Ispiši ovu stranicu

Odavanjem počasti ubijenima na Ovčari, završen ovogodišnji program Dana sjećanja na žrtvu Vukovara

Odavanjem počasti ubijenima na Ovčari, završen  ovogodišnji program Dana sjećanja na žrtvu Vukovara Foto: Marija Molnar

Programom Ovčara – vječna rana, na mjestu ove masovne grobnice i spomen-obilježja odana je počast ubijenima na tom mjestu u noći s 20. na 21.studenoga 1991. godine. Pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojbi počinili su tada najveći ratni zločin tijekom Domovinskoga rata ubivši 264 civila, hrvatska branitelja, ranjenika i medicinska djelatnika, većinom Hrvate, ali i Bošnjake, Mađare, Albance, Srbe.., dovedene iz vukovarske bolnice nakon pada grada. Najmlađa je žrtva imala samo 16 godina, najstarija 77, među ubijenima su i tri žene te jedno nerođeno dijete.

- Stojimo na mjestu gdje se dogodio najveći zločin u Domovinskome ratu, ovdje je ubijeno preko 200 osoba, Identificirano je 200 posmrtnih ostataka, za ostalima se i dalje traga. Među žrtvama je bilo djece, maloljetnika, ranjenika, medicinskog osoblja, trudnica i to je zločin za koji, na žalost, u Republici Hrvatskoj nemamo pravomoćnu osuđujuću presudu. Žalosno je da obitelji nakon 29 godina nisu dočekale pravdu - istaknula je u ime organizatora programa obilježavanja Sandra Rapčak, predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata.

Iako su ovih dana iz Vukovara poslane brojne poruke mira, Rapčak naglašava da budućnosti ovdje nema dok se ne riješi prošlost.

Djeca poginulih

- Zna se tko je kriv, tko je napao Republiku Hrvatsku i dok ne riješimo prošlost nemamo na temelju čega graditi našu budućnost. Kuća se gradi od temelja, ako su temelji loši kuća će se urušiti pa tako i ovi odnosi. Prvenstveno moramo pronaći istinu o svim našim nestalima kojih Hrvatska još traži 1869, potom riješiti pitanje ratne odštete i u konačnici, za povijest razriješiti da Srbija prizna kako je bila agresor i činila zločine. Tek onda možemo pričati o nekom budućem odnosu – naglasila je Rapčak.

Ovčara je mjesto o kojemu se mora stalno govoriti kako bi buduće generacije znale na kojim je temeljima izgrađena naša zemlja, istaknula je zamjenica gradonačelnika Vukovara Ivana Mujkić.

- Ovo je mjesto na kojemu se dogodio zločin, svakom normalnom čovjeku teško shvatljiv. Posebno je teško danas gledati djecu ovdje poginulih, njihove roditelje, supruge, one koji još uvijek traže svoje najmilije. S druge strane, drago mi je vidjeti ovdje veliki broj mladih. Kada stojite na ovome mjestu možete osjetiti svu bol, patnju i strah koje su žrtve Ovčare osjetile i proživjele i zato je važno pronositi priču o Ovčari, učiti mlade generacije o tome da je naša zemlja na krvi stvarana, tako će ju više cijeniti i voljeti – istaknula je Mujkić.

Vijence su podno spomen-obilježja položila i svijeće zapalila izaslanstva Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskoga rata, Hrvatskoga sabora, zajedničko izaslanstvo ministarstava obrane, hrvatskih branitelja i policije, Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar, Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara i 121.novogradiške brigade. Potom je održan komemorativni program u kojemu su pročitana imena svih identificiranih žrtava Ovčare.

Ovcara Bosanac

Iz masovne je grobnice na Ovčari ekshumirano 200 posmrtnih ostataka, dok se za 64 osobe još uvijek traga.

 

Međunarodni sud u Haagu za ratni je zločin na Ovčari pravomoćno osudio zapovjednike JNA Milu Mrkšića i Veselina Šljivančanina, a na Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu pravomoćno su osuđeni zapovjednik Teritorijalne obrane Vukovara Miroljub Vujović i njegov zamjenik Stanko Vujanović te pripadnici TO Predrag Milojević, Đorđe Šošić, Miroslav Đanković, Ivan Atanasijević, Saša Radak, Milan Lančužanin, Predrag Dragović, Milan Vojinović, Jovica Perić, Goran Mugoša i Nada Kalaba.

Pred hrvatskim pravosuđem krivci za ratni zločin na Ovčari još uvijek nisu odgovarali. 

 

Pročitano 638 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar