja, kako se situacija na terenu ne bi dodatno otežavala u vidu stvaranja pomutnje i prometnih gužvi i velikoga broja vozila na cestama, koje moraju ostati prohodne za hitne službe - rekao je Draganić.

Naglasio je i kako sve fizičke i pravne osobe koje nude pomoć u vidu radnih strojeva, šatora ili kamp kućica, građevinskog materijala ili nekakvih drugačijih značajnijih oblika pomoći trebaju se javiti putem jedinstvenoga e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  putem kojega trebaju pojasniti kakvu vrstu pomoći nude te navesti svoje kontakt podatke.
Draganic 1
Stjepan Draganić, voditelj Službe civilne zaštite Vukovar

 DONACIJE GRAĐANA VEĆ PRISTIŽU U CRVENI KRIŽ

Ravnatelj Gradskoga društva Crvenoga križa grada Vukovara Vlatko Glavaš izvijestio je kako su prve donacije u vidu prehrambenih i higijenskih artikala od ranoga jutra već počele pristizati u prostorije društva Crvenoga križa.

- Volontera za sada imamo dovoljno, podijeljeni su u tri tima. Građani svoje donacije mogu danas i sutra predati u terminu od 7 do 15 sati, a od ponedjeljka svakoga radnoga dana od 7 do 18 sati u prostorijama Gradskog društva Crvenoga križa Vukovar na adresi 204. vukovarske brigade 45 - rekao je Glavaš.

Komentirajući koje su namirnice najpotrebnije pojasnio je kako su detaljni popisi objavljeni na njihovoj službenoj internetskoj stranici te na njihovim društvenim mrežama, a uglavnom je riječ o konzerviranoj hrani, vodi te higijenskim potrepštinama i dječjim pelenama.

Pročitano 371 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija