Ispiši ovu stranicu

Pavliček u Saboru: “ Polaganje ‘venca’ sa srpskom trobojnicom u Dunav u Vukovaru jednako je polaganju vijenca njemačkim vojnicima u Auschwitzu“

Saborski zastupnik i zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček rekao je kako mu je dužnost reagirati na događanja u Vukovaru proteklih dana. Naglasio je kako se ovih dana govori o pomirbi Hrvata i Srba i da taj proces nitko neće moći zaustaviti te  žrtvama, ali da nitko ne govori  o tome tko su uzroci tih žrtava.

- Premijer govori o pomirbi nama koji smo se prije 22 godine vratili u razrušeni i spaljeni grad,koji već 22 godine živimo s onima koji su pucali po našim braniteljima i civilima, koji živimo u gradu u kojima su odvojeni vrtići, osnovne i srednje škole jer to državni zakon omogućuje, koji živimo u gradu gdje postoje pojedinci koji znaju gdje su sahranjeni naši najmiliji, ali to ne žele reći, gdje pojedinci slave svatove sa srbijanskim zastavama i dižu tri prst u zrak, a nama psuju majku ustašku… Nama priča o pomirbi i europskim vrijednostima, neka dođe živjeti u Vukovar 365 dana pa će znati što je pomirba i suživot – rekao je Pavliček te dodao kako je kaolicijski partner vladajućih uspio postići da svi govore samo o žrtvama, a nitko ne govori o tome tko je uzrok svih tih žrtava te da su žrtve i agresori izjednačeni.

-Zadnjih nekoliko dana govori se samo o tome hoće li Pupovac, Milošević i Matić doći u Vukovar i Škabrnju i kakvu će izjavu dati, a nitko više ne spominje žrtve te Škabrnje. Pravi hrvatski dužnosnici u Škabrnji i Vukovaru trebali su biti još prije dvadeset godina – rekao je Pavliček te upitao za koga je taj trojac 17. 11. bacio vijenac sa srpskom trobojnicom u Vukovaru u Dunav.
-Reći ću vam za koga. Za one koji su u travnju, svibnju i lipnju 1991. u svojim podrumima prikupljali oružje i prehrambene proizvode i planirali velikosrpsku agresiju na RH. Ovo je presedan. Još se u povijesti čovječanstva nije dogodilo da se, u mjestu najvećeg stradanja jednog naroda, u gradu Vukovaru koji je natopljen krvlju 2.717 nevinih žrtava, odaje počast onima koji su planirali velikosrpsku pobunu na tu istu državu. Zamislite da Nijemci odu u Auschwitz i poklone se svojim ubijenim vojnicima i za njih upale svijeće i polože vijenac – zaključuje Pavliček.
Rekao je kako je dolazak Verana Matića, izaslanika predsjednika Republike Srbije u Vukovar i klanjanje žrtvama Ovčare humana gesta pojedinca, ali da ne vjeruje kako je to službena politika Srbije.
-Neka gospodin Vučić pošalje  arhive vukovarske bolnice, arhive JNA koji pokazuju gdje su sahranjeni naši najmiliji, neka isplati ratnu štetu… to je znak pomirbe i pogled u budućnost, a sve ostalo velika je predstava pojedinaca koja nama Vukovarcima unosi nemir - poručio je Pavliček.

Pročitano 965 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić