Ispiši ovu stranicu

HNS traži obustavu poreza na potrošnju u Vukovaru

HNS traži obustavu poreza na potrošnju u Vukovaru Foto: HRV arhiva

HNS pozdravlja dosada donesene ekonomske mjere vezane uz korona krizu te ističe kako zdravlje građana kao i normalno funkcioniranje zdravstvenog sustava mora biti na prvom mjestu, ali i kako je potrebno pronaći rješenje za kritične ekonomske probleme u gradu Vukovaru, uzrokovane epidemijom.

- Apsolutno smo svjesni kritične situacije, pogotovo u ugostiteljstvu. Ovo nije vrijeme za besplodne političke prepirke i međusobne optužbe, potrebno je hladne glave analizirati situaciju i pronaći odgovor na ovu krizu. Grad Vukovar izdvojio je sredstva za pomoć ugostiteljima koja su obuhvaćala 8.,9. i 10. mjesec, ali ona su 10.12. istekla. Svjesni smo kako su kafići, restorani i sva druga mjesta okupljanja zatvorena, gubitci i dugovanja se akumuliraju, te su ugrožena brojna radna mjesta i egzistencije i poduzetnika i radnika. Od Gradske uprave tražimo hitno produženje mjera na novo tromjesečno razdoblje, odnosno za 11., 12. i 1. mjesec -  rekao je predsjednik županijskog HNS-a Nenad Bučko.

Osim produljenja dosadašnjih mjera HNS traži i ukidanje naplate poreza na potrošnju u prvoj polovici 2021. godine.
-Moramo biti svjesni kako će ovaj period zatvaranja ostaviti akumulirane gubitke koje će biti potrebno nadoknaditi jednom kada se situacija smiri. Zato tražimo ukidanje naplate poreza na potrošnju u prvih šest mjeseci 2021. Grad Vukovar ima mogućnost da ukine taj trošak te omogući ugostiteljima da lakše prebrode ovaj teški period, nadoknade gubitke, oporave se i zadrže radnike - poručio je Bučko.

Predsjednik vukovarskog HNS-a Igor Tot dodao je kako je u brojnim hrvatskim gradovima ova mjera već provedena.
-Kao posebni vid poreznog opterećenja, za koju su nadležne jedinice lokalne samouprave, u određenim sredinama ona je već trajno ukinuta kao jedna od poreznih kočnica koja ima negativan utjecaj na tržišno poslovanje i razvoj. Nadamo se kako će zbog nastale situacije trenutna gradska vlast razmotriti ovaj zahtjev i pružiti ruku podrške ugroženim poduzećima te im tako olakšati poslovanje u ovoj krizi, kao i sačuvati radna mjesta – rekao je Tot.

Pročitano 559 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić