Ispiši ovu stranicu

Sabor o izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti

Saborski zastupnici raspravljali su o Prijedlogu izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kojima će se propisati kazne za nepridržavanje mjera zaštite od zaraze koronavirusom koji vladajući podupiru, a oporbeni zamjeraju da se s epidemiološkim mjerama zakasnilo, javlja Hina.

Ministar zdravstva Vili Beroš odgovorio je kako su mjere balansirane, da se donose kako bi se zaštitilo zdravlje i životi građana te da će trajati koliko je nužno kako bi se primjereno odgovorilo na pandemiju koronavirusa. Istaknuo je kako mjere obuhvaćaju nošenje medicinske zaštitne maske kao bi se onemogućilo kapljično prenošenje koronavirusa.

Mjere obuhvaćaju zabranu održavanja javnih događaja i okupljanja te privatnih okupljanja. Kršenje tih mjera sankcionirat će se u skladu s prekršajnim zakonom, a njihovu provedbu nadzirat će policija i inspektorat, rekao je Beroš i ponovio da propisane mjere odgovaraju danom trenutku i trajat će samo onoliko koliko je nužno i koliko odgovara naravi potrebe za ograničenjima.

Dodao je kako je stajalište Vlade da se Sabor na početku iduće sjednice izvijesti o provedbi mjera i aktivnosti u borbi protiv virusne bolesti. Nove mjere su nužne u borbi protiv koronavirusa, a predložene izmjene i dopune su prilagodba novome momentu epidemije za dobrobit svih nas, istaknuo je Beroš i dodao kako one ne znače ograničenje slobode, ni dvostruka mjerila, ni političke odluke.

Donesene su kako bismo što bolje upravljali epidemijom, spriječili širenje virusne bolesti i omogućili što brži oporavak nacije i zdravstvenog sustava. Važno je osvijestiti i osobnu odgovornost i brigu za naše bližnje, susjede i sugrađane. Zajedništvo i solidarnost je nužna poveznica građana i mjerodavnih institucija jer jedino tako možemo svi zajedno ostvariti željene rezultate, poručio je Beroš. 

Odgovarajući na upit potpredsjednika Sabora Željka Reinera (HDZ), ministar Beroš je opovrgnuo navode da će policija zakonskim izmjenama dobiti nove i veće ovlasti, ulaziti u stanove građana i prebrojavati broj osoba zatečenih u njima.

Pročitano 708 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić