Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58
Ispiši ovu stranicu

Županijski proračun za iduću godinu iznosi 1,4 milijardu kuna

Županijski proračun za iduću godinu iznosi 1,4 milijardu kuna Foto: Radio Vinkovci

U Gradskom kazalištu Joza Ivakić u Vinkovcima, danas je održana 31. sjednica Županijske skupštine na kojoj se između ostalog raspravljalo o prijedlogu proračunu za 2021 godinu o čemu je izvijestila Sandra Adžaga, pročelnica županijske Službe za poslove proračuna i javnih financija.

Proračun Vukovarsko-srijemske županije za iduću godinu će se sastojati od milijardu i 403 milijuna kuna prihoda, rashoda u iznosu od milijardu i 421 milijun kuna te od viška prihoda u iznosu od 18 milijuna kuna. Višak od 5 milijuna kuna prihoda se odnosi na županiju te 13 milijuna kuna na proračunske korisnike.  

- Od ukupno planiranih prihoda u proračunu na vlastite namjenske prihode proračunskih korisnika otpada čak 944 milijuna kuna odnosno 72 posto, a preostalih 28 posto otpada na decentralizirana sredstva u iznosu nešto manjem od 78 milijuna kuna, dok na čisti županijski proračun otpada 285 milijuna kuna odnosno 22 posto – pojasnila je Adžaga.

Također je rekla kako su za iduću godinu iz državnog proračuna osigurali  pomoć u iznosu od 17,55 milijuna kuna za sufinanciranje preuzetih djelatnika iz Ureda državne uprave. Za popis stanovništva iduće godine osigurali su sredstva u iznosu od 3 milijuna kuna, za lokalne izbore 2,7 milijuna kuna, za obnovu Osnovne škole Babina Greda 3,5 milijuna kuna, za obnovu Osnovne škole Nikola Andrić u Vukovaru pola milijuna kuna, za borbu protiv COVIDA-19 je 1,5 milijuna kuna, za razvoj poljoprivrede 5,8 milijuna kuna, za prijevoz učenika srednjih škola 19,2 milijuna kuna. Kada je riječ o izdatcima za učenike i studente te mlade obitelji, osigurana su sredstva za demografske mjere i to za prijevoz studenata 450 tisuća kuna, za pomoć mladim obiteljima za stambeno zbrinjavanje 1,75 milijuna kuna te za školsku prehranu 1,92 milijuna kuna.

Adžaga je rekla i kako na kraju proračuna za narednu godinu imaju strateške projekte koji su planirani u iznosu nešto manjem od 225 milijuna kuna, a riječ je o Geotermalnim izvorima, Drvno-tehnološkom i Agro-tehnološkom centru, Poduzetničkoj zoni Vuka, Proizvodnji jaja iz slobodnog uzgoja te Transportno-logističkom centru.

Župan Božo Galić je pak rekao kako je planirano da će proračun biti dosta slabiji, ali se ipak pokazalo kako je gospodarstvo malo življe nego što se mislilo, uz mjere koje se provode.

- Prihod u rebalansu proračuna će biti svega nekoliko posto manji, nego u protekloj godini, jer ipak gospodarstvo trpi, ali očekujemo kako će se u sljedećoj godini nastaviti još kvalitetnije i kako će ova epidemija završiti- rekao je Galić.

Najavio je aktivan nastavak programa te izrazio uvjerenje realizacijom strateških projekata u poljoprivredi, drvnom sektoru i obnovljivim izvorima energije na našem području. Isti bi trebali, kako je rekao, donijeti novi boljitak, više radnih mjesta i oko 400 milijuna kuna veći proračun nego što je to u ovoj godini.

Pročitano 502 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI