NAJNOVIJE
Božinović o kaznama za kršenje mjera

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović  komentirao je najavljene kazne za kršenje mjera nakon održanog online sastanka članova Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova u Republici Hrvatskoj i Hrvatske zajednice općina, rekavši kako policija neće upadati u stanove i brojati ljude, ali će sankcionirati kršenja epidemioloških mjera.

(Utorak, 01 Prosinac 2020 17:03)
Otvara se novih 55 radnih mjesta u Vukovaru

Otvaranjem novog pozivnog centra u Vukovaru CROATIA osiguranje, tržišni i digitalni lider koji  posluje u sastavu Adris grupe, nastavlja sa širenjem poslovanja. S radom u Vukovaru već je krenulo 25 novozaposlenih djelatnika, a pokreće se i natječaj za otvaranje dodatnih 30 radnih mjesta, priopćeno je iz Korporativnih komunikacija.

(Utorak, 01 Prosinac 2020 16:41)
U Gradskoj knjižnici Vukovar, predavanje na temu HIV i AIDS

Kako bi ljudima pomogli u prevenciji različitih bolesti, u suradnji s Hrvatskom komorom zdravstvenih radnika, u  Gradskoj knjižnici Vukovar. mr. sc. Darko Mijatović će u 19 sati održati predavanje na temu „HIV i AIDS“.

(Utorak, 01 Prosinac 2020 16:27)
Dubrovačko-neretvanska županija donirala 16 tona mandarina Vukovarsko-srijemskoj

U okviru akcije„Božićni poklon od Dubrovačko-neretvanske županije“ Vukovarsko-srijemska županija dobila je šleper mandarina.

(Utorak, 01 Prosinac 2020 16:25)
Sanacija stubišta i pročelja zgrade Sportske dvorane u Borovu naselju

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa svojim suradnicima obišao je Sportsku dvoranu u Borovu naselju, na kojoj je u tijeku obnova stubišta i pročelja zgrade. Potreba za obnovom iskazala se nakon završetka radova na Trgu Dražena Petrovića. Pročelja stubišta na ovoj zgradi nemaju termoizolaciju pa osim gubitaka u energiji dolazi do stalnog ljuštenja boje uslijed vlage i vanjskih vremenskih prilika. Kao podloga za obnovu zgrade iskorišten je projekt energetske obnove dvorane koji je izrađen u okviru EU projekta koji je završio prije tri godine. Gradonačelnik Penava prilikom obilaska zgrade Sportske dvorane rekao je kako su stubišta Sporske dvorane nekada bila najljepši dio, no obnovom Gradskog zatvorenog plivališta i Trga Dražena Petrovića sada su postala najružniji dio.

-Nakon što smo posljednjih nekoliko godina milijune kuna uložili u sportsku infrastrukturu nastavljamo i dalje tim tempom. Nedavno je obnovljen Trg Dražena Petrovića koji ima moderan europski izgled, u neposrednoj je blizini Gradsko zatvoreno plivalište i Sportska dvorana. Ono što je prije svih uloženih milijuna, u navedene objekte, bio najljepši dio, sada je najružniji. Govorim o stubištima na Sportskoj dvorani za koje je osigurano 264.000,00 kuna za obnovu i sanaciju kako bi cjelokupan ovaj dio bio bez slabe točke – rekao je gradonačelnik te dodao kako osim na Sportskoj dvorani grad Vukovar paralelno sanira i objekt na stadionu HNK Lipovača i gradski stadion u Vukovaru.

-Gradski stadion obnavljamo s 12,5 milijuna kuna što znači da se višemilijunska sredstva kontinuirano ulažu u grad Vukovar čime dižemo standard sportskih objekata. Svemu tome cilj je da naši sugrađani imaju priliku baviti se tjelesnim aktivnostima – rekao je gradonačelnik.

Obnovom su predviđeni fasaderski radovi koji uključuju izvođenje termoizolacijskog sustava, limarski radovi kroz koje će se urediti opšava obloga krova i pročelja, ugradit će se limene klupčice i izraditi zaštitne kutije za vanjsku jedinicu chilera, predviđeni su i strojarski radovi kroz koje će se ukloniti sve vanjske jedinice chilera sa pročelja dvorane na izmještenu lokaciju. Izmjestit će se plinske instalacije te će se ugraiti videonadzor na novouređeni trg Dražena Petrovića. Kroz obnovu će se očistiti i limena pročelja dvorane koja su oštećena u tuči prošle godine.

Završetak radova očekuje se kroz desetak dana rekao je ravnatelj Javne ustanove Sportski objekti Vukovar Ivan Szabo te dodao kako u planu imaju još radova.

-Ovaj dio obnove trebao bih završiti za desetak dana, a ono što bi sljedeće trebali raditi, također u suradnji s Gradom odnosno preko Intervencijskog plana, trebali bi zamijeniti kompletnu rasvjetu i napraviti preinake u strojarnici. Sve je ovo dio energetske obnove koja će osim estetskog uređenja značiti i uštede u energiji – rekao je Szabo.  

(Utorak, 01 Prosinac 2020 13:58)
Penava o Sučiću i Šeremetu: Ponašanje nespojivo s dužnostima koje obavljaju

„Ne mogu pozdraviti ponašanje Stjepana Sučića ni Krunoslava Šeremeta, ne mogu naći ni opravdanje“, odgovorio je gradonačelnik Ivan Penava na pitanje novinara kako komentira nedavni incident u središtu Vukovara.

(Utorak, 01 Prosinac 2020 12:38)
Policija zabilježila četiri prometne nesreće, od kojih jednu s teže ozlijeđenom osobom

U protekla 24 sata na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske zabilježene su četiri prometne nesreće, od čega tri prometne nesreće u kojima je nastupila samo materijalna šteta  od kojih dvije u Vukovaru i jedna u  Apševcima  te jedna prometna nesreća u kojoj je jedna osoba teže ozlijeđena, izvijestila je policija.

Naime, u ponedjeljak 30. studenog oko 15,40 sati, u Borovu, u Željezničkoj ulici, nepoznata vozačica bicikla je nepropisno upravljala te tom prilikom naletjela na 67-godišnju vozačicu bicikla, koja je pravilno upravljala vozilom.

Spomenutoj vozačici bicikla (67-godišnjakinji) je u Nacionalnoj memorijalnoj  bolnici Vukovar pružena liječnička pomoć, gdje su joj konstatirane teške tjelesne ozljede, neopasne po život. Uzročnici ove prometne nesreće, radi zadobivenih ozljeda navedene sudionice, slijedi kaznena prijava nadležnome državnom odvjetništvu.

(Utorak, 01 Prosinac 2020 11:36)

Počast odana ubijenima u Borovu selu te žrtvama ekshumiranim iz masovne grobnice na farmi Lovas

Vijenci, ruže, svijeće i molitva za ubijene i nestale Vijenci, ruže, svijeće i molitva za ubijene i nestale Foto: Valerija Lozančić

Nakon  svete mise za sve žrtve Borova naselja, počast je odana i hrvatskim braniteljima i civilima stradalim 1991. godine u Borovu selu te žrtvama ekshumiranim iz masovne grobnice na farmi Lovas, a položeni su vijenci i upaljene svijeće i podno spomen obilježja osobama nestalim u Domovinskome ratu u Borovu naselju.

U  selu Borovo na obali Dunava, na mjestu gdje su srpske okupacijske vlasti 1991. pogubile više od stotinu civila i zarobljenika dovedenih iz Borovo commerca i Borova naselja, članovi Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja „Vukovarske majke bacanjem vijenca i ruža u Dunav, paljenjem svijeća postavljenih u oblik križa i molitvom odali su počast stradalima na tome mjestu.


Borovo selo 20 1
Ondje je bila i Milka Budimir koja 29 godina traži svoga brata Ivana Mažara.
-Sina sam sahranila,  brata tražim 29 godina. Puno nas još traži svoje bližnje, a mnogi su već i umrli pa nisu dočekali da mogu upaliti svijeću na grobu svojih najmilijih – rekla je Budimir.

Kata Lozančić ružu je pustila u Dunav  za sve žrtve nestale i ubijene na tome mjestu te svoje roditelje koji su, kako je doznala, mučeni i ubijeni na Trpinji, ali se ne zna gdje su sahranjen.
- Tražimo još jako puno tijela mladih ljudi koji su nakon divljačkog iživljavanja na ovome mjestu bačeni u Dunav. Stoga ovdje trebamo polagati vijence, a ne u Vukovaru kod Veslačkog doma, rekla je Lozančić dodajući kako na obali Dunava u Borovu selu treba podići spomenik nestalima poput onoga u Borovu naselju.

Sandra Rapčak, predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskoga rata još uvijek traži oca i ogorčena je  što oni koji znaju gdje su nestali, šute.
Teško je hodati ulicama ovoga grada kada susrećete osobe koje su prije 29 godina tu ubijale, mučile, silovale i odvodile ljude u logore. Osjećamo se nemoćno jer institucije nisu odradile svoj posao i zakazali smo kao društvo – poručila je Rapčak dodajući kako neće odustati od traženja istine i pronalaska nestalih.

Predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir rekla je kako je cijeloj Hrvatskoj, a posebice Vukovaru potrebno vratiti povjerenje među ljudima kako bi se mogli okrenuti budućnosti.
-Povjerenje se ponovno može izgraditi jedino ako se temelji na istini, pravdi, pronalasku nestalih, kažnjavanju ratnih zločina i iskrenoj isprici – kaže Alvir.

Farma lovas 20

Nakon odavanja počasti ubijenima u Borovu selu počast je odana  i žrtvama  ekshumiranim iz masovne grobnice na farmi Lovas iz koje su 2001. iskopani posmrtni ostatci 24 osobe  odvedene iz Borovo commerca i strijeljane.
Vijence je podno spomen obilježja uz Vukovarske majke položilo i izaslanstvo Hrvatskog sabora, Vlade RH,  Županije i Grada Vukovara.
-Ovdje smo s najdubljim pijetetom i najvećom zahvalnošću kako bismo odali počast svima nestalima u Domovinskome ratu, kako hrvatskim braniteljima tako i civilima. Njihova žrtva nas trajno obvezuje da čuvamo i štujemo vrijednosti Domovinskoga rata koje je iznjedrio. Nužno je stalno se prisjećati žrtve koju smo podnijeli u Domovinskome ratu, ali moramo ići i naprijed, a da bi to mogli moramo proći istinsku pomirbu koja mora ležati na temeljima same istine i činjenica te suradnji po pitanju nestalih osoba.  S obzirom da i sama još uvijek tražim nestalu majku apeliram na sve koji imaju neke informacije da ih kažu kako bismo im mogli odati zasluženu počast  - rekla je saborska zastupnica HDZ-a Marijana Balić.

Nestali 20


Na širem području grada Vukovara traga se za još 386 osoba, a na području Borova naselja 45, doznajemo od državnog tajnika Ministarstva hrvatskih branitelja Stjepana Sučića koji kaže kako se na našem području nastavlja potraga za nestalima.
-  Kada prođu ovi dana nastavit ćemo s pretraživanjem još nekoliko lokacija. Prošli sam mjesec bio u Republici Srbiji i dogovorili smo da se nađemo za mjesec dana. U međuvremenu smo tijekom svih ovih godina prikupili određena saznanja koja se tiču lijeve obale Dunava i grobnica na teritoriju Republike Srbije i očekujemo da ćemo zajedno s njima ići u pretraživanje tog područja. Tu očekujemo pronalazak i žrtava iz Borovo commercea – kaže Sučić

Vijenci su položeni i svijeće upaljene i podno spomen obilježja osobama nestalim u Domovinskome ratu u Borovu naselju

Pročitano 117 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija