Ispiši ovu stranicu

Završena provedba projekta Razvoj novih proizvoda od koštica grožđa

Završena provedba projekta Razvoj novih proizvoda od koštica grožđa Foto: Arhiv HRV-a

U Iloku je održana završna konferencija EU projekta  Razvoj novih proizvoda od koštica grožđa kojeg zajednički provode Poljoprivredna zadruga (PZ) Trs iz Iloka i Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek. Tijekom konferencije prezentirane su provedene aktivnosti i ostvareni ciljevi.

"Zahvaljujući ovom projektu, vrijedna sirovina koja se do sada bacala korištena je za proizvodnju novih proizvoda. Naime, PZ Trs godišnje baci oko 20 tona sjemenki grožđa, a umjesto da se sjemenke grožđa bacaju, suradnjom PZ Trs i Prehrambeno-tehnološkog fakulteta, istražena je mogućnost da od njih nastanu novi proizvodi", priopćeno je iz ove zadruge.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.499.606,55 kn, a sufinancirala ga je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj iznosom od 1.103.004,16 kn, dok razliku u iznosu od 460.901,62 kn osiguravaju PZ Trs i Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek. Projekt je implementiran od 1.prosinca 2017. do danas 30. studenoga 2020. godine.

U sklopu projekta, Vinarija Trs opremila je vlastiti laboratorij u kojem su istraživane mogućnosti potpunog iskorištenja sjemenki grožđa kroz razvoj novih proizvoda -  ekstrakta sjemenki grožđa te ulja i brašna od sjemenki grožđa. Istraživani su proizvodni procesi od razdvajanja sirovine do finalizacije novih proizvoda. Pripremljeni su HACCP planovi i tehničke specifikacije opreme za proizvodnju novih proizvoda dok su djelatnici vinarije stekli znanje za proizvodnju i komercijalizaciju novih proizvoda.

Partner na projektu je Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, čije je znanje i dugogodišnje iskustvo u prehrambenom sektoru korišteno u razvoju novih proizvoda. Objavljeni su novi znanstveni radovi u znanstvenim časopisima, sudjelovalo se na međunarodnim skupovima, a prijavljena su i dva patenta.

Pročitano 558 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar