Ispiši ovu stranicu

Počast odana ubijenima u Borovu selu te žrtvama ekshumiranim iz masovne grobnice na farmi Lovas

Vijenci, ruže, svijeće i molitva za ubijene i nestale Vijenci, ruže, svijeće i molitva za ubijene i nestale Foto: Valerija Lozančić

Nakon  svete mise za sve žrtve Borova naselja, počast je odana i hrvatskim braniteljima i civilima stradalim 1991. godine u Borovu selu te žrtvama ekshumiranim iz masovne grobnice na farmi Lovas, a položeni su vijenci i upaljene svijeće i podno spomen obilježja osobama nestalim u Domovinskome ratu u Borovu naselju.

U  selu Borovo na obali Dunava, na mjestu gdje su srpske okupacijske vlasti 1991. pogubile više od stotinu civila i zarobljenika dovedenih iz Borovo commerca i Borova naselja, članovi Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja „Vukovarske majke bacanjem vijenca i ruža u Dunav, paljenjem svijeća postavljenih u oblik križa i molitvom odali su počast stradalima na tome mjestu.


Borovo selo 20 1
Ondje je bila i Milka Budimir koja 29 godina traži svoga brata Ivana Mažara.
-Sina sam sahranila,  brata tražim 29 godina. Puno nas još traži svoje bližnje, a mnogi su već i umrli pa nisu dočekali da mogu upaliti svijeću na grobu svojih najmilijih – rekla je Budimir.

Kata Lozančić ružu je pustila u Dunav  za sve žrtve nestale i ubijene na tome mjestu te svoje roditelje koji su, kako je doznala, mučeni i ubijeni na Trpinji, ali se ne zna gdje su sahranjen.
- Tražimo još jako puno tijela mladih ljudi koji su nakon divljačkog iživljavanja na ovome mjestu bačeni u Dunav. Stoga ovdje trebamo polagati vijence, a ne u Vukovaru kod Veslačkog doma, rekla je Lozančić dodajući kako na obali Dunava u Borovu selu treba podići spomenik nestalima poput onoga u Borovu naselju.

Sandra Rapčak, predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskoga rata još uvijek traži oca i ogorčena je  što oni koji znaju gdje su nestali, šute.
Teško je hodati ulicama ovoga grada kada susrećete osobe koje su prije 29 godina tu ubijale, mučile, silovale i odvodile ljude u logore. Osjećamo se nemoćno jer institucije nisu odradile svoj posao i zakazali smo kao društvo – poručila je Rapčak dodajući kako neće odustati od traženja istine i pronalaska nestalih.

Predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir rekla je kako je cijeloj Hrvatskoj, a posebice Vukovaru potrebno vratiti povjerenje među ljudima kako bi se mogli okrenuti budućnosti.
-Povjerenje se ponovno može izgraditi jedino ako se temelji na istini, pravdi, pronalasku nestalih, kažnjavanju ratnih zločina i iskrenoj isprici – kaže Alvir.

Farma lovas 20

Nakon odavanja počasti ubijenima u Borovu selu počast je odana  i žrtvama  ekshumiranim iz masovne grobnice na farmi Lovas iz koje su 2001. iskopani posmrtni ostatci 24 osobe  odvedene iz Borovo commerca i strijeljane.
Vijence je podno spomen obilježja uz Vukovarske majke položilo i izaslanstvo Hrvatskog sabora, Vlade RH,  Županije i Grada Vukovara.
-Ovdje smo s najdubljim pijetetom i najvećom zahvalnošću kako bismo odali počast svima nestalima u Domovinskome ratu, kako hrvatskim braniteljima tako i civilima. Njihova žrtva nas trajno obvezuje da čuvamo i štujemo vrijednosti Domovinskoga rata koje je iznjedrio. Nužno je stalno se prisjećati žrtve koju smo podnijeli u Domovinskome ratu, ali moramo ići i naprijed, a da bi to mogli moramo proći istinsku pomirbu koja mora ležati na temeljima same istine i činjenica te suradnji po pitanju nestalih osoba.  S obzirom da i sama još uvijek tražim nestalu majku apeliram na sve koji imaju neke informacije da ih kažu kako bismo im mogli odati zasluženu počast  - rekla je saborska zastupnica HDZ-a Marijana Balić.

Nestali 20


Na širem području grada Vukovara traga se za još 386 osoba, a na području Borova naselja 45, doznajemo od državnog tajnika Ministarstva hrvatskih branitelja Stjepana Sučića koji kaže kako se na našem području nastavlja potraga za nestalima.
-  Kada prođu ovi dana nastavit ćemo s pretraživanjem još nekoliko lokacija. Prošli sam mjesec bio u Republici Srbiji i dogovorili smo da se nađemo za mjesec dana. U međuvremenu smo tijekom svih ovih godina prikupili određena saznanja koja se tiču lijeve obale Dunava i grobnica na teritoriju Republike Srbije i očekujemo da ćemo zajedno s njima ići u pretraživanje tog područja. Tu očekujemo pronalazak i žrtava iz Borovo commercea – kaže Sučić

Vijenci su položeni i svijeće upaljene i podno spomen obilježja osobama nestalim u Domovinskome ratu u Borovu naselju

Pročitano 828 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić