NAJNOVIJE
Božinović o kaznama za kršenje mjera

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović  komentirao je najavljene kazne za kršenje mjera nakon održanog online sastanka članova Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova u Republici Hrvatskoj i Hrvatske zajednice općina, rekavši kako policija neće upadati u stanove i brojati ljude, ali će sankcionirati kršenja epidemioloških mjera.

(Utorak, 01 Prosinac 2020 17:03)
Otvara se novih 55 radnih mjesta u Vukovaru

Otvaranjem novog pozivnog centra u Vukovaru CROATIA osiguranje, tržišni i digitalni lider koji  posluje u sastavu Adris grupe, nastavlja sa širenjem poslovanja. S radom u Vukovaru već je krenulo 25 novozaposlenih djelatnika, a pokreće se i natječaj za otvaranje dodatnih 30 radnih mjesta, priopćeno je iz Korporativnih komunikacija.

(Utorak, 01 Prosinac 2020 16:41)
U Gradskoj knjižnici Vukovar, predavanje na temu HIV i AIDS

Kako bi ljudima pomogli u prevenciji različitih bolesti, u suradnji s Hrvatskom komorom zdravstvenih radnika, u  Gradskoj knjižnici Vukovar. mr. sc. Darko Mijatović će u 19 sati održati predavanje na temu „HIV i AIDS“.

(Utorak, 01 Prosinac 2020 16:27)
Dubrovačko-neretvanska županija donirala 16 tona mandarina Vukovarsko-srijemskoj

U okviru akcije„Božićni poklon od Dubrovačko-neretvanske županije“ Vukovarsko-srijemska županija dobila je šleper mandarina.

(Utorak, 01 Prosinac 2020 16:25)
Sanacija stubišta i pročelja zgrade Sportske dvorane u Borovu naselju

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa svojim suradnicima obišao je Sportsku dvoranu u Borovu naselju, na kojoj je u tijeku obnova stubišta i pročelja zgrade. Potreba za obnovom iskazala se nakon završetka radova na Trgu Dražena Petrovića. Pročelja stubišta na ovoj zgradi nemaju termoizolaciju pa osim gubitaka u energiji dolazi do stalnog ljuštenja boje uslijed vlage i vanjskih vremenskih prilika. Kao podloga za obnovu zgrade iskorišten je projekt energetske obnove dvorane koji je izrađen u okviru EU projekta koji je završio prije tri godine. Gradonačelnik Penava prilikom obilaska zgrade Sportske dvorane rekao je kako su stubišta Sporske dvorane nekada bila najljepši dio, no obnovom Gradskog zatvorenog plivališta i Trga Dražena Petrovića sada su postala najružniji dio.

-Nakon što smo posljednjih nekoliko godina milijune kuna uložili u sportsku infrastrukturu nastavljamo i dalje tim tempom. Nedavno je obnovljen Trg Dražena Petrovića koji ima moderan europski izgled, u neposrednoj je blizini Gradsko zatvoreno plivalište i Sportska dvorana. Ono što je prije svih uloženih milijuna, u navedene objekte, bio najljepši dio, sada je najružniji. Govorim o stubištima na Sportskoj dvorani za koje je osigurano 264.000,00 kuna za obnovu i sanaciju kako bi cjelokupan ovaj dio bio bez slabe točke – rekao je gradonačelnik te dodao kako osim na Sportskoj dvorani grad Vukovar paralelno sanira i objekt na stadionu HNK Lipovača i gradski stadion u Vukovaru.

-Gradski stadion obnavljamo s 12,5 milijuna kuna što znači da se višemilijunska sredstva kontinuirano ulažu u grad Vukovar čime dižemo standard sportskih objekata. Svemu tome cilj je da naši sugrađani imaju priliku baviti se tjelesnim aktivnostima – rekao je gradonačelnik.

Obnovom su predviđeni fasaderski radovi koji uključuju izvođenje termoizolacijskog sustava, limarski radovi kroz koje će se urediti opšava obloga krova i pročelja, ugradit će se limene klupčice i izraditi zaštitne kutije za vanjsku jedinicu chilera, predviđeni su i strojarski radovi kroz koje će se ukloniti sve vanjske jedinice chilera sa pročelja dvorane na izmještenu lokaciju. Izmjestit će se plinske instalacije te će se ugraiti videonadzor na novouređeni trg Dražena Petrovića. Kroz obnovu će se očistiti i limena pročelja dvorane koja su oštećena u tuči prošle godine.

Završetak radova očekuje se kroz desetak dana rekao je ravnatelj Javne ustanove Sportski objekti Vukovar Ivan Szabo te dodao kako u planu imaju još radova.

-Ovaj dio obnove trebao bih završiti za desetak dana, a ono što bi sljedeće trebali raditi, također u suradnji s Gradom odnosno preko Intervencijskog plana, trebali bi zamijeniti kompletnu rasvjetu i napraviti preinake u strojarnici. Sve je ovo dio energetske obnove koja će osim estetskog uređenja značiti i uštede u energiji – rekao je Szabo.  

(Utorak, 01 Prosinac 2020 13:58)
Penava o Sučiću i Šeremetu: Ponašanje nespojivo s dužnostima koje obavljaju

„Ne mogu pozdraviti ponašanje Stjepana Sučića ni Krunoslava Šeremeta, ne mogu naći ni opravdanje“, odgovorio je gradonačelnik Ivan Penava na pitanje novinara kako komentira nedavni incident u središtu Vukovara.

(Utorak, 01 Prosinac 2020 12:38)
Policija zabilježila četiri prometne nesreće, od kojih jednu s teže ozlijeđenom osobom

U protekla 24 sata na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske zabilježene su četiri prometne nesreće, od čega tri prometne nesreće u kojima je nastupila samo materijalna šteta  od kojih dvije u Vukovaru i jedna u  Apševcima  te jedna prometna nesreća u kojoj je jedna osoba teže ozlijeđena, izvijestila je policija.

Naime, u ponedjeljak 30. studenog oko 15,40 sati, u Borovu, u Željezničkoj ulici, nepoznata vozačica bicikla je nepropisno upravljala te tom prilikom naletjela na 67-godišnju vozačicu bicikla, koja je pravilno upravljala vozilom.

Spomenutoj vozačici bicikla (67-godišnjakinji) je u Nacionalnoj memorijalnoj  bolnici Vukovar pružena liječnička pomoć, gdje su joj konstatirane teške tjelesne ozljede, neopasne po život. Uzročnici ove prometne nesreće, radi zadobivenih ozljeda navedene sudionice, slijedi kaznena prijava nadležnome državnom odvjetništvu.

(Utorak, 01 Prosinac 2020 11:36)

Odavanjem počasti ubijenima na Ovčari, završen ovogodišnji program Dana sjećanja na žrtvu Vukovara

Odavanjem počasti ubijenima na Ovčari, završen  ovogodišnji program Dana sjećanja na žrtvu Vukovara Foto: Marija Molnar

Programom Ovčara – vječna rana, na mjestu ove masovne grobnice i spomen-obilježja odana je počast ubijenima na tom mjestu u noći s 20. na 21.studenoga 1991. godine. Pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojbi počinili su tada najveći ratni zločin tijekom Domovinskoga rata ubivši 264 civila, hrvatska branitelja, ranjenika i medicinska djelatnika, većinom Hrvate, ali i Bošnjake, Mađare, Albance, Srbe.., dovedene iz vukovarske bolnice nakon pada grada. Najmlađa je žrtva imala samo 16 godina, najstarija 77, među ubijenima su i tri žene te jedno nerođeno dijete.

- Stojimo na mjestu gdje se dogodio najveći zločin u Domovinskome ratu, ovdje je ubijeno preko 200 osoba, Identificirano je 200 posmrtnih ostataka, za ostalima se i dalje traga. Među žrtvama je bilo djece, maloljetnika, ranjenika, medicinskog osoblja, trudnica i to je zločin za koji, na žalost, u Republici Hrvatskoj nemamo pravomoćnu osuđujuću presudu. Žalosno je da obitelji nakon 29 godina nisu dočekale pravdu - istaknula je u ime organizatora programa obilježavanja Sandra Rapčak, predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata.

Iako su ovih dana iz Vukovara poslane brojne poruke mira, Rapčak naglašava da budućnosti ovdje nema dok se ne riješi prošlost.

Djeca poginulih

- Zna se tko je kriv, tko je napao Republiku Hrvatsku i dok ne riješimo prošlost nemamo na temelju čega graditi našu budućnost. Kuća se gradi od temelja, ako su temelji loši kuća će se urušiti pa tako i ovi odnosi. Prvenstveno moramo pronaći istinu o svim našim nestalima kojih Hrvatska još traži 1869, potom riješiti pitanje ratne odštete i u konačnici, za povijest razriješiti da Srbija prizna kako je bila agresor i činila zločine. Tek onda možemo pričati o nekom budućem odnosu – naglasila je Rapčak.

Ovčara je mjesto o kojemu se mora stalno govoriti kako bi buduće generacije znale na kojim je temeljima izgrađena naša zemlja, istaknula je zamjenica gradonačelnika Vukovara Ivana Mujkić.

- Ovo je mjesto na kojemu se dogodio zločin, svakom normalnom čovjeku teško shvatljiv. Posebno je teško danas gledati djecu ovdje poginulih, njihove roditelje, supruge, one koji još uvijek traže svoje najmilije. S druge strane, drago mi je vidjeti ovdje veliki broj mladih. Kada stojite na ovome mjestu možete osjetiti svu bol, patnju i strah koje su žrtve Ovčare osjetile i proživjele i zato je važno pronositi priču o Ovčari, učiti mlade generacije o tome da je naša zemlja na krvi stvarana, tako će ju više cijeniti i voljeti – istaknula je Mujkić.

Vijence su podno spomen-obilježja položila i svijeće zapalila izaslanstva Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskoga rata, Hrvatskoga sabora, zajedničko izaslanstvo ministarstava obrane, hrvatskih branitelja i policije, Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar, Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara i 121.novogradiške brigade. Potom je održan komemorativni program u kojemu su pročitana imena svih identificiranih žrtava Ovčare.

Ovcara Bosanac

Iz masovne je grobnice na Ovčari ekshumirano 200 posmrtnih ostataka, dok se za 64 osobe još uvijek traga.

 

Međunarodni sud u Haagu za ratni je zločin na Ovčari pravomoćno osudio zapovjednike JNA Milu Mrkšića i Veselina Šljivančanina, a na Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu pravomoćno su osuđeni zapovjednik Teritorijalne obrane Vukovara Miroljub Vujović i njegov zamjenik Stanko Vujanović te pripadnici TO Predrag Milojević, Đorđe Šošić, Miroslav Đanković, Ivan Atanasijević, Saša Radak, Milan Lančužanin, Predrag Dragović, Milan Vojinović, Jovica Perić, Goran Mugoša i Nada Kalaba.

Pred hrvatskim pravosuđem krivci za ratni zločin na Ovčari još uvijek nisu odgovarali. 

 

Pročitano 107 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija